Ринок банків України: післякризове відновлення

Ринок банків України: післякризове відновлення

Ринок банків в Україні вивчався компанією Pro-Consulting у грудні 2021 року. Маркетингове дослідження ринку містить огляд галузей економіки нашої країни з їх характеристиками з погляду привабливості для банківського бізнесу, рейтинг найбільших банків України станом на перше півріччя 2021 року, особливості їхньої діяльності у конкурентному середовищі. Готовий аналіз ринку банків України можна придбати на сайті компанії.

Економіка України у 2021 році перебувала у процесі відновлення після спаду попереднього періоду, спричиненого внутрішньодержавними та міжнародними карантинними обмеженнями, запровадженими з метою боротьби з поширенням вірусу COVID-19, різким подорожчанням енергоресурсів та іншими негативними факторами. Особливо сильно криза вплинула на:

• оптову торгівлю, яка зробила найбільший внесок у падіння валового внутрішнього продукту;
  • транспорт, особливо у частині пасажирських перевезень;
  • житлове будівництво;
  • сільське господарство в сегментах птахівництва та великорогатого тваринництва.

Аналітичне дослідження ринку – дізнайтеся про можливості аналізу та прогнозування вашого ринку

Аналіз ринку банків в Україні показує, що за підсумками першого півріччя 2021 року середня рентабельність операційної діяльності великих та середніх підприємств країни становила 15,1%, а загальна середня рентабельність усіх підприємств – 11,8%. Найбільший рівень рентабельності зафіксований при операціях з нерухомістю, а також в оптовій та роздрібній торгівлі.

Також корисно: Готовий аналіз ринку мікрокредитування онлайн в Україні (2021 рік)

У поточному році найбільші ризики для економічного розвитку України виходять із факторів:

• загострення військово-політичної ситуації у регіоні;
  • пандемії COVID-19, що триває;
  • високого рівня цін на енергоресурси та підвищеної волатильності відповідних ринків;
  • скорочення транзиту російського газу

Ознайомтеся: Готовий огляд розвитку галузей України. 2021 рік

Моніторинг ринку банків в Україні свідчить про зростання чистого прибутку вітчизняних фінансових установ на 26% у першому півріччі 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020-го, а рентабельність їхнього капіталу за цей же час зросла з 23% до 29%.

Готовий аналіз ринку банків в Україні в 1 половині 2021 року – ознайомтеся зі структурою готового звіту по ринку

Найбільш широко представленими суб'єктами ринку банків України є Ощадбанк і Приватбанк. Інші установи з першої десятки за кількістю відділень значно відстають від лідерів.

За результатами аналізу ринку банків в Україні зроблено висновок про впевнений вихід галузі, що розглядається, з кризи. Про це свідчить зростання кредитних портфелів та ресурсної бази її операторів. Протягом перших шести місяців 2021 обсяг коштів клієнтів на банківських рахунках збільшився на 4,5%, а частка проблемних кредитів знизилася в портфелях 33 банків з 56, діяльність яких вивчалася в ході дослідження. Збитки зафіксовані лише у шести фінансових установах.

Готовий аналіз ринку курсу валют та його вплив на банківські депозити, вартість нерухомості та будівельних матеріалів в Україні (2020 рік) – ми можемо актуалізувати це дослідження за вашим запитом

Більш детальну інформацію про стан економіки країни в цілому, і сфери бізнесу, що розглядається, зокрема можна отримати з матеріалів маркетингового дослідження ринку банків в Україні, розміщеного у магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.

Читати також: Ринок платіжних систем для бізнесу