Рентабельність продажу журавлини в Україні становить 36,9%, тобто фермер може отримати $0,37 чистого прибутку на кожен долар отриманого прибутку. Про це свідчать розрахунки експертів Pro-Consulting. Аналітики наголошують, що цієї ягоди в Україні збирають відносно небагато - 338 тонн на рік. Але навіть цей обсяг дозволяє увійти в десятку світових виробників. За своїми природно-кліматичними умовами, Україна здатна збирати набагато більше журавлини. Наприклад, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн.
Причинами спаду врожаю за останні роки є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а у зв'язку зі скороченням лісів зменшується і база для збору ягоди.
У той же час, у країнах-лідерах, журавлину виробляють промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. І досвід Білорусі та Латвії доводить ефективність такого підходу. І вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати у лісі.
Зараз внутрішній ринок ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Тому вихід на ринок нового агропідприємства, яке буде займатися вирощуванням журавлини, є своєчасним і перспективним кроком.
Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 років. На неї виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві. На користь журавлини говорить ще й те, що вона вологолюбна культура і не боїться заморозків. Добре росте в північних областях, при цьому плантація може давати врожай цілих 60 років.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: