Дата підготовки: | Серпень 2014 року |
Кількість сторінок: | 11, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 13 |
Таблиць: | 2 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром |
Експертами компанії Pro-Consulting за матеріалами вивчення ринку риби та морепродуктів України за період 2010 – 5 міс. 2014 рр. підготовлено огляд. У ньому оцінено добування водних біоресурсів, серед яких основну частину складає вилов риби (річні показники частки змінюються в діапазоні 95,8–98,3%). При цьому до 2012 р. показник видобутку скорочувався (на 6,8% з початку періоду), а в 2013 р. спостерігався ланцюговий приріст на 10,7%. Однак політична ситуація в Україні, перш за все пов’язана з Кримом (який є великим риболовецьким і переробним регіоном) дає вагомі підстави для твердження про істотне скорочення показників вітчизняного виробництва цього року. Підтримка ємності ринку може бути здійснена нарощуванням імпорту, який і нині формує значну частину споживаної в країні продукції. Цей сегмент у загальному обсязі сягав 68,8% у 2010 р., а найменше значення за аналізований період було на 4,5 п. п. менше (у 2011 р.). В імпорті домінує заморожена риба (близько 80% поставок у натуральному вираженні), дещо більше за 11% припадає на філе риби (м’ясо риби). Частка же морепродуктів не перевищує 3%, а це підтверджує думку про недостатнє споживання мешканцями України цієї цінної для здоров’я продукції. Відповідні грошові показники відрізняються, що викликано більш високою вартістю морепродуктів порівняно з більшою частиною популярних в Україні видів замороженої риби. Частка вартості останньої становить близько двох третин у загальній вартості імпорту, а питома вага імпортованих морепродуктів у ній більше 5%. Приблизно половину поставок риби та морепродуктів (49,4% у 2013 р) здійснюють Норвегія та Ісландія, а близько 80% продукції приходить з восьми країн, серед яких і невелика Естонія. Перераховано великі вітчизняні оператори ринку, причому як виробники, так і компанії-імпортери, а також ТОП-6 норвезьких постачальників, що охоплюють більше 70% поставок продукції з цієї країни, і ТОП-5 ісландських (відповідно 91,0%). Наведені дані щодо питомого споживання аналізованої продукції середньостатистичним українцем (приблизно 1,7–1,8 кг / рік) на порядок менше міжнародних норм споживання риби і морепродуктів, що свідчить про високий потенціал цього ринку. Однак існує суттєвий обмежувальний фактор – висока вартість рибної продукції в Україні, що в умовах швидкого скорочення реальних доходів населення перешкоджає зростанню споживання. Середня ціна 1 кг імпорту зросла в 2013 р. на 61,7%, а в пікові 2011–2012 рр. – у більш ніж 2,7 раза.
1. Ємність ринку риби та морепродуктів. Тенденції його розвитку
2. Структура ринку риби та морепродуктів
3. Оператори на ринку
4. Споживання
5. Ціни
6. Висновки
1. Вилов водних біоресурсів в Україні в 2010 – 6 міс. 2014 рр., тис. тонн
2. Ємність ринку риби і морепродуктів в натуральному вираженні в 2010 – 5 міс. 2014 рр., тис. тонн
1. Вилов водних біоресурсів в Україні в 2010 – 5 міс. 2014 рр., тис. Тонн
2. Ємність ринку риби і морепродуктів в натуральному вираженні в 2010 – 5 міс. 2014 рр., тис. тонн
3. Структура ринку риби і морепродуктів в розрізі походження продукції (імпортна / вітчизняна) в натуральному вираженні в 2010 – 5 міс. 2014 рр., %
4. Частки імпорту риби і морепродуктів у розрізі категорій 2013 – 5 міс. 2014 рр., натуральне вираження, %
5. Частки імпорту риби і морепродуктів в розрізі категорій 2013 – 5 міс. 2014 рр., грошове вираження, %
6. Структура імпорту риби і морепродуктів у розрізі країн в 2013 – 5 міс. 2014 рр., натуральне вираження, %
7. Структура виробництва риби і морепродуктів в Україні у 2013 р., натуральне вираження, %
8. Основні вітчизняні компанії-імпортери риби та морепродуктів в 2013, натуральне вираження, %
9. Основні норвезькі постачальники риби та морепродуктів в 2013 р., натуральне вираження, %
10. Основні ісландські постачальники риби та морепродуктів в 2013 р., натуральне вираження, %
11. Динаміка споживання риби та рибопродуктів в перерахунку на первинний продукт на 1 особу / міс., кг
12. Динаміка зміни індексу цін на рибу та морепродукти в Україні в 2010 – 5 міс. 2014 р., %
13. Прогнозні показники обсягів виробництва риби та рибних продуктів у 2014–2017 рр., натуральне вираження, тис. тонн