Не тільки для віників: вирощування сорго на півдні України може приносити гарний прибуток

Сорго не відноситься в Україні до основних видів сільськогосподарських культур. Багато хто думає, що область його застосування обмежується виготовленням віників. Тим часом світове виробництво сорго росте щороку в середньому на 4%. Основні виробники знаходяться в США, Нігерії, Мексиці, Індії та Судані.
Цінність даної культури полягає в тому, що з неї можна отримувати безліч різноманітної продукції.

Рисунок. Продукція, що отримується від виробництва і переробки сорго

Ця невибаглива до впливу високих температур і дефіциту води рослина добре підходить для вирощування в південних регіонах нашої країни. Вона відноситься до нішевих видів агрокультур, поряд з льоном, нутом, коноплями, гірчицею і квасолею. У 2017 році Україна зайняла 25 місце в світовому виробництві сорго з об'ємом 250 тис. тонн.

Рисунок. Динаміка валового збору сорго в Україні, тисяч тонн

* Дані Державної статистики України

Розширення ринку сорго в нашій країні і в світі в цілому обумовлює привабливість вкладення коштів у вирощування даної культури. Фахівцями компанії Pro-Consulting розроблений проект створення господарства з виробництва сорго на території України.
Планом передбачено вирощування зернового сорго в обсязі понад 2 тис. тонн на рік та реалізація його на експорт і на внутрішній ринок в співвідношенні 60 на 40%.
При виборі ділянки для розміщення підприємства враховуються не тільки відповідні кліматичні і грунтові умови, але і зручність доставки готової продукції в морські порти для відправки на експорт. З урахуванням даних міркувань найбільш підходящі регіони на території України позначені на карті.

Фінансові витрати на реалізацію бізнес-плану складуть $ 450 тис. Найбільша частина цих коштів (37%) піде на посівні роботи, на другому місці (22%) - витрати на техніку, 17% буде витрачено на придбання прав на оренду землі, 6% складуть витрати на управління. Менш значні статті витрат: на будівництво ангара - 2%, оренда землі - 1,63%, непередбачені витрати - 1% і буріння свердловини - менше 1%.
Про перспективність даного проекту свідчать такі його параметри:
• індекс прибутковості - 1,03;
• рентабельність інвестицій - 119%;
• рентабельність продажів підприємства - 34,6%.

Прогрес у цій області йде по шляху удосконалення технології його вирощування, що в подальшому буде підвищувати ефективність роботи створеного за даним планом господарства.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: