Острівки безпеки в хиткій віртуальності: про розвиток ринку віртуальних приватних мереж (VPN) в світі

Сьогодні нікуди не дітися без мережевих технологій. Вони активно використовуються для доступу до різних даних в державному, корпоративному секторах і на звичайному побутовому рівні. Не дрімають і кіберзлочинці, які намагаються отримати доступ до захищених ресурсів, про що ми все частіше чуємо в повідомленнях засобів масової інформації та офіційних осіб. Необхідність захисту інтернет-з'єднань з кожним днем ​​стає все актуальнішою. Найпоширенішим варіантом вирішення проблеми мережевої безпеки в даний час є застосування віртуальних приватних мереж (VPN). Вони дозволяють створювати захищений канал передачі даних навіть при використанні публічних підключень, таких як вуличний Wi-Fi, мобільний інтернет та інших. Драйвером зростання ринку VPN-сервісів стало повсюдне поширення мобільних пристроїв, які можуть виходити в інтернет практично з будь-якої точки світу, де є зв'язок.

У 2017 році обсяг ринку програмного забезпечення для організації VPN і відповідних послуг оцінювався в $12-20 млрд з прогнозом щорічного зростання в 12-15%. Лідерами по вкладенню коштів в VPN є банківські та фінансові організації (сектор BFSI). У цьому секторі ринок VPN виріс в минулому році на 21,5%.
Підвищується інтерес до VPN і з боку пересічних громадян. Особливо в тих країнах, де широко застосовується цензурування інтернету і забороняють доступ до популярних ресурсів. Організація VPN-каналів через сервери інших юрисдикцій дозволяє обійти такі заборони.
Найбільшого поширення VPN-сервіси отримали в країнах Азії, Близького Сходу та Латинської Америки.

Основною метою використання VPN-сервісів є доступ до контенту, недоступному при звичайному з'єднанні. Це можуть бути як заборонені сайти, так і ресурси, що надають послуги тільки на певній території. У державному та корпоративному секторах VPN частіше використовується для віддаленого доступу до робочої інформації.

Подальший розвиток мережі інтернет буде супроводжуватися збільшенням числа користувачів і перенесенням туди все більшої кількості послуг для них. Тому питання захисту інформації при онлайн-підключенні буде ще сильніше актуалізуватися. Виходячи з цього, ринок VPN збереже тенденцію зростання в найближчій перспективі, поки йому на зміну не прийде нова технологія організації безпечних з'єднань.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: