Легкі гроші за високою ціною: аналіз ринку онлайн-мікрокредитування України

Легкі гроші за високою ціною: аналіз ринку онлайн-мікрокредитування України

Кілька днів перед зарплатою, напередодні свят, сімейні торжества, період відпусток, ремонт в квартирі - що пов'язує ці події в житті більшості українців? Ну звичайно ж, підвищена потреба у фінансових коштах. У зв'язку з цим, у багатьох співвітчизників виникає питання: де позичити гроші. У друзів і знайомих такі ж проблеми. Банки зараз видають кредити не так охоче, як раніше, і підвищили вимоги щодо їх забезпеченості. Тому не дивно, що все більше людей звертається до послуг небанківських мікрофінансових організацій.

Мікрофінансовий ринок в Україні розвивається дуже динамічно. Хоча подібні організації почали з'являтися в ще в 2009-2011 роках, початок активізації їх діяльності припав на період кризи. У 2015 році було видано мікропозик на 7,7 млрд гривень. Через рік, в 2016-му, їх сума збільшилася до 13,39 млрд, в 2017 році вона доросла до 21,88 млрд. У наявності збільшення обсягу ринку майже в три рази за три роки. Відновлення економіки України, що почалося, не змінило тенденцію до зростання мікрокредитування від небанківських фінансових компаній. За три квартали 2018 року ці фірми надали в борг фізособам 18,5 млрд гривень, що на 55% більше, ніж за той же період роком раніше. Причому, кількість самих компаній останнім часом зростає всього на 2-3% в рік. Це свідчить про високий ступінь консолідації ринку.

У зв'язку з розвитком інтернет-технологій і широким поширенням серед українців доступу до всесвітньої мережі, мікрофінансові організації активно використовують онлайн-сервіси. При цьому можуть застосовуватися такі схеми роботи:

• клієнт заповнює форму на сайті і отримує гроші на свою банківську карту протягом декількох хвилин;
  • позичальник оформлює заявку в мережі і отримує кредитні кошти у відділенні;
  • потенційний позичальник повідомляє в інтернеті про намір взяти кредит, а узгодження умов і видача грошей відбувається в телефонному режимі і при особистій зустрічі зі співробітником МФО.

Середній мікрокредит на банківську карту становить 10-15 тис. гривень на термін до 30 днів. Відсоткова ставка по ньому в минулому році перебувала в діапазоні 1,3-2% в день. Причому, перший кредит новому клієнтові, як правило, видається під 0-0,1% і в сумі до 5 тис. грн. Такі великі відсоткові ставки пов'язані з високими ризиками неповернення, які покриваються виплатами сумлінних позичальників.

Зміни ситуації на ринку мікрокредитування України можуть відбутися в разі посилення державного контролю в цій сфері. Це допоможе зробити цей ринок більш цивілізованим, що призведе до виходу на нього нових учасників, зниження ставок, збільшення сум позик і розширення клієнтської бази.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: