Анотація до аналізу ринку:
Огляд українського ринку плавленого сиру реалізований аналітиками компанії Pro-Consulting на підставі даних дослідження закономірностей його розвитку за період 2009 – січень–лютий 2014 рр. Отримані результати свідчать про відсутність стійких тенденцій розвитку показників вітчизняного виробництва та ємності ринку при низхідному тренді експорту (з несуттєвими абсолютними значеннями в натуральному вираженні) та висхідному (в цілому) – імпорту. Мінімальні показники виробництва і споживання мали місце в 2011 р. Експерти зазначають, що падіння показників виробництва та ємності ринку спостерігалося весь післякризовий період, коли через істотне скорочення доходів споживачі почали економити на товарах, що не належать до категорії товарів першої необхідності, серед яких і плавлений сир. Ще однією суттєвою проблемою ринку є поширення сирних продуктів, користь яких невелика. При цьому виробники такої продукції не завжди вказують на упаковці відповідну інформацію про склад. Починаючи з 2012 р., виробництво і споживання поступово зростають, що дозволяє прогнозувати утримування тенденції на короткострокову перспективу. На українському ринку плавленого сиру переважає продукція вітчизняних виробників – 83,6% в 2013 р. Показники імпорту до 2013 р. збільшувалися, що пояснюється популярністю цієї продукції серед українських споживачів, а також поширеним поглядом про її більш високих якісних характеристиках. У поточному році ситуація, однак, може ускладнитися через загострення відносин з Росією, з якої надходить левова частина імпортованого плавленого сиру. Експорт на порядок менше імпорту, а вихід на зовнішні ринки є досить складним. Виконано рейтингування найбільш популярних серед українських споживачів торгових марок. Із серйозним відривом лідирує ТМ «Весела корівка» (47,2%). Більше 30% популярності показують ТМ «Звени Гора», «Янтар» і President.
Детальний зміст:
1. Загальна ситуація на ринку
2. Виробництво
3. Зовнішня торгівля
4. Споживання і споживчі переваги
5. Висновки і прогнозні показники розвитку ринку
Перелік таблиць:
1. Ємність ринку плавленого сиру в Україні, тис. тонн
2. Динаміка показників зовнішньої торгівлі плавленим сиром в Україні, тис. тонн
Перелік графіків і діаграм:
1. Динаміка виробництва плавленого сиру в Україні, тис. тонн
2. Динаміка показників зовнішньої торгівлі плавленим сиром в Україні, тис. тонн
3. Рейтинг переваг плавлених сирів у розрізі ТМ, %
4. Структура споживання плавленого сиру в Україні в розрізі походження продукції у 2013 р., %