Дата підготовки: | Жовтень 2024 року |
Кількість сторінок: | 34, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 14 |
Таблиць: | 13 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанією Pro-Consulting був проведений аналіз ринку тепличного бізнесу в Україні для оцінки фінансових ризиків при наданні кредитів позичальникам.
Ринок тепличного бізнесу в Україні є важливою складовою аграрного сектора, що забезпечує населення свіжими овочами та фруктами протягом усього року. З огляду на зростання попиту на якісні продукти харчування та потребу в стабільному постачанні, тепличне господарство стало перспективним напрямком для інвестування та розвитку. У цьому розділі буде представлено аналіз ринку тепличного бізнесу в Україні, зокрема його межі дослідження, основні класифікатори та ключові тенденції.
Україна – це сільськогосподарська країна, яка відома своєю високою врожайністю овочів і фруктів. Тепличний бізнес в країні, за останні десять років (2014-2024 рр.) значно популяризувався через свою швидку окупність та очевидним перспективам розвитку.
Сьогодні тепличні господарства України охоплюють 300 га промислових овочевих теплиць і 100 га квіткових теплиць. Незважаючи на позитивну динаміку розвитку, все ж певна частина господарств закривається, оскільки їх бізнес виявився збитковим через застарілі технології та високу собівартість продукції.
Загалом спостерігається активне інвестування далекоглядних підприємців у тепличний бізнес. Це передбачає зведення нових комплексів, що вимагає значних капіталовкладень. Завдяки таким інвестиціям площі тепличних господарств поступово збільшуються, що сприяє розширенню цієї галузі.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (опис меж дослідження та класифікаторів)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу на ринок на всіх етапах створення доданої вартості, проблеми розвитку)
1.3. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку за період (обсяг виробництва тепличних культур, співставлення з ринком культур відкритого ґрунту)
1.4. Ризики, пов’язані зі зміною структури ринку (тінь, імпорт, тощо)
2. Зміни у державному регулюванні
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Аналіз основних операторів ринку та їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; зміни в роботі протягом останнього періоду)
3.2. Частки ринку основних операторів (або зміна часток)
4. Динаміка виробництва продукції (з урахуванням аналізу сезонності)
5. Динаміка зовнішньої торгівлі та зовнішньоторгівельний баланс (загальний баланс на ринку свіжих овочів) з фокусом на сезони активності операторів тепличного ринку.
6. Ціна і ціноутворення на ринку
6.1. Динаміка цін на продукцію (сезонність)
6.2. Аналіз факторів, що впливають на формування ціни
7. Аналіз споживання на ринку
7.1. Зміни у структурі та вподобаннях споживачів
7.2. Споживання в секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (без розподілу на відкритий та закритий ґрунт)
8. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах) – або зміни у системах збуту
9. Інвестиційна привабливість галузі
9.1. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок
9.2. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку та оцінка їхньої динаміки протягом прогнозного періоду
10.Висновки. Прогнозні показники ринку
10.1.Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
10.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку
1. Структура класифікаторів за НПП та УКТЗЕД на ринку тепличного бізнесу, 2024 рік
2. Ємність ринку овочів та зелені в 2021-2023 рр., в натуральному вираженні, тонн
3. Структура по географії вирощування тепличних овочів в Україні, за 2021-2023 рр., га
4. Структура тіньового ринку культурних овочів у закритому ґрунті, за 2021-2023 рр., в натуральному виражені, тонн, %
5. Основні гравці на ринку тепличного бізнесу в Україні, станом на 2024 рік
6. Частка ринку основних операторів ринку тепличних овочів та зелені за обсягом доходу компаній, за 2021-2023 рр., в грошовому вираженні млн грн, %
7. Динаміка сезонності виробництва тепличної продукції в Україні, за 2021-2023 рр., тонн
8. Структура середньомісячної ціни на овочі та зелень, у січені-червні 2024 року, грн
9. Структура загальної вартості укладених контрактів на ринку овочів та зелені, за 2021-І півріччя 2024 рр., млн грн
10. Структура кількості лотів на ринку овочів та зелені, за 2021 -І півріччя 2024 рр., шт.
11. PEST LE – аналіз ринку тепличного бізнесу в Україні
12. Сегментація ринкових ризиків
13. Карта ризиків ринку овочів
1. Географічна структура вирощування тепличних овочевих культур в Україні за площею насаджень станом на 2024 рік, %
2. Динаміка експорту тепличних помідорів з України у 2021-І півріччя 2024 рр., в натуральному вираженні, т
3. Динаміка експорту тепличних огірків з України у 2021-І півріччя 2024 рр., в натуральному вираженні, т
4. Динаміка імпорту тепличних помідорів в Україну у 2021-І півріччя 2024 рр., в натуральному вираженні, тис. т
5. Динаміка імпорту тепличних огірків в Україну у 2021-І півріччя 2024 рр., в натуральному вираженні, тис. т
6. Динаміка імпорту тепличних солодких перців в Україну у 2021-І півріччя 2024 рр., в натуральному вираженні, тис. т
7. Динаміка індексу споживчих цін на тепличні помідори, за 2021-2023 рр., %
8. Динаміка індексу споживчих цін на тепличні огірки, за 2021-2023 рр., %
9. Динаміка індексу споживчих цін на тепличні солодкі перці, за 2021-2023 рр., %
10. Динаміка індексу споживчих цін на тепличну зелень, за 2021-2023 рр., %
11. Прогноз обсягів виробництва тепличних помідорів в Україні у 2021-2025 рр., в натуральному вираженні, т
12. Прогноз обсягів виробництва тепличних огірків в Україні у 2021-2025 рр., в натуральному вираженні, т
13. Прогноз обсягів виробництва тепличних солодких перців в Україні у 2021-2025 рр., в натуральному вираженні, т
14. Прогноз обсягів виробництва тепличної зелені в Україні у 2021-2025 рр., в натуральному вираженні, т