Неврожай у Франції накрутить ціни на вино: на зміну прийде ліванський і балканський алкоголь - коментарі гендиректора Pro-Consulting Олександра Соколова для UBR.ua
1244

Неврожай у Франції накрутить ціни на вино: на зміну прийде ліванський і балканський алкоголь - коментарі гендиректора Pro-Consulting Олександра Соколова для UBR.ua

Французькі вина підскочать в ціні восени через скорочення поставок, а за елітними сортами цінителі почнуть "полювати"

Французькі винороби б'ють на сполох: весняні заморозки і дощове літо завдали непоправної шкоди майбутньому врожаю винограду в важливих виноробних регіонах країни - Бургундія, долини Рони і Луари, Шампань, Ельзас і Божоле.

У Міністерстві сільського господарства Франції заговорили про "найбільшу агрономічну катастрофу початку століття", що поставить під загрозу обсяги виробництва вин з популярних сортів мерло і шардоне.

Українські експерти розповіли UBR.ua, як це відіб'ється на масовому покупцеві, і що імпортери і місцеві виробники готові запропонувати в якості альтернативи для більш вимогливої ​​аудиторії.

Вина з проблемних регіонів - найприбутковіші

Як підмітили нам експерти, за останні роки вино подорожчало і без наявності вищезазначених факторів: європейські виробники підняли ціни, оскільки весь процес виробництва зріс в ціні, особливо витрати на енергоносії.

Але судити про обсяги врожаю технічного винограду експерти поки не беруться, так як зараз прибирають столові сорти, призначені для вживання в їжу, і будь-якої інформації від французів поки немає.

"Бордо, Бургундія, Шампань - самі маркетингово відомі регіони. Вони не є ключовими для Франції, як, наприклад, провінція Лангедок, яка робить більш ніж 30% французького вина. Але з економічної точки зору - вони найвигідніші", - зазначив у розмові з UBR.ua сомельє Дмитро Сидоренко.

І дійсно, Франції є про що переживати. За даними Державної фіскальної служби, на імпорті вин тільки в Україну ця країна за перші півроку 2021-го заробила понад $15 млн у порівнянні з $10 млн за минулий рік, збільшивши поставки в 1,5 рази.

Що стосується поточних цін, директор компанії-імпортера Winemart Костянтин Тихолаз підтверджує, що вина з Бургундії дійсно не можуть коштувати дешево і потрапляють в сегмент вище середнього - від 500 грн до 4000 євро за пляшку.

Вина з долин Луари і Рони, чиї виноградники також постраждали через погодні умови, на полиці можуть коштувати від 200 до 20 000 грн.

Ситуацію з шампанським може вийде врятувати

Найменше наслідків через невдалий врожаю може понести регіон Шампань, що виробляє шампанське.

"Цілком можливо, що місцевий виробник просто зробить менше свого продукту або продасть якимось гігантам, як, наприклад, Moet&Chandon. Вони купують все - це бренд, який знають всі і на який є попит. Для того, щоб його забезпечити, вони повинні робити багато. Відповідно, їх більше цікавить кількість, а не якість винограду", - зауважив у розмові з UBR.ua Тихолаз.

Ще однією специфікою шампанського є те, що виробник може міксувати врожаї різного року, "вистоювати", і пустити в продаж не в наступному році, а через кілька років. Таким чином підсумковий продукт вдасться вивести на досить хорошу якість.

Чого не скажеш про Бургундію. За словами директора Winemart, вино там не змішують, і воно повинно йти суворо певного року.

Любителів вин з Бургундії може чекати розчарування

На думку сомельє супермаркету вин GoodWine Вікторії Замченко, ситуація, що склалася може спричинити за собою зростання ціни на Бургундію: регіон відносно невеликий, тому тутешнього продукту завжди не вистачає.

"За винами Бургундії, наприклад, умовним Монраше, ще й як полюють. І якщо його буде менше, є ризик, що ціни ще підростуть, так як попит на нього і так перевищує пропозицію. Замінити його неможливо, тому що, якщо людині потрібен Монраше, його не влаштує шардоне з Лангедока. кожен із сотень апелласьон (законодавчо затверджені виноробні області) і окремих виноградників Бургундії має свої особливості і кожен з них шукають окремо", - коментує вона UBR.ua.

В цілому, говорять експерти, основний урожай винограду винних сортів у Франції будуть збирати з кінця серпня по початок жовтня, і тоді можна буде судити, був він хорошим чи поганим.

