Дата підготовки: | Лютий 2024 року |
Кількість сторінок: | 26, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 14 |
Таблиць: | 13 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками компанії Pro-Consulting було проведене дослідження ринку свинини в Україні. В ході роботи було проаналізовано тенденції на ринку споживання м’яса, тренди в продуктах та переробці, об’єми виробництва, імпорту та експорту свинини, основні оператори та динаміка цін, структура збуту продукції. Під роботою підведені висновки та розроблені прогнозні тенденції розвитку ринку всього м’яса та окремо по свинині. Розроблені прогнози розвитку ринку свинини.
Україна є одним з найбільших виробників свинини в регіоні та входить в топ-10 світових виробників продукту. На ринку присутні в значній мірі промислові виробники, які займають 64% ринку, інша частка відноситься до присадибних, тобто малих власних господарств, які займаються діяльністю без особливих документів або через ФОП.
Споживання свинини в Україні серед м’яса є 2 по кількості, поступаючись лише птиці, через її малу вартість. В середньому за рік середньостатистичний українець споживає 20 кілограмів свинини, 26 кілограмів птиці та 7 кілограмів яловичини.
Ринок свинини традиційно в Україні має сезонні коливання зі зростанням цін та попиту влітку та наприкінці року. Проте у 2023 р. очікування щодо активнішої торгівлі свининою напередодні зимових свят, за оцінкою Асоціації «Свинарі України», не виправдалися.
У листопаді 2023 р. Асоціація «Свинарі України» провела опитування серед учасників об’єднання, щоб з’ясувати, яка ситуація із забезпеченням кадрами у вітчизняних підприємств і на які спеціальності наразі найбільший попит. Враховуючи, що більшість свиногосподарств мають потужні департаменти рослинництва, вдалося оцінити брак спеціалістів не лише з точки зору свинарства, а й по всій структурі. Господарства, які взяли участь в анкетуванні, забезпечують понад 60% промислового поголів’я свиней в Україні. «За підсумками анкетування чверть опитуваних, 26%, мають недостатню кількість основного виробничого персоналу свиноферми (технологи, ветеринари, оператори, керівники виробничих майданчиків), стільки ж відчувають дефіцит допоміжних працівників — слюсарів, електриків тощо. 48% респондентів відзначають брак персоналу не стільки у тваринництві, скільки у суміжних аграрних напрямках діяльності: водії, трактористи, механіки, агрономи тощо. Більшість з опитаних, 45%, прогнозують, що у найближчі кілька років дефіцит вище названих спеціальностей посилиться.
За опитуванням аграріїв, проведеним Pro-Consulting за методологією EMSMA у грудні 2023 р., у виробників м’яса (яловичина та свинина) обсяги виробництва, переважно, залишились на рівні попереднього року – 61,1% опитаних, також у 22,2% ситуація погіршилась, у 16,7% респондентів є певні покращення. Погіршення здебільшого стосуються прифронтових регіонів.
У 61,1% аграріїв змінились канали збуту: 27,7% втратили споживачів, також у 16,7 % змінились регіони продажу товару. Опитані виробники м’яса переважно реалізують свою продукцію виключно на внутрішньому ринку 72,2% респондентів, лише один опитаний – експортує. 55,6% респондентів постачають продукцію у роздрібні мережі, 38,9% респондентів реалізують на ринках і ярмарках.
У 61,1% опитаних асортимент залишається без змін, у 16,7% він розширився на нові товари в тому ж сегменті, у 22,2% респондентів– зменшився.
Основною проблемою за останні три місяці виробники м’яса називають ситуацію з кадрами та зменшення кількості споживачів – по 72,2% респондентів відзначають погіршення ситуації, зниження купівельної спроможності спостерігають 66,6% опитаних. Також респонденти серед проблем називали нестачу ветпрепаратів та зростання собівартості виробництва.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (вступна частина)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу, проблеми розвитку) – ринок свинини у прив’язці то загального ринку м’яса, тренди по інших видах м’яса та продуктів переробки
1.3. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2021-11 міс. 2023 рр. (виробництво + імпорт - експорт). Оцінка тіньового сегмента на ринку
1.4. Сегментація і структурування ринку (оцінка ринку свинини, порівняння з іншими видами м’яса, оцінка за походженням)
2. Основні оператори ринку (виробники свинини, переробники та імпортери)
2.1. Перелік основних операторів ринку і їх структурування
2.2. Частки ринку основних операторів
2.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
3. Виробництво продукції в 2021-11 міс. 2023 рр.
3.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
3.2. Динаміка виробництва в вартісних показниках
3.3. Частки виробників
4. Зовнішня торгівля та ЗЕД
4.1. Експорт м’яса та продуктів переробки з України в 2021-11 міс. 2023 рр. (обсяги, структура, географія, частки експортерів)
4.2. Імпорт м’яса та продуктів переробки в Україну в 2021-11 міс. 2023 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
5. Ціна і ціноутворення на ринку
5.1. Динаміка цін на продукцію (загалом за 2021-11 міс. 2023 рр. та у порівнянні з іншими видами м’яса)
5.2. Середні поточні ціни на продукцію
5.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
6. Аналіз споживання на ринку
6.1. Порівняння абсолютного та відносного споживання м’яса в Україні та сусідніх країнах
6.2. Вподобання споживачів щодо свинини та продуктів переробки, портрет споживача
6.3. Споживання в секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (обсяги, структура по регіонах)
6.4. Структурування та сегментація споживання
7. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
8. Висновки. Прогнозні показники ринку
8.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку (детально по свинині, загалом по інших видах м’яса)
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2024-2025 рр.
1. Ємність ринку свинини у 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млрд. грн.
2. Структура ринку свинини за походженням в Україні в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
3. Факторний аналіз операторів на ринку свинини 2021-2022 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
4. Структура експорту свинини з України в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
5. Географія експорту свинини з України в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
6. Основні експортери свинини з України в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
7. Структура імпорту свинини в Україну в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
8. Географія експорту свинини в Україну у 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
9. Основні імпортери свинини в Україну у 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
10. Середні поточні ціни на свинину станом на січень 2024 року, в грошових показниках, грн./кг з ПДВ
11. Географія державних закупівель в 2023 році, в вартісному вираженні, млн. грн.
12. Обсяги державних закупівель за організаторами у 2023 році, у вартісному вираженні, млн. грн.
13. Обсяги державних закупівель за переможцями у 2023 році, у вартісному вираженні, млн. грн.
1. Ринок м’яса України в 2022 році, в натуральних показниках, %
2. Найбільші оператори ринку свинини в Україні в 2022 році, в натуральних показниках, %
3. Динаміка виробництва свинини в Україні в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
4. Динаміка виробництва свинини в Україні в 2021-11 міс. 2023 рр., у вартісному вираженні, млрд. грн.
5. Частки виробників свинини в Україні 2022 року, в натуральних показниках, %
6. Динаміка експорту свинини з України в 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
7. Динаміка імпорту свинини з України у 2021-11 міс. 2023 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
8. Динаміка середніх роздрібних цін на продукцію м’яса за видами в Україні, 2021-11 міс. 2023 рр., в грошових показниках, грн./кг з ПДВ
9. Річне споживання м'яса на душу населення в Україні, Польщі та Румунії, кг.
10. Сегментація споживання м’яса в Україні, %
11. Структурування споживання свинини в Україні, %
12. Структура продажів свинини по каналах збуту, %
13. Оптимістичний прогноз ємності ринку свинини в Україні в 2024-2025 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.
14. Песимістичний прогноз ємності ринку свинини в Україні в 2024-2025 рр., в натуральних показниках, тис. тонн.