В Україні значно подорожчав хліб: на скільки та чому  – аналітики компанії Pro-Consulting. Інформаційне агентство Уніан

В Україні значно подорожчав хліб: на скільки та чому – аналітики компанії Pro-Consulting. Інформаційне агентство Уніан

Білий хліб в Україні за останні дванадцять місяців подорожчав на третину, чорний — на 39%.

Вартість білого хліба в Україні за останні дванадцять місяців — з березня 2018 по березень 2019 року — зросла на третину, чорного — на 39%, повідомила прес-служба компанії Pro-Consulting.

"Соціальний білий хліб за рік зріс в ціні на 30%, а чорний хліб — на 39%", - йдеться в повідомленні.

Експерти відзначили, що подорожчання хліба пов'язане зі збільшенням цін на основні сировинні складові, такі як борошно, цукор, яйця, молочна продукція, а також із зростанням цін на енергоносії.

Крім того, за словами експертів, виробництво хліба в Україні за перші три місяці 2019 року становило 220 тис. тонн, що на 7,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед факторів, що вплинули на зниження виробництва хлібобулочних виробів в Україні, аналітики також відзначають зниження купівельної спроможності населення, зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби, виникнення великої кількості хлібопекарських підприємств малої потужності, а також складні умови доставки продукції у віддалені від обласних та районних центрів населені пункти у зв'язку з відсутністю транспортної інфраструктури.

"Аналітики компанії Pro-Consulting відзначають, що на сьогодні в Україні легально роблять не більше 30% хлібобулочних виробів. Це означає, що решта 70% — тіньові виробники. Також експерти відзначають, що ринок хліба продовжує скорочуватися, а ціни на нього продовжують зростати", - додали в прес-службі.

При цьому, за словами експертів, частково компенсувати скорочення ринку хлібобулочних виробів можливо шляхом переорієнтації виробництва на продукцію, яка набуває великої популярності — дієтичний хліб, хліб з добавками, багети, хліб з поліпшеними смаковими якостями.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво хліба та хлібобулочних виробів в Україні в 2018 році становило 949 млн тонн, що на 9,6% менше показника за 2017 рік. При цьому обсяг виробництва борошна в 2018 році скоротився на 13,9% - до 1,6 млн тонн.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: