Сочевиця додатково до пшениці: вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект
3966

Сочевиця додатково до пшениці: вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект

Україна готується до нового рекордного врожаю зернових культур в цьому році. Вирощені пшениця, жито, кукурудза, овес, ячмінь та інші зернові підуть на виготовлення продуктів харчування, кормів для худоби, а основна частина буде продана на світовому ринку за тверду валюту. Безсумнівно, виробництво зернових є стратегічним напрямком для нашої країни, але все ж українським аграріям не варто зациклюватися тільки на ньому одному, як не варто класти всі яйця в одну корзину. Наприклад, вирощування бобових може давати не менший економічний ефект.

Бобові культури - це найважливіше джерело харчового білка для країн з швидкозростаючим населенням з азіатського і близькосхідного регіонів. Разом з міграційними потоками попит на бобові поширюється по всій планеті, і Україна може вигідно взяти участь в задоволенні цього попиту.

Багато фермерів розуміють перспективність бобових культур, про що свідчать площі їх посівів, що розширюються. У 2018 році бобові вирощувалися на 565,2 тис. Га українських сільгоспугідь, що на 244,6 тис. Га або 76% більше, ніж було в 2016 році. Однак, майже всі ці гектари, а саме 431,4 тис. Га, зайняті горохом, тоді як інші види бобових все ще перебувають в категорії нішевих. Однією з таких культур є сочевиця. В Україні її вирощують на 25,8 тис. гектарів, а урожай в минулому році склав 19,5 тис. тонн. Це крапля в морі з урахуванням того, що обсяг світового ринку цього продукту в 2017 році був трохи менше 3,5 млн тонн.

Раз ви читаєте цей матеріал, вам буде цікаво ознайомитися з бізнес-ідеєю вирощування нуту

Україна цілком може повторити досвід Канади, яка за п'ятдесят років так розвинула вирощування сочевиці, що стала її найбільшим світовим експортером, поставляючи за кордон понад 2 млн тонн на рік. Ціни на сочевицю на міжнародному ринку можуть досягати і перевищувати $500/т за червону і $800/т за зелену, а рентабельність її виробництва в хороший рік доходити до 100%. Природно, що для досягнення таких показників необхідно провести попередні маркетингові дослідження і грамотно скласти бізнес-план вирощування сочевиці. У цих питаннях можуть допомогти фахівці консалтингової компанії Pro-Consulting.

Крім того, що сочевиця може збагатити українських фермерів, вона ще здатна врятувати наші землі, виснажені іншими культурами, особливо соняшником. Справа в тому, що сочевиця, як і всі бобові здатна накопичувати в коренях азот, поглинаючи його з повітря. Так що, після цієї рослини вже не потрібно вносити в грунт азотні добрива. Ще сочевиця досить невибаглива до погодніх умов, вона добре переносить весняні заморозки і літню спеку. На виробництво одного кілограма сочевиці потрібно всього 400 літрів води - в десять разів менше, ніж для отримання кілограма курятини - це дуже важливо в умовах, коли чистої прісної води на планеті стає все менше. Шанувальники ідеї здорового харчування також не повинні обходити сочевицю стороною, так як ця рослина в процесі росту не накопичує шкідливі хімікати і радіонукліди. У міру популяризації сочевиці в усьому світі, попит на цей продукт ще більше зросте, і той, хто буде до цього готовий, зможе отримати «саму солодку частину загального пирога».

 Так само рекомендуємо почитати аналітичний матеріал про ринок хумусу в Україні

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами