Ринок свіжого м'яса в Україні: прогодуємо ми – прогодують нас
2072

Ринок свіжого м'яса в Україні: прогодуємо ми – прогодують нас

Аналіз ринку свіжого м'яса в Україні проводився компанією Pro-Consulting у серпні 2022 року. Маркетингове дослідження ринку включає аналіз ринку яловичини, свинини, інших видів продукції. Звіт за результатами вивчення ринку свіжого м'яса в Україні містить дані про:

• загальні параметри та характеристики даного напряму бізнесу;
  • систему державного регулювання галузі;
  • виробництво, експорт та імпорт;
  • діяльність найбільших операторів;
  • політику ціноутворення;
  • споживчу сферу;
  • канали збуту продукції;
  • інвестиційну привабливості;
  • ризики, бар'єри та можливості для розвитку.

Готовий аналіз ринку свіжого м'яса в Україні можна придбати на сайті компанії.

Моніторинг ринку свіжого м'яса в Україні дозволив виявити такі фактори та тенденції, що впливають на його стан:

• втрата поголів'я через воєнні дії;

Поголів'я великої рогатої худоби становило 2,6 млн.голів ВРХ, що утримувались в Україні до початку повномасштабного вторгнення Росії, з них 1,6 млн. – це були дійні корови, що видають сировину для ринку молока та молочної продукції. Після 24 лютого 2022 року Україна втратила 15% цього стада. Також в окупації виявилася низка свинокомплексів у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Запорізькій областях. Від обстрілу постраждало велике свинарське підприємство у Синельниківському районі Дніпропетровської області.

Ймовірно, вам буде цікавий огляд ринку курячого м'яса у Болгарії – прочитайте.

• звуження споживчої аудиторії та зниження її купівельної спроможності;

Виїзд від 4 до 5 млн українців за кордон, втрата та зменшення доходів багатьох мешканців країни сприяли падінню попиту на ринку свіжого м'яса в Україні. Через вказаний фактор просіли ціни на м'ясну продукцію. Зокрема, продажна вартість яловичини знизилася за період, що досліджувався, із 2,1 до 1,3 євро за кілограм. Навіть у гривнях, незважаючи на інфляцію, ціна яловичини у липні 2022 року була на 9% нижчою, ніж у березні. Ознайомтеся із готовим аналізом ринку ковбасних виробів в Україні (2022 рік).

• зменшення кормової бази сільськогосподарських тварин;

Частина виробництва кормів була втрачена на окупованій території. Крім того, деякі виробники ринку свіжого мису в Україні вимушено погіршили кормовий раціон свого стада, що негативно вплинуло на його продуктивність та призвело до зниження рентабельності бізнесу.

• обмеження експорту;

Якщо у 2021 році на міжнародний ринок було продано близько 10% виробленої в Україні яловичини, то з 24 лютого по 10 квітня 2022 року вітчизняні експортери були позбавлені цієї статті доходу через урядову заборону вивезення м'яса. Додатковими бар'єрами для продажу продукції ринку свіжого м'яса в Україні за кордон стали блокування Росією українських портів та ветеринарні обмеження Євросоюзу. Всі фактори, що впливають на ваш ринок і підприємство, можна дізнатися, провівши дослідження ринку за вашим технічним завданням.

• знищення інфраструктури холодної логістики.

У період вторгнення Росії у Київську область було знищено 20% складів та транспортних засобів із холодильниками, призначеними для роботи з продукцією ринку свіжого м'яса в Україні. Через це багато переробників змушено почали переходити на випуск тушонки та інших консервів, здатних довго зберігатися у звичайних умовах.

Загалом маркетингове дослідження ринку свіжого м'яса в Україні показує, що активізація військових дій спричинила занепад всіх секторів галузі не виключаючи навіть найпопулярнішого через відносну дешевизну курячого м'яса. Разом з тим, експертні опитування свідчать про те, що ринок свіжого м'яса в Україні має нерозкритий інвестиційний потенціал. Так, високопосадовець асоціації м'ясної галузі висловив думку, що в нашій країні достатньо сировини для повноцінного забезпечення кормами тваринницьких ферм, які, у свою чергу, можуть не лише задовольнити попит співвітчизників, а й формувати значні експортні партії.

Понад 2000 готових аналізів ринків України та світу доступно у каталозі готових проектів Pro-Consulting.

Детальніше про стан м'ясної галузі з прогнозом на короткострокову перспективу, можливості, ризики та бар'єри для інвестицій та інші аспекти сфери бізнесу, що розглядається, можна прочитати в матеріалах аналізу ринку свіжого м'яса в Україні, доступних для придбання в магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.

Якщо у вас є ще кілька хвилин, почитайте огляд ринку продукції з буйволів в Україні.