Дата підготовки: | Квітень 2019 року |
Кількість сторінок: | 69, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 33 |
Таблиць: | 17 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку громадського харчування в Києві. В ході дослідження було охарактеризовано основні тенденції розвитку ринку, розрахована його ємність, виділені основні оператори (ресторани, кафе) і проведена їх сегментація за кількістю закладів, кухнею, цінами та ін. Також проаналізовано особливості споживання і вподобання споживачів.
Ринок громадського харчування Києва в 2018 році вийшов на докризовий рівень. За 2018 рік у Києві відкрилося близько 215 нових ресторанів, тоді як в 2017 році відкрилося тільки 150 закладів, а в 2016-му - 135. Відкриваються в основному заклади середнього сегмента, які є найбільш затребуваними, а також кав'ярні, бари, монопродуктові заклади.
Нижче приведена діаграма, в якій показана динаміка зміни кількості ресторанів і кафе в місті Київ в 2013 - 2018 роках.
Основними проблемами ринку громадського харчування в Києві є високі орендні ставки на приміщення під ресторани і недостатньо високий рівень платоспроможності основної маси населення.
Ринок закладів громадського харчування в Києві характеризується відносно невисокими бар'єрами виходу для нових гравців. Однак незважаючи на це, велика частка нових закладів закривається протягом одного або декількох років.
Основною причиною закриття є високі орендні ставки на приміщення, зокрема в центрі міста, або інших часто відвідуваних локаціях. Як показує практика столичних рестораторів, сума орендних платежів не повинна перевищувати 20% виручки.
У Києві очікується зростання популярності концептуальних ресторанів, а також закладів з паназіатською кухнею (в'єтнамською, корейською та іншими), закладів з недорогими морепродуктами. Ресторатори відзначають, що українці в минулому році стали цікавитися рибними ресторанами. Українці в більшості готові платити за середній чек не більш 200 гривень за вечір, а популярність бургерів і стейків стрімко падає. Також не будуть користуватися популярністю грузинська і японська кухні.
За словами експертів, розвиток ресторанного бізнесу в 2019 році буде багато в чому пов'язаним з високими темпами зростання франчайзингу. У наступному році саме він може стати потужним каталізатором розвитку ресторанного сегменту.
1. Загальна характеристика ринку громадського харчування Києва
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку громадського харчування Києва в 2017-2018 рр. (специфіка, проблеми, фактори впливу)
1.2. Загальні показники ринку. Розрахунок ємності ринку громадського харчування Києва в 2017-2018 рр. на підставі оцінки (2017 р. - оцінка на підставі даних фін. звітності компаній і кількості ресторанів, розташованих в Києві із загальної кількості мережі, 2018 р. - оцінка на підставі даних за 2017 рік та основних тенденцій даного ринку)
1.3. Сегментація ринку громадського харчування в м. Київ: виділення частки тіні (ФОП та ін.) на підставі оцінки
2. Державне регулювання ринку громадського харчування
2.1. Оподаткування в галузі та інші особливості ведення бізнесу
2.2. Дозволи, необхідні для запуску бізнесу закладу громадського харчування
3. Основні оператори ринку
3.1. Перелік і опис (коротка характеристика, сайт при наявності, власники і керівники) основних операторів ринку громадського харчування Києва (ТОП-50 закладів на підставі загальної виручки компанії за 2017 р.)
3.2. Сегментація основних операторів (за кількістю закладів (в Києві та Україні в цілому), за середньою виручкою на 1 ресторан, за кухнею, за типом точки, за наявністю доставки і її умовами для клієнтів, за цінами на чашку кави (капучино))
3.3. Частки ринку основних операторів громадського харчування в Києві (оцінка на підставі кількості точок і фін. звітності компаній)
3.4. Ступінь конкуренції і ризики
4. Ціна та ціноутворення на ринку
4.1. Середній чек основних операторів громадського харчування Києва (на підставі даних з відкритих джерел і операторів ринку)
4.2. Основні фактори впливу на ціну (загалом без деталізації за закладами), структура (на підставі оцінки)
4.3. Аналіз середніх орендних цін на фуд-кортах в ТЦ і приміщеннях під ресторан м. Києва (на підставі даних з відкритих джерел)
5. Вподобання споживачів на ринку
5.1. Вподобання споживачів щодо страв і кухні громадського харчування, портрет споживача в Києві (включаючи аналіз смакових уподобань) - кабінетним методом і на підставі даних з відкритих джерел
5.2. Сегментація і структурування споживання (за метою походу в кафе, середнім чеком), рейтинг основних операторів ринку піцерій, східно-азіатської кухні, східної кухні, європейської кухні, бургер ресторанів, суші-барів, фаст-фудів - на підставі даних з відкритих джерел
6. Брендинг і реклама
6.1. Загальні плюси і мінуси ТОП-10 основних операторів громадського харчування за виручкою і по ТОП-3 згідно з рейтингом, в розрізі кухонь (піцерій, східно-азіатської кухні, східної кухні, європейської кухні, бургер ресторанів, суші-барів, фаст-фудів) - на підставі відгуків з форумів і соц. мереж
7. Висновки та рекомендації
7.1. Висновки і прогнозні тенденції ринку громадського харчування Києва в 2019-2020 рр.
8. Інвестиційна привабливість галузі
8.1. SWOT-аналіз ринкового напряму в Києві
8.2. PEST-аналіз факторів впливу на ринок в Києві
8.3. Ризики і бар'єри виходу на ринок
1. Показники місткості ринку закладів громадського харчування в Києві в 2017-2018 рр., млрд грн
2. ТОП-50 основних операторів ринку громадського Києва (на підставі загальної виручки за 2017 рік)
3. Сегментація основних операторів ринку харчування за кількістю закладів в Києві і в Україні, наявність і умови доставки для клієнта
4. Сегментація основних операторів ринку харчування за середньою виручкою на 1 ресторан. млн грн, за 2017 рік
5. Сегментація основних операторів ринку харчування за типом точки (заклад знаходиться в окремому приміщенні, на фуд-корті, в окремому приміщенні при ТРЦ)
6. Сегментація основних операторів ринку харчування за цінами на чашку кави (капучино)
7. Сегментація основних операторів ринку харчування за типом кухні
8. Частки основних операторів ринку громадського харчування в Києві на підставі фінансової звітності компаній за 2017 р., %
9. Частки основних операторів ринку громадського харчування в Києві на підставі кількості точок, %
10. Середній чек основних операторів громадського харчування Києва, гривень на одну людину
11. Орендні ціни на фуд-кортах в ТЦ міста Києва, доларів за 1 кв. метр. у місяць
12. Ключові плюси і мінуси ТОП-10 основних операторів громадського харчування за виручкою і ТОП-3 закладів Києва згідно з рейтингом споживачів, в розрізі кухонь згідно з відгуками споживачів
13. Прогнозні показники добробуту населення в 2019-2020 рр., м%
14. SWOT-аналіз ринку громадського харчування в Україні
15. PEST-аналіз ринку громадського харчування в Києві
16. Сегментація ринкових ризиків
17. Ранжування ризиків розвитку ринку громадського харчування в Києві
1. Кількість ресторанів / кафе в місті Київ в 2013 - 2018 роках
2. Частка ФОП в ємності ринку закладів громадського харчування в грошовому вираженні в 2016 - 2018 рр., %
3. Сегментація основних операторів ринку харчування за кількістю закладів в Києві, %
4. Сегментація основних операторів ринку харчування за кількістю закладів в Україні, %
5. Сегментація основних операторів ринку харчування за географією розташування закладів, %
6. Сегментація основних операторів ринку харчування за наявністю безкоштовної доставки, %
7. Сегментація основних операторів ринку харчування, за умовами безкоштовної доставки для клієнтів (мінімальна сума замовлення), %
8. Сегментація основних операторів ринку харчування за середньою виручкою на 1 ресторан, %
9. Сегментація основних операторів ринку харчування за розміщенням закладу, %
10. Сегментація основних операторів ринку харчування за цінами на чашку кави (капучино), %
11. Сегментація основних операторів ринку харчування за типом кухні, %
12. Частки ТОП-10 операторів ринку громадського харчування в Києві на підставі фінансової звітності компаній за 2017 р., %
13. Частки ТОП-10 операторів ринку громадського харчування в Києві на підставі кількості точок, %
14. Середня націнка на продукти і страви в ресторанах, %
15. Ступінь впливу сукупних факторів на встановлення ціни страв / напоїв в ресторанах, %
16. Орендні ставки на торговельну нерухомість в Києві за 2015 - 2018 рр., дол./м2 на місяць
17. Сегментація відвідувачів столичних закладів громадського харчування в залежності від освіти, 2018 р., %
18. Сегментація відвідувачів столичних закладів громадського харчування в залежності від зайнятості, 2018 р., %
19. Сегментація відвідувачів столичних закладів громадського харчування в залежності від сфери діяльності, 2018 р., %
20. Сегментація моніторингу в Інтернеті столичних закладів громадського харчування відвідувачами за статевою ознакою в 2018 р., %
21. Сегментація відвідувачів закладів громадського харчування в Києві за віковим критерієм в 2018 р., %
22. Сегментація відвідувачів закладів громадського харчування в Києві за сімейним станом в 2018 р., %
23. Сегментація відвідувачів закладів громадського харчування в Києві по частоті відвідування закладів в 2018 р., %
24. Сегментація споживання на ринку ресторанів в Києві за ціллю походу в заклад в 2018 р., %
25. Сегментація за середнім чеком основних операторів ринку, %
26. Рейтинг основних операторів ринку піцерій за 2017-2018 роки
27. Рейтинг основних операторів ринку східно-азіатської кухні за 2017-2018 роки
28. Рейтинг основних операторів ринку східної кухні за 2018 рік
29. Рейтинг основних операторів ринку європейської кухні за 2017-2018 роки
30. Рейтинг основних операторів ринку європейської кухні за 2017-2018 роки
31. Рейтинг основних операторів ринку суші барів за 2017-2018 роки
32. Рейтинг основних операторів ринку фаст-фудів за 2017 - 2018 роки
33. Прогнозні показники розвитку ринку громадського харчування Києва (з урахуванням тіні) на 2019-2020 рр., млрд грн