Ринок сиру в Україні демонструє негативну тенденцію розвитку. Про це свідчить, головним чином, обсяг випуску сичужних сирів в 2013-2016 роках - за вказаний період показники скоротилися на 38%:
Падіння виробництва стало наслідком економічної кризи, що вплинула на попит і виробничі ресурси. Чисельність поголів'я корів за досліджуваний період скоротилася на 15%, а виробництво молока - на 7%. Девальвація гривні і зростання цін вплинули на переорієнтацію покупців на користь більш дешевих молочних продуктів. Собівартість виробництва сиру і роздрібні ціни на цей продукт збільшилася в 2 рази.
Розвиток ринку обладнання для виробництва сиру залежить від ряду факторів, до яких відносяться загальні тенденції ринку сиру в Україні, кризові процеси в економіці, а також геополітичний конфлікт, що став причиною погіршення інвестиційного клімату в країні та втрати ринків збуту.
До основних особливостей ринку обладнання для виробництва сиру відносяться:
Для виробництва сиру застосовується:
Для повної автоматизації потрібні системи автоматичного дозування і системи управління.