Не будемо сподіватися на природу: пропонуємо бізнес-план вирощування в Україні форелі

Зараз вже нікого не здивуєш великою кількістю лососевих на прилавках українських магазинів. А зовсім недавно ця смачна і корисна риба була у нас в розряді дефіцитів і вживалася по великих святах. Сьогодні нестачі як в м'ясі червоної риби, так і в її ікрі немає. Сталося це через інтенсивний розвиток аквакультури - галузі сільського господарства, що займається штучним вирощуванням водних біоресурсів.

Лососеві якраз і є найпопулярнішим продуктом аквакультури. 99% сучасної світової популяції цього виду риби містяться на рибоводних підприємствах, а тільки 1% знаходиться в природному середовищі.

В Україні аквакультура відстає від світових та європейських темпів розвитку. Та й споживання риби у нас набагато нижче за норму, рекомендовану ФАО, - всього 8,5 кг в рік на людину при нормі в 20 кг. Основна маса водних біоресурсів в нашій країні все ще виловлюється з природних водойм, а риба цінних порід, така як форель, активно імпортується.

Обсяг видобутку риби в Україні в 2017 році

Виправити ситуацію, що склалася можна шляхом створення рибних ферм, оснащених установками замкнутого водопостачання. Рівень конкуренції в цій ринковій ніші поки ще невисокий, тому вона має високу інвестиційну привабливість.

Бізнес-план подібного підприємства вже розроблений аналітиками Pro-Consulting. Використання технології замкнутого водопостачання дозволяє досягти максимальної продуктивності і виключити вплив зовнішнього середовища. Більшість виробничих процесів механізовані й автоматизовані.

Зариблення рибоводних ємностей проводиться один раз на рік мальками форелі вагою 10 грам. Далі в ємностях встановлюється оптимальний гідрохімічний режим і проводиться годування за відпрацьованими методиками. Два рази на місяць зростаюча риба зважується, один раз на місяць - сортується. Раз в тиждень вихованців оглядає ветеринар, а раз в квартал проводиться аналіз крові. Таким чином, вже з другого року реалізації проекту ферма буде щорічно видавати по 55 тонн якісної форелі на суму понад $ 321 тис.

Загальна виручка підприємства за вісім років, на які розрахований бізнес-план, складе понад $2,2 млн. Це дозволить отримувати непоганий прибуток, з урахуванням того, що для досягнення беззбитковості фермі досить продавати трохи більше 7,3 тонн форелі в рік.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: