Податки на карантині - короткий огляд ситуації в Україні

Податки на карантині - короткий огляд ситуації в Україні

Глобальна пандемія коронавірусної інфекції та карантинні заходи, введені у зв'язку з цим в Україні, не можуть залишити поза увагою кожного громадянина і кожне підприємство нашої країни. На законне питання - як вижити бізнесу - намагаються дати відповідь законодавча і виконавча гілки влади. Ми ж вирішили додатково проінформувати бізнеси (як клієнтські, так і всіх, в принципі) про деякі прийняті законодавчі заходи, спрямовані на полегшення для платників податків наслідків введених обмежень.

Так, 17 березня 2020 року було прийнято Верховною Радою і на наступний день підписаний Президентом Закон України № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період проведення заходів, спрямованих на запобігання появи і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Згідно з цим Законом:

• платники податків звільняються від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства (крім порушень, пов'язаних з податком на додану вартість, акцизним податком і рентними платежами) - з 1 березня по 31 травня 2020 року;
  • не застосовуватимуться штрафи за несвоєчасну або неповну сплату єдиного соціального внеску, а також несвоєчасне надання звітності по ЄСВ - з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • звільняються від сплати єдиного соціального внеску «за себе» фізичні особи-підприємці - з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • не нараховується і не сплачується плата за землю, яка використовується в господарській діяльності, а також податок на нерухомість за нежитлові приміщення - з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • вводиться мораторій на проведення перевірок податковими органами, крім перевірок, пов'язаних з відшкодуванням ПДВ з бюджету - з 18 березня по 31 травня; мораторій на документальні перевірки по сплаті ЄСВ - з 18 березня по 18 травня 2020 року;
  • відкладається обов'язкове введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) - на три місяці від встановлених раніше термінів;
  • подовжується термін подачі річних податкових декларацій - до 1 липня 2020 року; призначені податкові зобов'язання необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року;
  • пеня за існуючу податкову заборгованість не нараховується за період з 1 березня по 31 травня, а для платників єдиного податку - з 1 березня по 30 квітня.

Читати огляди різних ринків і про бізнес-ідеї

Безсумнівно, цей Закон полегшить податковий тягар бізнесу на час карантину, але все буде залежати від того, як він стане застосовуватися на практиці. Тому до даного нормативного акту буде потрібне роз'яснення від податківців і юристів, але, у всякому разі, підприємницьке співтовариство тепер знає, де шукати вихід з податкового глухого кута, викликаного коронавірусом.

P.S. Якщо вашому бізнесу актуальний хоча б один з перерахованих вище пунктів, ми рекомендуємо звернутися за уточненнями до Державної Податкової служби України; проконсультуватися з вашим фінансовим і юридичним відділом.

Ми бажаємо всім стійкості, гнучкості, міцної команди і надійних партнерів.

Ринки змінюються - замовити дослідження вашого ринку