Інвестувати не можна чекати: ринок житлової нерухомості Києва

Інвестувати не можна чекати: ринок житлової нерухомості Києва

У зв'язку з карантином, багато бізнесів були змушені взяти паузу. Частково це торкнулося і ринку житлової нерухомості. П'ята частина недобудованих житлових об'єктів на столичному ринку призупинила будівництво, і їх подальша доля поки знаходиться в підвішеному стані. Як правило, це невеликі девелопери, які працюють на ринку недавно і не можуть похвалитися значною кількістю раніше зданих житлових об'єктів. Якщо девелопер зупиняє будівництво, потенційні покупці починають переключаться на конкурентів. Тому серед цих 20% в першу чергу підуть з ринку ті, які будують за рахунок продажів, у яких відсутнє фінансове плече.

На час карантину зменшилися звернення до відділів продажів житлових об'єктів, і як наслідок знизилися самі продажі. З одного боку, це пов'язано з тим, що на бізнес потенційних інвесторів негативно вплинув карантин, з іншого боку - невизначеність ситуації серед частини людей, яка планувала придбати собі житло.

Однак ті, у яких є заощадження, знаходяться в очікуванні акцій, знижок, пільг і готові купувати житлову нерухомість. Забудовники всіляко намагаються стимулювати потенційних покупців, придумуючи різні акції. Але більшість пропонують фіксований курс 24,8 -25,5 грн/$ і не готові давати великі знижки. Найближчим часом ціни підвищуватися не будуть, а поки навпаки: з початку березня 2020 р. середня вартість 1 квадратного метра житла в Києві завмерла по теперішній час в доларовому еквіваленті. А в гривні середня вартість одного квадратного метра в новобудові Києва і зовсім знизилася: з 26 тис. грн. на момент початку карантину, до 25 тис. грн. станом на 6 квітня 2020 р.

В основних забудовників Києва є накопичені грошові заощадження, тому вони готові сидіти без продажів аж до осені, ніж сильно демпінгувати на ринку або зовсім продавати в мінус. На руку новобудовам також грає зараз те, що під час карантину вторинний ринок і зовсім поки не працює.

У нас на сайті ви можете ознайомитися з готовими дослідженнями ринків нерухомості

У 2019 собівартість будівництва збільшилася в середньому на 35%. На даний момент ускладнюється постачання будівельних матеріалів, доставка будівельних бригад і спостерігається зменшення підрядників. Тому в разі збільшення вартості будівельних матеріалів та/або підвищення курсу долара, собівартість будівництва може вирости (вже зараз простежується тенденція до зростання на 10-15%). Але якщо кількість будівельних майданчиків буде зменшуватися через зупинку будівництва, то собівартість будівництва буде стримуватися від підвищення. Ціни несуттєво будуть підвищуватися і після карантину: основні забудовники доведуть свою надійність і високу репутацію, за рахунок відсутності зупинок будівництва об'єктів. Але в цілому баланс на ринку через деякий час стабілізується - частково знизиться як попит (після заморозки деяких будівництв люди будуть менш активно вкладати гроші в нерухомість), так і пропозиція.

Що стосується ринку оренди житлової нерухомості, нині утворився тренд на користь заміських будинків і дач (вартість оренди яких вже піднялася в середньому на 15-20%), навіть незважаючи на те, що в Києві вартість оренди знизилася на 10-15% (для нових орендарів) через зниження попиту (кількість угод з оренди житлової нерухомості в березні знизилася майже наполовину, в порівнянні з березнем минулого року). Більшість студентів з інших міст і працівників, які були змушені піти у відпустку за свій рахунок, покинули житло, що знімали побоюючись, що карантин може тривати, а компанії, в яких вони працювали, знаходяться в підвішеному становищі. Деякі орендодавці, щоб не втратити своїх поточних орендарів, пропонують орендні канікули або знижки до 50%.

Проте, орендний ринок завжди одним з перших входить в кризу, але також одним з перших з нього виходить. Тому після спаду піку епідемії, початку нового навчального року та відновлення колишньої роботи багатьох підприємств, столичний ринок оренди буде пожвавлюватися, а слідом за підвищенням попиту, зросте і вартість оренди до колишніх рівнів цін.

Для того, щоб розібратися в який же все-таки тип і клас житлової нерухомості необхідно інвестувати, які девелопери найбільш стабільні і які райони столиці найбільш перспективні з точки зору інвестиційної привабливості (як для перепродажу, так і для здачі в оренду), яка кількість кімнат є найбільш ліквідним варіантом в тому чи іншому випадку, ми пропонуємо вашій увазі готове дослідження ринку нерухомості в м Київ.

А зрозуміти, як сильно і на скільки оперативно після зміни курсу долара зміниться вартість будівельних матеріалів і житлової нерухомості і на скільки вигідні гривневі депозити, з урахуванням всіх податків, інфляції і зміни курсу, вам допоможе готовий аналіз ринку курсу валют і його впливу на банківські депозити, вартість нерухомості і будівельних матеріалів в Україні.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: