Дата підготовки: | Червень 2018 року |
Кількість сторінок: | 36, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 29 |
Таблиць: | 23 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | англійська |
Компанія Pro-Consulting провела дослідження українського ринку яловичини і можливості експорту продукції в країни регіону БВСА (MENA). В огляді ринку проаналізовано сучасний стан галузі яловичини в Україні, а також потенціал країн-імпортерів цієї продукції на Близькому Сході і в Північній Африці.
Галузь виробництва яловичини в Україні останнім часом відчувала на собі негативний вплив економічних чинників, через що розведення ВРХ стало фінансово невигідним, а ціна кінцевого продукту - занадто високою для споживачів. Термін окупності інвестицій в підприємство повного циклу може досягати 10 років, що обумовлює безліч ризиків. Все це призвело до скорочення поголів'я великої рогатої худоби та зниження частки яловичини на споживчому ринку України на користь курятини і свинини. Таким чином, яловичина зараз має найбільш слабкі позиції серед основних видів м'яса, показники виробництва знижуються рік від року. Відповідне підвищення цін ще більше обмежує внутрішнє споживання.
Поголів’я ВРХ в Україні в 2015-2017 рр., млн. голів
Джерело: за даними Державної служби статистики України
Перспективним напрямком для виробників яловичини є розвиток експорту. На зовнішньому ринку, зокрема, Близького Сходу і Північної Африки, українські виробники мають кілька переваг: корми для ВРХ в Україні відносно дешеві, а доставляти готову продукцію ближче, ніж з основних країн-експортерів - Бразилії, Індії, Австралії. Експортний напрям виробництва яловичини підтримується урядовими ініціативами і інформаційною підтримкою FAO. Так, в минулому році обсяг експорту зріс завдяки початку поставок в Китай.
Серед потенційних географічних напрямків експорту виділяють Близький Схід і Північну Африку (БВСА) як регіон з високою потребою в халяльному м'ясі. БВСА - регіон зі зростаючим населенням і середньодушовим прибутком. Він є домом для більш, ніж 450 млн. людей, найбільш населеними країнами є Єгипет, Іран і Алжир. Середній дохід зростає, але він істотно відрізняється від країни до країни. Доходи багатих країн Перської затоки, що мають великі запаси нафти, разюче відрізняються від країн з обмеженими ресурсами, таких як Єгипет, Марокко, Ємен, де значна кількість населення живе в бідності.
Очікується, що населення і середній дохід в регіоні БВСА буде рости в найближчі 10 років. Стабілізація цін на нафту на досить високому рівні, відновлення економіки на тлі скорочення конфліктів обумовлює позитивні прогнози економічного зростання. Світовий Банк заявляє про 3,1-3,3% зростання в 2018-2020 роках.
Не дивлячись на складні кліматичні умови, країни БВСА виробляють майже 2 млн. тонн яловичини. Однак, зростаючий попит, викликаний урбанізацією, поширенням західного стилю життя серед молодого населення, низькою очікуваною інфляцією і туризмом, підвищує необхідність в імпорті яловичини. Імпортована продукція повинна відповідати місцевим вимогам до продуктів харчування, зокрема, мати сертифікат халяль.
У той же час, існує безліч ризиків, пов'язаних з цінами на нафту і газ, а також політичною нестабільністю. Ці фактори суттєво впливають на зовнішню торгівлю і попит на імпортовані товари.
1. Огляд ринку
1.1. Тенденції ринку в 2015-2017 рр. (історія, проблеми, фактори впливу)
1.2. Загальні ринкові показники, місткість ринку в 2015-2017 рр.
1.3. Сегментація і структурування ринку
2. Державне регулювання (державні дотації, податки, імпортні та експортні мита)
3. Виробництво в 2015-2017 рр.
3.1. Виробництво в натуральному вираженні в 2015-2017 рр. (Україна і БСПА)
3.2. Виробництво в грошовому вираженні в 2015-2017 рр. (Україна і БСПА)
4. Основні гравці ринку
4.1. Основні компанії та їх опис (орієнтовані на експорт в Україні)
4.2. Сегментація і структурування основних операторів (за сегментами, групами, іншою діяльністю і регіонами)
4,3. Частки основних операторів ринку (українські виробники)
5. Зовнішня торгівля на ринку
5.1. Експорт продукції в Україні та регіоні БСПА в 2015-2017 рр. (Обсяг, структура, географія поставок, основні експортери (Україна))
5.2. Імпорт продукції в 2015-2017 рр. (Обсяг, структура, географія поставок, основні імпортери)
6. Ціна та ціноутворення на ринку
6.1. Ціни в 2015-2017 роках (роздрібна торгівля, оптова торгівля, імпорт, експорт) - ціни в Україні і країнах регіону БСПА
7. Споживання м'яса на ринку БСПА (по країнах)
8. Висновки і рекомендації. Очікувані показники розвитку ринку в 2018-2020 роках
8.1. Висновки і прогнози розвитку ринку
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозовані показники розвитку ринку
8.3. Рекомендації з розвитку на ринку
9. Інвестиційна привабливість ринку
9.1. SWOT-аналіз для експортно-орієнтованої продукції
9.2. Існуючі ризики і перешкоди при виході на ринок
9.2.1. Карта ризиків ринку (експорт)
1. Структура поголів'я ВРХ в Україні в 2017 році, тис. голів
2. Загальні ринкові показники в натуральному вираженні в 2015-2017 роках в Україні, тис. тонн
3. Загальні ринкові показники в натуральному вираженні в 2015-2017 роках в регіоні БСПА, тис. тонн
4. Рейтинг регіонів України за загальною кількістю тварин у всіх видах господарств в 1 кварталі 2018 року
5. Розподіл за програмними цілями використання відповідно до Державної програми на 2018 рік
6. Ввізні мита на живих тварин і яловичину в Україні з 2017 року
7. Експортні мита на живих тварин в Україні з 2018 року
8. Список центрів сертифікації халяль в Україні
9. Поточні імпортні мита на живих тварин і яловичину в країнах БСПА з 2018 року
10. Виробництво м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в окремих країнах БСПА в 2015-2017 роках, в натуральних показниках, тис. тонн
11. Список основних компаній з виробництва яловичини в Україні в 2017 році
12. Сегментація основних операторів на українському ринку яловичини
13. Ринкові частки українських виробників яловичини в сегменті свіжого м'яса в 2016 році
14. Ринкові частки українських виробників яловичини в сегменті замороженого м'яса в 2016 році
15. Експорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в розрізі компаній-експортерів в натуральному вираженні в 2017 році, тис. тонн
16. Імпорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в розрізі компаній-імпортерів в натуральному вираженні в 2017 році, тонн.
17. Динаміка цін на яловичину в регіоні БСПА за призначенням і типом продукту в 2015-2017 рр., $ за кг
18. Споживання м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в регіоні БСПА в 2015-2017 роках за країнами, кг на душу населення
19. Експорт українського м'яса великої рогатої худоби в регіоні БСПА в 2015-2017 роках, в натуральних показниках
20. Розрахунок рейтингу найбільш перспективних країн БСПА для експорту яловичини
21. SWOT-аналіз для потенційного українського експортера яловичини
22. Опис зон ризику
23. Карта ризиків для потенційного українського експортера яловичини
1. Виробництво м'яса за видами в Україні в 2017 році, в натуральному вираженні,%
2. Поголів'я ВРХ в Україні в 2015-2017 рр., млн. голів
3. Поголів'я ВРХ в БСПА в 2015-2017 рр., млн. голів
4. Структура поголів'я ВРХ в БСПА за країнами в 2017 році, млн. голів
5. Структура регіонів України за річним обсягом виробництва свіжої яловичини в 2017 році, т
6. Структура регіонів України за річним обсягом виробництва замороженої яловичини в 2017 році, т
7. Структура виробництва яловичини за типом технологічної переробки в Україні в 2015-2017 рр., т
8. Структура ринку яловичини за походженням м'яса в 2015-2017 рр., тонн
9. Виробництво м'яса великої рогатої худоби в Україні в 2015-2017 рр., в натуральному вираженні
10. Виробництво м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в БСПА в 2015-2017 рр., в натуральному вираженні
11. Виробництво м'яса великої рогатої худоби в Україні в 2015-2017 рр., в грошовому вираженні
12. Виробництво м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в БСПА в 2015-2017 роках, в грошовому вираженні
13. Експорт продукції в Україні в 2015-2017 рр., в натуральному і грошовому вираженні
14. Експортна структура м'яса великої рогатої худоби в Україні в 2017 році, в натуральному вираженні,%
15. Експорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в розрізі країн призначення в натуральному вираженні в 2017 році,%
16. Експорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в БСПА в 2015-2017 рр., в натуральному і грошовому вираженні
17. Структура експорту м'яса великої рогатої худоби в БСПА в 2017 році, в натуральному вираженні. %
18. Експорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в розрізі країн БСПА в натуральному вираженні в 2017 році,%
19. Імпорт продукції в Україну в 2015-2017 рр., в натуральному і грошовому вираженні
20. Структура імпорту м'яса великої рогатої худоби в Україні в 2017 році, в натуральному вираженні. %
21. Імпорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в розрізі країн походження в натуральному вираженні в 2017 році,%
22. Імпорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в БСПА в 2015-2017 роках, в натуральному і грошовому вираженні
23. Структура імпорту м'яса великої рогатої худоби в БСПА в 2017 році, в натуральному вираженні. %
24. Імпорт м'яса великої рогатої худоби (як свіжого, так і замороженого) в БСПА в розрізі країн в натуральному вираженні в 2017 році,%
25. Динаміка імпортної ціни свіжої та замороженої яловичини в Україні в 2015-2017 рр., $/кг
26. Динаміка експортної ціни свіжої та замороженої яловичини в Україні в 2015-2017 рр., $/кг
27. Динаміка цін виробників і роздрібних цін свіжої та замороженої яловичини в Україні в 2015-2017 рр., $/кг
28. Прогноз ринку м'яса великої рогатої худоби в регіоні БСПА в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн
29. Прогноз ринку м'яса великої рогатої худоби в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн