Прикрашають макарунами, а начиняють сушеною журавлиною і вишнями - аналітики компанії Pro-Consulting проаналізували ринок великодніх пасок
3975

Прикрашають макарунами, а начиняють сушеною журавлиною і вишнями - аналітики компанії Pro-Consulting проаналізували ринок великодніх пасок

Паски — невід'ємна частина великоднього столу для українців. Він був такий сотні років назад, буде і в поточному році. Рецепти ж цієї випічки традиційні для кожної сім'ї, і можуть доповнюватися з року в рік, згідно з новими кулінарними трендами.

Аналітики компанії Pro-Consulting відзначають, що з розвитком харчової промисловості та активного ритму життя населення, з'явилася потреба в готових пасках, вироблених в промислових масштабах, особливо це стосується найбільших міст країни.

Найбільше продають пасок в центральному і східному регіонах. Наявність великих міст і активний ритм життя в них пояснюють високу частку пасок промислового виробництва від загального обсягу даної продукції на ринку. У південному регіоні показник нижче через меншу кількість населення, однак попит залишається стабільним. Найменший обсяг споживання великодніх пасок на Західній Україні, що зумовлено соціально-демографічними особливостями регіону, так як традиційно в цьому регіоні широко поширене домашнє приготування пасок.

Купівля пасок — данина святу для тих, у кого з тієї чи іншої причини немає можливості спекти паски самостійно. Під такого споживача поступово підлаштовуються виробники, серед яких можна виділити великі хлібозаводи, чия продукція найчастіше стандартна і не відрізняється широким асортиментом, і невеликі пекарні, які частіше фокусуються на унікальності рецепта паски, додаючи все нові інгредієнти.

Невеликі пекарні мають свої рецепти випічки. Так, в тісто додають цедру лимона та апельсина, солодкі спеції (кориця, бадьян, кардамон і т.д.). В якості начинки, крім звичних родзинок і цукатів, також використовують сушену журавлину, в'ялену вишню, мигдаль, фісташки й гарбузове насіння. Але найбільшу різноманітність можна спостерігати в оздобленні пасок. Верхівка може бути цукровою, шоколадною, з заварним кремом або з сиром «Філадельфія». Поверх викладають різні прикраси: різнокольорові посипання, цукрові квіти та намистини, фрукти і ягоди, макаруни, меренгу і шоколадні букви.

Деякі споживачі вважають за краще сирні паски. Це більш рідкісний вид виробів. Вони не зустрічаються в магазинах, проте, кафе-пекарні виготовляють їх на замовлення. Розміри пасок можуть варіюватися від 130 грамів до 2,5 кг. Фахівці кажуть, що основною особливістю є сезонність ринку пасок. Понад 80% продажів припадає на дні перед православною Пасхою (8 квітня у 2018 і 28 квітня 2019 року), а також перед поминальними днями, які слідують за нею. Виробничі потужності у 2019 році заповнюються починаючи з 15 квітня.

Обсяги виробництва пасхальної випічки невеликі. На них в цілому впливає два фактори. Перший носить традиційний аспект і обумовлений часткою людей, які випікають паски самостійно. Цей фактор у 2019 році скоріше приведе до зниження споживання внаслідок переходу до домашньої випічки пасок. Другий фактор більш прагматичний і стосується цін як на сировину для випічки — яйця і борошно, а також вже готові паски.

Термін придатності паски залежить від рецептури та в середньому становить два тижні. Велика частина пасок промислового виробництва містить інгредієнти, які збільшують термін зберігання. Однак, і це не рятує ринок від неліквідної продукції, яку не вдалося реалізувати в період великодніх свят. Велика частина такої продукції передається на переробку на сухарі.

У 2018 році ціни на готові паски незначно скоротилися внаслідок уповільнення інфляції, з одного боку, і обережності реалізаторів — з іншого боку. У 2017 році вартість 130-грамової паски починалась від 10 гривень, а у 2018 - від 8-9.

У 2019 ціни на маленькі паски починаються з позначки в 12 гривень за 100-грамову паску, а в середньому знаходяться в діапазоні 18-20 гривень.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами