Сочевиця додатково до пшениці: вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект

Сочевиця додатково до пшениці: вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект

Україна готується до нового рекордного врожаю зернових культур в цьому році. Вирощені пшениця, жито, кукурудза, овес, ячмінь та інші зернові підуть на виготовлення продуктів харчування, кормів для худоби, а основна частина буде продана на світовому ринку за тверду валюту. Безсумнівно, виробництво зернових є стратегічним напрямком для нашої країни, але все ж українським аграріям не варто зациклюватися тільки на ньому одному, як не варто класти всі яйця в одну корзину. Наприклад, вирощування бобових може давати не менший економічний ефект.

Бобові культури - це найважливіше джерело харчового білка для країн з швидкозростаючим населенням з азіатського і близькосхідного регіонів. Разом з міграційними потоками попит на бобові поширюється по всій планеті, і Україна може вигідно взяти участь в задоволенні цього попиту.

Багато фермерів розуміють перспективність бобових культур, про що свідчать площі їх посівів, що розширюються. У 2018 році бобові вирощувалися на 565,2 тис. Га українських сільгоспугідь, що на 244,6 тис. Га або 76% більше, ніж було в 2016 році. Однак, майже всі ці гектари, а саме 431,4 тис. Га, зайняті горохом, тоді як інші види бобових все ще перебувають в категорії нішевих. Однією з таких культур є сочевиця. В Україні її вирощують на 25,8 тис. гектарів, а урожай в минулому році склав 19,5 тис. тонн. Це крапля в морі з урахуванням того, що обсяг світового ринку цього продукту в 2017 році був трохи менше 3,5 млн тонн.

Україна цілком може повторити досвід Канади, яка за п'ятдесят років так розвинула вирощування сочевиці, що стала її найбільшим світовим експортером, поставляючи за кордон понад 2 млн тонн на рік. Ціни на сочевицю на міжнародному ринку можуть досягати і перевищувати $500/т за червону і $800/т за зелену, а рентабельність її виробництва в хороший рік доходити до 100%. Природно, що для досягнення таких показників необхідно провести попередні маркетингові дослідження і грамотно скласти бізнес-план вирощування сочевиці. У цих питаннях можуть допомогти фахівці консалтингової компанії Pro-Consulting.

Крім того, що сочевиця може збагатити українських фермерів, вона ще здатна врятувати наші землі, виснажені іншими культурами, особливо соняшником. Справа в тому, що сочевиця, як і всі бобові здатна накопичувати в коренях азот, поглинаючи його з повітря. Так що, після цієї рослини вже не потрібно вносити в грунт азотні добрива. Ще сочевиця досить невибаглива до погодніх умов, вона добре переносить весняні заморозки і літню спеку. На виробництво одного кілограма сочевиці потрібно всього 400 літрів води - в десять разів менше, ніж для отримання кілограма курятини - це дуже важливо в умовах, коли чистої прісної води на планеті стає все менше. Шанувальники ідеї здорового харчування також не повинні обходити сочевицю стороною, так як ця рослина в процесі росту не накопичує шкідливі хімікати і радіонукліди. У міру популяризації сочевиці в усьому світі, попит на цей продукт ще більше зросте, і той, хто буде до цього готовий, зможе отримати «саму солодку частину загального пирога».

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини