Зіпсуватися не дамо, висушимо і продамо - даний девіз необхідно взяти на озброєння українським аграріям
3390

Зіпсуватися не дамо, висушимо і продамо - даний девіз необхідно взяти на озброєння українським аграріям

Земля України багата. Про це відомо вже багато століть. Але для того, щоб користуватися цим достатком, необхідно застосувати інтелект і працьовитість, властиві нашому народові. Наприклад, українські аграрії прекрасно вміють вирощувати фрукти і овочі. Але великий урожай часом приносить їм не радість, а головний біль.

Так, зібрали в минулому році багато яблук, пропозиція на ринку перевищила попит, і ціни на свіжі яблука впали. Для споживача це може бути і добре, але як аграрію відбити витрати і трохи заробити? Як то кажуть, «припливли, сушить весла». І це дуже правильне вираз, тільки сушити потрібно не весла, а вирощені яблука. І не тільки яблука, сушити можна все що завгодно з плодоовочевої продукції. Так звані фруктові чіпси дуже корисні і користуються попитом і на внутрішньому, і на міжнародному ринках.

Всього 50 грам висушених фруктів або овочів може замінити 400-1000 грам свіжих, а по користі для організму такий перекус не йде ні в яке порівняння з традиційними картопляними чіпсами. Якщо свіжі фрукти досить швидко псуються, то сушка може зберігатися більше року в сухому прохолодному місці.

За допомогою переробки врожаю шляхом сушіння, аграрії не тільки не втрачають за перевиробництво, а й непогано заробляють. Наприклад, невелика компанія «Еко Чіпси» виробляє сушку з двох десятків видів фруктів і десятка видів овочів. Поставляє свою продукцію в бізнес і фітнес-центри, кафе і ресторани. Українські вітамінні чіпси із задоволенням купували б і за кордоном, але для цього необхідно формувати товарні партії в кілька тон, а таку вагу компанії взяти поки не під силу.

Але і на внутрішньому ринку України поки ще достатньо місця для сушеної вітчизняної агропродукції. Попит на неї задовольняється максимум на третину, а решту забезпечується імпортом. Хіба це не дивно, що сушений лук українські харчовики закуповують в Китаї.

Україні пора зарекомендувати себе не тільки як постачальник сировини, а й як виробника продукції з більшою доданою вартістю. Тоді на нашій території буде осідати більше грошей від експорту. Якщо, наприклад, сушена малина на українському ринку коштує 600 грн за кілограм, то в США цей же продукт можна продати вже за 40-50 доларів, як суперкорисну їжу.

Тому, щоб не сталося так, як було в дев'ятому столітті нашої ери, коли довелося запрошувати варягів і писати їм: «земля наша велика і багата, а порядку в ній немає», необхідно самим навчитися отримувати максимальну користь від своєї землі. Сушка овочів і фруктів – один із варіантів підвищення ефективності вітчизняного агробізнесу.

 

Компания Pro-Consulting подготовила для Вас короткий перечень готовых проектов на данную тему. Ознакомиться с проектами можно, перейдя по ссылкам:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами