Глобальні можливості: бізнес-план підприємства по переробці гарбузового насіння
1714

Глобальні можливості: бізнес-план підприємства по переробці гарбузового насіння

В останні роки в Україні виробництво гарбузового насіння значно знизилося. Проте, не дивлячись на скорочення внутрішніх показників, попит на дану продукцію на зовнішніх ринках з кожним роком збільшується. Найбільшим попитом гарбузове насіння користуються в країнах ЄС і Середнього Сходу. Наявність подібної динаміки в світі дає підстави припускати, що українські гарбузове насіння будуть досить затребувані, і обсяги локального виробництва почнуть рости. Це, в свою чергу, говорить про доцільність створення на вітчизняному ринку нових підприємств по переробці гарбузового насіння.

Малюнок. Валовий збір гарбуза в Україні за 1995, 2000., 2005, 2010-2015 рр., тис.т.

Безымянный.png
Джерело: Державна служба статистики України

Популярність гарбузового насіння в світі цілком обгрунтована. Справа в тому, що даний продукт є ідеальним джерелом білка для людей, які не можуть вживати в їжу тваринний білок, а так само для вегетаріанців.

На сьогоднішній день головними регіонами з вирощування гарбуза в Україні є:
• Дніпропетровська область;
• Донецька область;
• Запорізька область;
• Полтавська область;
• Одеська область;
• Харківська область;
• Київська область.

Вирощування гарбузового насіння в нашій країні регулюється двома стандартами:

- ДСТУ 5046: 2008 «Насіння кавуна, дині, гарбуза. Технологія вирощування. Основні положення"
- ДСТУ 7160: 2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових та пряно-ароматичних культур. Сортові і посівні якості. Технічні умови".

Зазначені документи дають повну інформацію щодо вирощування, збору, зберігання гарбузового насіння, а також технології внесення мінеральних добрив. Дотримання всіх норм, прописаних в стандарті, дозволяє отримати високий урожай.

Малюнок. Динаміка виробництва та експорту гарбузового насіння в / с Україна (-и) за 2012-2014 рр.


За оцінками Pro-Consulting


Відкриваючи підприємство по переробці гарбузового насіння, необхідно, перш за все, ознайомитися з тонкощами організації виробництва і характером кінцевої продукції.

Так, номенклатура продукції майбутнього підприємства може виглядати наступним чином:
• насіння гарбуза калиброванная очищена;
• ядро ​​гарбуза;
• лушпиння;

Технологічний процес переробки насіння схематично представлений на діаграмі нижче:

 

Для організації повноцінного і безперебійного виробничого процесу, буде потрібно закупівля набору технологічного обладнання, до якого відносяться:
1. Норія.
2. Чистильник насіння.
3. Очисник насіння гарбуза від плівки.
4. Калібратор Фадєєва.
5. Сушарка з лотками.
6. Машина з очищення білого нальоту з великого ядра.
7. Пневмовібростол Фадєєва.
8. Оптичний сортувальник.
9. Лабораторне обладнання.

Вартість технологічного устаткування коливається від $ 350 до 400 тис. Вихід ядра складає 75%, вартість реалізації досягає $ 5 за 1 кг продукту. Рентабельність продажів - 30-35%. Термін окупності становить 4-5 місяців з розрахунку переробки гарбузового насіння на ядро ​​в межах 5 тис. кг / добу.

Функціонування підприємства повинен забезпечувати штат співробітників, що нараховує 10 осіб, які працюють на виробничій лінії, 2-3 співробітника, що виконують допоміжні функції, а також адміністративний персонал.

Дата розміщення: 15.03.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами