Риба є важливим елементом повноцінного харчування людини. Вона містить необхідні для розвитку нашого організму білки, вітаміни і амінокислоти. Ну а найкращою рибою вважається червона - сімейства лососевих. Раніше всю необхідну для харчування людини рибу добували з природних водойм, що призвело до значного вичерпання водних ресурсів планети. Тому поява в 70-х роках минулого століття і розвиток штучного рибництва дозволило не допустити повного зникнення цінних сортів риби. Наприклад, сьогодні 99% атлантичного лосося вирощується на рибних фермах, і тільки 1% добувається в природному середовищі.
Ну а найпопулярнішою у фермерів червоною рибою є райдужна форель. Вирощують її і в Україні, щоправда поки не так багато, щоб це дозволило кардинально поліпшити ситуацію зі споживанням риби в нашій країні. За даними ФАО, середній українець з'їдає риби більш ніж в два рази менше рекомендованої норми - 8,5 кг проти 20 кг в 2016 році.
Виправити ситуацію з лососевими допоможе створення нових рибних ферм на території України, для чого можна скористатися бізнес-планом, розробленим аналітиками Pro-Consulting. Ним передбачена організація господарства, яке щорічно буде виробляти 55 тонн форелі. Воно являє собою рибну ферму, обладнану установкою замкнутого водопостачання, що дозволить ізолювати рибу від негативних впливів навколишнього середовища і домогтися її максимальної продуктивності.
Мальки форелі вагою близько десяти грам будуть поміщатися в рибоводні ємності, де їм буде автоматично забезпечений оптимальний для росту гідрохімічний і кормовий режим. Для досягнення високих якісних характеристик продукції, передбачено періодичне проведення санітарно-профілактичних заходів з рибою, що включають іхтіопатологічний контроль і біохімічний аналіз крові. Кожні 15 днів буде здійснюватися контрольне зважування десятої частки поголів'я і, в разі необхідності, здійснюватиметься коригування режиму годування.
Для беззбиткової роботи, даної фермі потрібно продавати всього трохи більше 7,3 тонн форелі в рік, тобто реалізованих від цього 35,7 тис. доларів вистачить щоб покрити витрати на її функціонування.
Насправді ж підприємство буде реалізовувати набагато більше риби - 55 тонн на рік з другого року роботи.
Відповідно, щорічний дохід ферми перевищить поріг беззбитковості в дев'ять разів.
Ось так, щоб добути золоту рибку, сучасному дідові вже не потрібно закидати невід, а можна просто виростити її на власному обійсті.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: