Майбутнє створюється сьогодні: розвиток ринку електромобілів набирає обороти

Майбутнє створюється сьогодні: розвиток ринку електромобілів набирає обороти

Ера повсюдного використання транспорту на електричній тязі невблаганно наближається. Вуглеводневе паливо дорожчає, а електрокари з розвитком технологій, навпаки, дешевшають. Хода нового часу відчувається і в нашій країні. Вона проявляється в збільшенні в Україні кількості електромобілів у населення.

У 2017 році вітчизняний парк електрокарів виріс до понад 4 тис. штук. За минулий рік українськими автолюбителями було куплено 2697 залізних коней на електричній тязі. Це в 2,3 рази більше, ніж роком раніше. І не біда, що більше 85% придбаних в Україні електромобілів були у вжитку. З підвищенням доходів громадян і зниженням вартості самих машин будуть купуватися і свіжевипущені зразки. Головне, що відповідний тренд вже поставлено.

Прагнення українців до екологічно чистого транспорту підтримали і влада нашої країни. Згідно з внесеними змінами до Податкового кодексу, з початку 2018 року ввезення електрокарів не обкладатиметься акцизом і податком на додану вартість. Завдяки цьому прогнозується ще більше стрімке зростання вітчизняного ринку цієї техніки. Можна очікувати появи нових служб таксі на електромобілях і поширення послуг за їх оренду, так як вони також звільнені від ПДВ.

Завдяки введенню в дію податкових пільг, електромобілі в Україні можуть подешевшати 17-20%, а значить стануть доступні більшій групі вітчизняних споживачів. Так, найпопулярніший на українському ринку б/у Nissan Leaf можна буде купити не за 12-17 тис. доларів, а за 10-14 тис.

Стимулювання вітчизняного ринку електрокарів дозволить Україні бути в тренді світових процесів в цій сфері. Впровадження електроавто в глобальну економіку йде дуже високими темпами. У 2017 році їх продажі досягли 1,2 млн. одиниць, що на 57% більше, ніж в 2016-му. Пальма першості в цій галузі поки у Китая, де в минулому році придбано понад половини всіх електричних авто, а ринок за рік виріс на 72%. В цей же період, в Європі реалізовано 307 тис. електрокарів (приріст 38%), в США - приблизно 200 тис. (+ 27%). Найбільш вражаючі темпи зростання придбань електромобілів продемонстрували Ісландія з показником приросту 248%, Словенія з плюсом в 166% і Японія з ростом в 149%. Португалія і Німеччина досягли більш ніж дворазового збільшення ринку.

Аналітики Pro-Consulting впевнені, що множення кількості електрокарів в Україні призведе до позитивних змін в нашій країні. Воно дасть імпульс до розвитку інфраструктури обслуговування електромобілів, спонукає інвесторів задуматися про створення вітчизняних підприємств з їх випуску. Це необхідно для здійснення своєчасного переходу України в нову технологічну реальність.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: