Збережемо своє, щоб не купувати чуже: представляємо бізнес-план сховища столового винограду
2914

Збережемо своє, щоб не купувати чуже: представляємо бізнес-план сховища столового винограду

Фруктовий сад є одним з символів України - розвиненої аграрної держави. Незважаючи на всі перипетії, що випали на долю нашої країни в новітній історії, структура її садів майже не змінювалася протягом практично всього періоду незалежності. Основу вітчизняного садівництва сьогодні так само складають яблука, груші та інші зерняткові культури, хоч їх частка і скоротилася з 1995 року на сім відсотків. За їх рахунок збільшилися посадки ягід і кісточкових плодових рослин.

Вагому частку у виробництві фруктів займає виноград. У 2017 році він вирощувався на площі 43,5 тис. гектарів, а урожай склав 409,6 тис. тонн. Разом з тим, близько 90% цього винограду це технічні сорти, призначені для переробки на спирт, вино та інші продукти. Столового винограду, який можна безпосередньо вживати в їжу, вирощується менше одного кілограма на людину при нормі в 12 кілограм. Тому столовий виноград у нас переважно імпортний.

Однією з основних проблем, що перешкоджають розвитку виробництва столових сортів винограду, є недолік сучасних сховищ для нього. Виноград в неналежних умовах швидко псується, втрачає товарний вигляд і корисні властивості. Тому фермери і не поспішають збільшувати його посадку. Виправити ситуацію можливо шляхом введення в експлуатацію додаткових потужностей для зберігання винограду. Побудувати таке фруктосховище можна по бізнес-плану, підготовленого аналітиками Pro-Consulting.

Проектом передбачено створення сховища місткістю в 1000 тонн. Наявність такого об'єкта в регіоні, де вирощують столовий виноград, дозволить істотно підвищити ефективність агробізнесу та забезпечити швидке повернення інвестованих коштів.

Витрати на будівництво сховища складуть 0,85-0,9 млн доларів, 70-75% яких підуть на закупівлю обладнання. Будівельні роботи зажадають 5-7% інвестицій, а початкові виробничі витрати (закупівля винограду і інше) - 20-22%.

Побудоване за даним бізнес-плану сховище буде забезпечувати в період зберігання підтримання оптимальної температури, відносної вологості, низького вмісту кисню і видалення продуктів дихання - вуглекислого газу. Таким чином, український споживач зможе купувати до свого столу якісний столовий виноград вітчизняного виробництва. Від введення в дію такого фруктосховища виграє і інвестор, який отримає джерело прибутку, і держава - за рахунок скорочення імпорту винограду.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами