«Слонова трава» з величезною рентабельністю: представляємо бізнес-план вирощування в Україні міскантусу

Вирощування міскантусу є високоприбутковою, але поки що майже не зайнятою нішею агробізнесу в сучасній Україні. З одного боку, в нашій країні існує нагальна потреба переходу на альтернативні види палива, з іншого - є великі площі непродуктивних сільськогосподарських земель, придатні для невимогливих рослин, з яких може виготовлятися висококалорійне паливо. Прикладом такого рослини і є міскантус.

Ця трава, ще звана слоновою, досягає у висоту понад три метри і не потребує щорічного посіву. Одного разу засаджене поле міскантусу може експлуатуватися на протязі трьох десятків років. Починаючи з третього року після посадки, з кожного гектара можна отримувати до 35 тонн сухої біомаси щорічно. Її енергетичний еквівалент при спалюванні аналогічний 15-20 тис. м3 природного газу або 20-25 т вугілля. Всього під міскантус в Україні може бути використано без шкоди для традиційного сільського господарства близько 4 млн га, а використовується в даний час тільки приблизно 400 га.

Застосування «слонової трави» не обмежується виключно сферою біопалива. Її солома служить хорошою підстілкою і в якості добавки до корму для худоби. Вона придатна для виробництва целюлози і будівельних матеріалів. Тому попит на міскантус з плином часу буде тільки зростати, що є запорукою успішної діяльності підприємства по його вирощуванню.

Потенційно придатні області реалізації проекту

За даними Baker Tilly

Бізнес-план такого господарства підготовлений фахівцями Pro-Consulting. Він передбачає залучення під міскантус 1000 гектарів землі. Первинні вкладення для цього складуть $ 1,5-2 млн. Гроші будуть розподілені за такими статтями витрат:

55-60% - придбання посівного матеріалу;

20-25% - операційні витрати протягом перших двох років роботи підприємства (закупівля палива, добрив, оренда техніки, виплата зарплати персоналу);

10-12% - покупка прав оренди землі.

Відповідно до проведених при розробці бізнес-плану вирощування міскантусу фінансових розрахунків, виручка від реалізації соломи складе 2 млн, а різоми - 700-800 тис. доларів на рік. Рентабельність продажів підприємства буде знаходитися на рівні 83,6%, що означає отримання більш 83 центів чистого прибутку з кожного долара прибутку. Всі вкладені в проект кошти з урахуванням дисконту повернуться до інвестора менше ніж за чотири роки (44,7 місяця) з моменту початку його реалізації.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: