Проблеми на митниці тривають: з якими труднощами стикається бізнес - аналітики компанії Pro-Consulting. Газета «Сегодня»

Компанії продовжують стикатися з труднощами на українській митниці. Незважаючи на заявлені реформи нового керівництва, бізнес як і раніше відзначає, що сьогодні робота цих структур далека від ідеалу.

Нагадаємо, ще в березні цього року Кабмін затвердив положення про податкові і митні служби, згідно з яким в Україні з'явилася Державна митна служба. Нове керівництво вже заявило про намір скоротити кількість регіональних митниць з 26 до 16 (на 40%).

Якщо говорити про труднощі, з якими сьогодні стикається бізнес на кордоні, то варто враховувати кілька факторів. Перш за все це ситуація, пов'язана із затримками товару при проходженні кордону. Тут можна виділити кілька популярних причин:

• термін оформлення дозволів і ліцензій. Багато компаній стикаються з цією проблемою, особливо підприємства, пов'язані з сільським господарством і виробництвом продуктів харчування. Адже товари, які експортуються цими галузями - або продукти харчування, або зернові. І кожна з цих груп товарів вимагає дозволу з санепідстанцій та інших держорганів (деякі дозволи мають певний термін дії);
  • ще одна причина затримок криється в митному кодексі, в якому говориться, що митниця може затримати товари на строк не більше 10 днів, якщо ці товари включені до митного реєстру та митниця може встановити факт порушення;
  • також існують і інші чинники для затримки товарів, які в основному пов'язані з політичними рішеннями. Якщо є підозри, що товари ввозяться з РФ, то буде перевірятися походження товарів. Наприклад, ще в кінці зими - початку весни був колапс, пов'язаний із ввезенням мінеральних добрив на територію України (правда, тоді проблема була пов'язана з ембарго на імпорт російських добрив);
  • також на початку цього року бізнес стикається з ситуаціями зупинки митного оформлення вантажів, через нові критерії ризику щодо визначення середнього показника митної вартості в системі АСАУР.

«Говорячи про можливі труднощі, варто враховувати і обсяги зовнішньої торгівлі, які згідно з даними Держстату, ростуть з кожним роком. Цьому сприяють підписання договорів про ЗВТ з ЄС, Канадою, Ізраїлем і низкою інших країн. Все більше вітчизняних виробників, у зв'язку з ціновою і економічною ситуацією в країні, вважають за краще експортувати продукцію за кордон, а виникнення громадських і приватних організацій, які допомагають невеликим виробникам продавати свій продукт за кордон, тільки збільшує тренд », - розповів UBR.ua провідний аналітик аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Артем Чорний.

Якщо проаналізувати дії законодавчої влади протягом останніх кількох років, то скорочення і реорганізація митниць відбувається не спонтанно. Просто, можливо, попередні органи влади не планували скорочувати їх кількість аж на 40%.

Підтвердженням тому може служити введення системи «єдиного вікна», яке в добровільному порядку діє з 1 лютого 2018 року. Суть цього введення - оптимізація здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України, а також можливість уникати фізичного контакту з контролюючими органами, що в свою чергу має знизити рівень корупції на кордонах.