Мед традиційно користується популярністю в українських споживачів, високий у нього і експортний потенціал. З 2010 по 2013 року щорічне виробництво цього продукту досягало 70 тис. тонн. Економічна криза і втрата частини територій не могли не позначитися негативно на медовій галузі країни. В результаті, в 2014-2015 роках виробництво цього продукту впало до 66,5-63,6 тис. тонн. Детально з динамікою зміни обсягів виробництва меду можна ознайомитися на діаграмі.
Рисунок. Виробництво меду в Україні за 2000, 2010 2013-2016 рр., тонн
За даними Державної служби статистики
Основними виробниками меду є:
• колективні агропідприємства;
• приватні пасіки;
• приватні господарства;
• лісгоспи;
• фермерські підприємства.
На частку приватних господарств припадає 98% виробництва меду. Пасіки, що знаходяться в приватній власності, орієнтовані на продажу на внутрішньому ринку, і за всіма ознаками відносяться до категорії промислів. Виробничий фонд бджолярів налічує близько 2,6 млн бджолиних сімей, лідерами серед яких є Вінницька, Житомирська та Хмельницька області.
Потужність створюваного підприємства з переробки меду залежить від наявності достатньої кількості сировини поблизу. Для забезпечення ритмічної роботи технологічної лінії з викачування і розфасовки продукту, оптимальний обсяг виробництва повинен бути не нижче 5 тис. на рік.
Одним з факторів, який впливає на якість продукції бджільництва є стан екології території, на якій здійснюється медозбір. Якщо склад меду буде відповідати високим біолого-хімічними показниками, компанія зможе отримати сертифікат еко-продукції, що підвищить вартість кінцевого продукту приблизно в два рази. Параметр екологічності набуває додаткової ваги в тому випадку, якщо мед відправляється на експорт в країни ЄС.
Найбільш екологічно чистими областями України є західні і центральні регіони України, окрім Київської та Івано-Франківської областей, а також Волинська, Чернівецька та Херсонська області.
Технологічний процес переробки меду включає в себе наступні етапи:
Рисунок. Технологічна схема переробки меду
У структурі витрат створення підприємства 65% займає закупівля медової сировини, 22% - придбання виробничого обладнання, 9% - витрати на виробничо-складські приміщення, 4% - інші витрати.
Рисунок. Орієнтовна структура необхідних інвестицій
Рентабельність переробки меду може досягати 22-24%, при якій кожен вкладений євро принесе 22-24 центи прибутку. З детальним розрахунком рентабельності підприємства по роках можна ознайомитися на діаграмі.
Рисунок. Динаміка чистого прибутку і рентабельності продажів