На відміну від інших галузей тваринництва в нашій країні, українське птахівництво нарощує поголів'я. Кількість птиці за останній рік зросла як на агропідприємствах, так і в індивідуальних господарствах українців. Загальне пташине поголів'я на початку серпня 2017 року, за даними Союзу птахівників і кормовиробників України, склало 237,3 млн голів, що на 2,3 млн більше, ніж було в серпні попереднього року.
На тлі такої кількості домашньої птиці, поголів'я перепелів, яке налічує 2,5-3,3 млн, виглядає не дуже переконливо. Тим часом, галузь птахівництва динамічно розвивалася до 2015 року. За 12 років кількість перепелів в Україні збільшилася в 20 разів.
Рисунок. Динаміка поголів'я перепелів в Україні в 2009-2017 * рр., Млн голів
* 2015-2017гг. Дані без урахування тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, також без урахування частини зони проведення антитерористичної операції.
Джерело: за даними операторів ринку, оцінка Pro-Consulting
Основним продуктом перепелиної галузі є яйця. Вони позиціонуються, як дієтичний продукт з цінними властивостями. Наприклад, в Японії перепелині яйця входять в обов'язкове дитяче меню. Вважається, що вони здатні підвищити інтелектуальний і фізичний тонус людини.
Кожна перепілка дає в рік близько 250-280 яєць, а загальний обсяг українського виробництва перепелиних яєць становить 500-600 млн шт.
Менша увага на вітчизняному ринку приділяється перепелиному м'ясу. У рік виробляється близько 1,2-1,3 тонни такого м'яса в результаті забою 7-8 тис. перепелів.
Разом з тим, перепелине м'ясо також володіє прекрасними дієтичними властивостями. Воно має низьку калорійність і може служити хорошим джерелом білка для діабетиків і людей, що мають зайву вагу. У нашій країні, поряд зі зростанням споживання пташиного м'яса в цілому, зростає попит і на перепелине м'ясо. Тому в цій області з'являються додаткові можливості для бізнесу.
Для реалізації наявних можливостей на українському ринку фахівцями Pro-Consulting підготовлений проект створення перепелиної ферми. На ній будуть міститися 10 тис. перепелів, з яких 8 тис. курочок-несучок та 2 тис. півників.
Вкладення в організацію зазначеного підприємства складуть € 45-48 тис., 59% яких буде витрачено на закупівлю обладнання. На придбання курчат необхідно затратити 24% загальних інвестицій, 10% коштів піде на придбання вантажотранспортних засобів. Решта 7% витрат призначені на інші статті, такі як юридичне оформлення підприємства, орендна плата за приміщення на протязі допроектних періоду (1 міс.), буріння водяної свердловини і т.д.
Рисунок.Структура інвестиційних вкладень
Ферма буде виробляти для продажу:
• перепелині яйця, упаковані по 20 шт .;
• м'ясо перепелів у вигляді охолодженої або замороженої обробленої тушки;
• послід птиці в сушеному вигляді.
Рисунок.План реалізації перепелиних яєць, шт.
Про перспективність даного проекту свідчать такі його розрахункові параметри:
• індекс прибутковості вкладень - 1,07;
• рентабельність інвестицій - 60,39%;
• рентабельність продажів - 7,6%.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: