Дата підготовки: | Серпень 2022 року |
Кількість сторінок: | 62, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 36 |
Таблиць: | 35 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting підготувала аналіз ринку свіжого м’яса в Україні в 2022 році.
До вторгнення росії в Україні було 2,6 млн голів великої рогатої худоби, 1,6 млн з яких корови. Близько 98% великої рогатої худоби становили дійні корови, а виробництво молока становило 8,7 млн тонн. Основне виробництво молочної продукції зосереджено в Західній, Північній і Центральній Україні. Через війну втрачено близько 15% великої рогатої худоби. (При тому, що м'ясної худоби в Україні практично немає).
В Україні не перший рік спостерігається зменшення поголів'я свиней. Основні причини — невисока прибутковість бізнесу та погіршення епізоотичної ситуації в країні через поширення африканської чуми свиней (АЧС). За даними Держстату, щороку поголів'я свиней зменшується на 3-5%.
До війни основною проблемою розвитку ринку було поширення АЧС. З 2012 р. до квітня 2020 р. у країні зафіксовано 518 спалахів АЧС. Пік АЧС спостерігався у 2017 році, коли було зареєстровано 163 випадки.
Що стосується інших видів м’яса, таких як кроляче м’ясо, конина чи м’ясо качки, їх ринки є дуже вузьконаправленими та специфічними. Зазвичай, в умовах фінансової кризи люди відмовляються від більш дорогих товарів, до який належить «альтернативне» м’ясо, на користь більш дешевих. Тобто і без того низький попит на таке м’ясо має впасти ще більше.
Раніше культури споживання баранини в Україні не було. Проте на сьогоднішній день, разом з тенденцією правильного харчування, багато людей вперше відкривають для себе м’ясо баранини, екологічно чистий продукт, адже тварини знаходяться на вільному випасі.
Окрім того, споживання баранини в Україні виросло в рази за рахунок арабських туристів. Для них баранина — основний харчовий продукт. Сакральна тварина, без якої ці люди не уявляють свого харчування.
Більшість інших видів м’яса виробляється не на підприємствах, а в господарствах населення. Наприклад, для конини та кролятини це більше 95% всього виробництва в забійній масі. Оскільки наразі 5 областей та АР Крим частково чи повністю знаходяться під окупацією, виробництво такого м’яса впаде відповідно до відсотка виробництва цих областей у загальній структурі.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку (чинники впливу, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку за досліджувані п’ятимісячні періоди (виробництво + імпорт – експорт)
1.3. Оцінка тіньового сегмента на ринку (шляхом інтерв'ю з учасниками ринку або через побудову аналітичних моделей)
1.4. Сегментація та структурування ринку (за видами, походженням)
2. Державне регулювання галузі
2.1. Основні закони, що регулюють галузь (перелік, коротке резюме та особливості законів)
2.2. Податки та збори на ринку (загальне оподаткування бізнесу; імпортні та експортні мита, плани про їх зміну (за наявності))
3. Виробництво продукції за досліджувані п’ятимісячні періоди
3.1. Динаміка виробництва у кількісних показниках
3.2. Динаміка виробництва у вартісних показниках
4. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
4.1. Перелік основних операторів ринку та їх структурування (юридична інформація, види діяльності та спеціалізація; товарні групи, торгові марки та асортимент; регіональна представленість
4.2. Частки ринку основних операторів ринку
5. Зовнішня торгівля
5.1. Експорт м’яса та субпродуктів з України за досліджувані п’ятимісячні періоди (Обсяги, структура, географія, частки експортерів)
5.2. Імпорт м’яса та субпродуктів в Україну за досліджувані п’ятимісячні періоди (Обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
6. Асортимент продукції, представлений на ринку
7. Ціна та ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію
7.2. Середні поточні ціни на продукцію
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
8. Брендинг та реклама (аналіз позиціонування конкурентів на ринку, присутність у каналах просування)
9. Споживачі та їх переваги
9.1. Уподобання споживачів щодо товару, портрет споживача
9.2. Споживання у секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (обсяги, структура по регіонах, організаторам та учасникам)
9.4. Структурування та сегментація споживання
9.5. Потреба у товарі/послуги
9.6. Ступінь задоволеності споживачів
10. Канали збуту продукції (опис та оцінка структури продажів по каналах)
11.1. Висновки та прогнозні тенденції розвитку ринку
11.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2022-2025
11.3. Рекомендації щодо розвитку на ринку
12. Інвестиційна привабливість галузі
12.1. SWOT-аналіз ринкового спрямування
12.2. PESTLE-аналіз факторів впливу на ринок
12.3. Існуючі ризики та бар'єри входу на ринок. Побудова картки ризиків на ринку
1. Поголів'я сільськогосподарських тварин 2019 -2022 р., станом на 1 січня кожного року, у натуральному вираженні, млн. голів
2. Динаміка реалізації на забій сільськогосподарських тварин., у натуральному вираженні, млн. тонн
3. Динаміка ємності ринку курячого м'яса у жовтні 2021 – липні 2022 рр. у натуральному вираженні, тонн
4. Динаміка ємності ринку м’яса індички у жовтні 2021 – липні 2022 рр. у натуральному вираженні, тонн
5. Динаміка ємності ринку м’яса качки у жовтні 2021 – липні 2022 рр. у натуральному вираженні, тонн
6. Динаміка ємності ринку свіжого яловичого м'яса у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
7. Динаміка ємності ринку свіжого свинячого м'яса у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
8. Динаміка ємності ринку субпродуктів з ВРХ у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
9. Динаміка ємності ринку баранини (включаючи м’ясо ягняти) у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
10. Динаміка ємності ринку м’яса кролика у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
11. Динаміка ємності ринку конини у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тонн
12. Динаміка об’ємів продажів досліджуваних товарів у жовтні 2021 – липні 2022, у натуральному вираженні, тонн
13. Динаміка об’ємів продажів досліджуваних товарів у жовтні 2021 – липні 2022, у грошовому вираженні, млн. грн
14. Митні ставки на ринку досліджуваних товарних груп в Україні
15. Митні ставки на ринку свинини в Україні
16. Митні ставки на ринку курятини в Україні
17. Основні оператори ринку свіжої яловичини в Україні
18. Основні оператори ринку свіжої свинини в Україні
19. Топ виробників свіжої яловичини в Україні за досліджувані періоди
20. Імпортери свіжої яловичини в Україні за жовтень 2021 – лютий 2022 рр.
21. Структура основних операторів курячого м'яса та їх частка у виробництві, тис. тонн, %
22. Основні імпортери курячого м'яса до України, жовтень-грудень 2021 року
23. Основні експортери курячого м'яса в Україні за жовтень-грудень 2021 році, в натуральному вираженні, %
24. Основні експортери яловичини та субпродуктів з України, в натуральному вираженні тонн
25. Основні імпортери яловичини в Україні в жовтні 2021 – лютому 2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
26. Асортименти продукції основних операторів ринку м'яса України
27. Динаміка цін на досліджувану продукції в січні-серпні 2022 року
28. Поточні роздрібні ціни на свинину
29. Поточні роздрібні ціни на яловичину
30. Найбільші організатори державних закупівель яловичини у жовтні 2021 – лютому 2022
31. Найбільші організатори державних закупівель яловичини у березні-липні 2022
32. SWOT-аналіз ринку м'яса
33. PESTLE -аналіз факторів впливу на ринок
34. Сегментація ринкових ризиків
35. Карта ризиків ринку свіжого м'яса
1. Динаміка структури продажів м’яса у жовтні 2021 – липні 2022, в грошовому вираженні, %
2. Структурування ринку свіжого свинячого м'яса у жовтні 2021 – липні 2022 рр., у натуральному вираженні, тис. т., %
3. Структура ринку курятини за жовтень 2021-липень 2022 в Україні за джерелами походження.,%
4. Обсяги виробництва свіжої яловичини та субпродуктів у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
5. Динаміка виробництва свинини в досліджувані періоди в Україні, тис. тонн
6. Обсяги виробництва курки в Україні у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
7. Обсяги виробництва інших видів м’яса в Україні у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в натуральному вираженні, тонн
8. Обсяги виробництва свіжої яловичини та субпродуктів у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в грошовому вираженні, млн. грн
9. Динаміка виробництва свинини в досліджувані періоди в Україні, в грошовому вираженні, млрд. грн.
10. Обсяги виробництва свіжої курятини у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в грошовому вираженні, млн. грн
11. Обсяги виробництва інших видів м’яса в Україні у жовтні 2021 – липні 2022 рр., в грошовому вираженні, млн. грн
12. Частки основних операторів ринку свинини в досліджуваний період березень 2022-липень 2022, в Україні, %
13. Динаміка експорту курячого м'яса у жовтні 2021-січень 2022 роках. у натуральному вираженні, тонн
14. Географія експорту курячого м'яса жовтень 2021-липень 2022 рр. В натуральному значенні, %
15. Обсяги експорту яловичини та субпродуктів з України, в натуральному вираженні, тонн
16. Основні експортери української свинини у довоєнний період, %
17. Основні країни-імпортери української свинини, %
18. Обсяги імпорту яловичини та субпродуктів в Україну, в натуральному вираженні, тонн
19. Географічна структура імпорту яловичини та субпродуктів в Україну, в натуральному вираженні, %
20. Обсяги імпорту курячого м’яса у жовтні 2021 – липні 2022, в натуральному вираженні, тон
21. Обсяги імпорту курячого м’яса у жовтні-грудні 2021 в грошовому вираженні, млн. дол
22. Структура імпорту курячого мяса за операторами в період жовтня-грудня 2021 року у натуральному вираженні, %
23. Динаміка імпорту свинини в досліджуванні періоди, в натуральному вираженні, тис т.
24. Динаміка імпорту свинини в досліджуванні періоди, в грошовому вираженні,млн. грн
25. Структура імпорту свинини по операторам в довоєнний період, в натуральном выражении, %
26. Географічна структура імпорту свинини у довоєнному періоді, кг, %
27. Динаміка проведення державних закупівель яловичини в Україні у 2017 – 6 міс. 2021 р.
28. Динаміка проведення державних закупівель м’яса курки в Україні у жовтні 2021-липні 2022р, тис. грн.
29. Динаміка проведення державних закупівель м’яса свині в Україні у жовтні 2021-липні 2022р, тис. грн.
30. Результат опитування респондентів-споживачів у містах України – Де купується продукція?
31. Річне споживання м'яса на душу населення в Україні, Польщі та Румунії, кг
32. Результат опитування респондентів-споживачів у містах України – Де купується продукція?
33. Структура продажів за каналами збуту на ринку м'яса та їстівних субпродуктів та продуктів переробки м'яса в Україні
34. Прогноз ємності ринку охолодженого свинячого м'яса в Україні, у натуральному вираженні, у 2022-2025 рр., тис. т.
35. Прогноз ємності ринку курячого м'яса в Україні, у натуральному вираженні у 2021-2025 рр., тис. т.
36. Прогнозна ємність ринку свіжої яловичини у 2022–2025 рр., в натуральному вираженні, тонн