На полиці магазинів продукція цього року надійде тільки з 1 березня 2022 року, за винятком "молодих" вин з регіону Божоле, яка також опинилося в зоні несприятливих погодних умов. Але таке вино зберігається недовго, каже Тихолаз, - максимум до Нового року, а потім воно скисає.

Скільки доведеться переплатити за вино через неврожай

Директор Winemart вважає, що навряд чи винороби, які дорожать своїм ім'ям і партнерськими відносинами, будуть різко піднімати ціну на продукцію через те, що рік невдалий.

При цьому дані регіони насправді можуть зробити значно менше якісного вина, а самі виробники виручать менше грошей.

"У Франції вже був" антирекорд "з виробництва вина в 2017 році. У той рік відразу ж спостерігалося підвищення цін - більш ніж на 11%, коли стали зрозумілі наслідки неврожаю. Після чого в 2018 році (коли вже надійшло в реалізацію вино 2017 року) ціни виросли ще на більш ніж 7%. Сумарний приріст ціни в 2018 році в порівнянні з 2016 роком практично досягав 20%", - розповів UBR.ua гендиректор компанії Pro-Cosulting Олександр Соколов.

Оскільки урожай в 2021 році очікується ще гіршим, ніж в 2017 році, це все ж призведе до зростання цін на французьке вино вже з осені поточного року: як тільки на ринок вийдуть перші партії молодого вина, вважає Олександо Соколов.

На даний момент передбачуване зниження обсягів виробництва вин у Франції прогнозується на рівні 24-30%, в зв'язку з чим варто очікувати зростання цін орієнтовно на 10% вже в цьому році, і до 5-7% у 2022 році, говорять в Pro-Consulting .

Для України вартість такого вина може піднятися ще на 3% в зв'язку з можливими коливаннями курсу долара.

Проте уряд Франції робить все можливе, щоб не допустити націнки виробників: там прийняли рішення про створення "виняткового фонду солідарності" розміром 1 млрд євро для допомоги постраждалим лісівникам і виноробам, що повинно сприятливо позначитися на кінцевому споживачі.

Які вина складуть гідну конкуренцію Франції

За інформацією експертів, найбільше вин в Україну завозять з Італії, країна займає близько 40% ринку іноземних вин. Далі йдуть Франція і Іспанія. І якщо імпорт з Франції значно скоротиться, споживачі будуть змушені шукати альтернативу, що розширить наш ринок для інших країн.

"Зараз з'являються вина з більш екзотичних країн - наприклад, в Україні вже можна купити ліванські вина, з Балкан - Чорногорія, Хорватія. І хоча вина в цих країнах робили давно, на український ринок вони потрапляють пізніше", - говорить сомельє Вікторія Замченко.

Як можливі альтернативи винам з Франції, Костянтин Тихолаз називає продукцію з США, Італії, Іспанії, Чилі, Аргентини та Австралії, але уточнює, що відштовхуватися краще від виробника, і того, як він робить вино, ніж від країни.

"Вина з мерло і шардоне виробляють по всьому світу, і навіть в Україні. Це два дуже поширених сорти винограду і тут все залежить від людини: деякі просто "працюють на публіку": "Ось я п'ю тільки Бургундію!". Але деякі дійсно шукають за смаком, і тут потрібно вже питати, він любить більше мінеральне, більш маслянисте - дізнатися його переваги, і далі можна підбирати альтернативу з будь-якої країни, де його виробляють", - коментує він UBR.ua.

Шанс для наших виноробів

Що стосується прогнозів попиту на французькі вина з постраждалих регіонів в Україні, міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва зазначає, що багато чого буде залежати від купівельної спроможності всередині країни.

За її словами, український платоспроможний споживач готовий платити більше за якісний продукт, тому швидше за все буде віддавати перевагу тому вину, яке вибирав завжди.

Проте, неврожай в європейських країнах може відкрити можливості і для українських виноробів зайняти свою нішу в споживчому кошику співвітчизників.

"В Україні ринком вина керують споживачі. Українським виробникам, маючи чудову якість вина, часто доводиться тримати доступні ціни, так як складно конкурувати з винами з ЄС та інших країн, брендами, яким український споживач довіряє більше", - говорить експерт ФАО ООН.

Ми все ще вибудовуємо свою репутацію країни-виробника якісного і унікального вина, додає Звєрєва, але за умови підвищення інформованості про локальний продукт і, звичайно, контролюючи його високу якість, вони цілком конкурентоспроможні.

Джерело: UBR.ua

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами