Вирощування нішевих ягід в Україні є рентабельним видом агробізнесу в сегменті з низькою конкуренцією між виробниками. Прикладом такої ягоди є журавлина. У 2016 році вітчизняне виробництво журавлини склало 338 тонн, що дозволило нашій країні увійти в першу десятку країн-виробників.
Обсяги виробництва країнами-виробниками журавлини в світі в 2016 році, тонн
дані сайту www.tridge.com
Однак, за своїми природно-кліматичними умовами Україна здатна збирати набагато більше цієї корисної ягоди. Так, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн. Причинами такого спаду є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв'язку з скороченням лісів зменшується і база для збору ягоди.
У той же час, в країнах-лідерах ринку журавлину виробляють промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. Досвід наших сусідів, Білорусі та Латвії, доводить ефективність такого підходу і в умовах, схожих на українські.
Хоч культивована журавлина і поступається дикоростучій за складом корисних речовин, але значно виграє в неї з інших споживчих властивостей - зовнішнім виглядом і розміром. Та й вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати в лісі.
Внутрішній ринок даної ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Існуючі площі журавлинних плантацій не зможуть задовольнити постійно зростаючий попит.
Площі, зайняті під журавлиною в Україні, га
дані FAO
Тому вивід на ринок України нового агропідприємства, що займається вирощуванням журавлини, є своєчасним і перспективним кроком. Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 роки. На таку підтримку виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві.
Підготовлений аналітиками Pro-Consulting бізнес-план передбачає вирощування журавлини на площі 5 гектарів. Ділянку для цього слід ретельно підібрати, звертаючи увагу на фізико-хімічний склад грунту і розвиток транспортної інфраструктури району. Журавлина є вологолюбної культурою і не боїться заморозків. Тому вона добре росте в північних областях України, при цьому засаджена плантація може давати врожай протягом 60 років.
Витрати за проектом передбачені за такими статтями:
• придбання земельної ділянки;
• земельні роботи по формуванню «журавлинних» чеків;
• покупка необхідної сільськогосподарської техніки та обладнання для переробки ягід;
• будівництво складських приміщень для зберігання техніки і врожаю;
• забезпечення посадкової кампанії;
• поповнення оборотних коштів, необхідних для виплати заробітної плати персоналу, фінансування адміністративних та інших витрат, пов'язаних з реалізацією проекту.
Найбільша частина від загального обсягу витрат (36%) буде витрачена на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки. Гроші, що залишилися підуть на менш ємні статті витрат.
Рентабельність продажів створеного за даним бізнес-плану підприємства складе 36,9%, що означає майже 37 центів чистого прибутку в кожному доларі одержуваного доходу.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: