Поряд з традиційними для України зерновими культурами, все більше вітчизняних фермерів приділяють увагу вирощуванню досить екзотичного для нас, але тим не менш користуючогося великим попитом на ринку рослини - амаранту.
Висока харчова, кормова і навіть лікарська цінність амаранту відома досить давно. Він культивувався на території сучасної Латинської Америки ще вісім тисячоліть тому. Один з видів амаранту - щириця був відомий і древнім слов'янам і використовувався ними в медицині як засіб проти старіння організму. Нинішню популярність амаранту на міжнародному ринку обумовлює унікальний склад білків, амінокислот, вітамінів і мікроелементів, що містяться в цій рослині, і його перевага за цими показниками над іншими зерновими.
Зрозумівши, що на амаранті можна непогано заробляти, українські аграрії засівають цією культурою все більше площ. Амарант досить невибагливий і добре росте в нашому кліматі. Його середня врожайність становить 2 т/га, а вартість тонни насіння близько тисячі доларів США. На практиці, амарант, володіючи дуже високим коефіцієнтом розмноження, здатний давати в умовах України врожайність і 5 тонн з гектара.
Але продавати можна не тільки насіння. Додатковий дохід створить їх переробка і випуск продуктів з більшою доданою вартістю, таких як масло, борошно, комбікорм для худоби.
Аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план такого переробного підприємства. Його річна потужність завантаження складе до 3 тис. тонн насіння амаранту. Для реалізації проекту буде потрібно вкласти 4 млн євро, більша частина яких піде на закупівлю виробничого обладнання та сировини.Продаж вихідної продукції: масла, екстракту масла, борошна і гранульованого корму з амаранту буде, за розрахунками, здійснюватися з рентабельність 30%, тобто в кожному євро доходу буде міститися 30 центів чистого прибутку.
Окупляться вкладені в створення підприємства кошти менш ніж за 2,5 року (29,3 місяця) з урахуванням дисконту, що свідчить про високу інвестиційну привабливість даного проекту.