Аналіз ринку яєчних продуктів в Україні: шкаралупа залишається вдома
3489

Аналіз ринку яєчних продуктів в Україні: шкаралупа залишається вдома

Ринок яєчних продуктів в Україні ще досить молодий, можна навіть сказати, що він знаходиться на початковому етапі розвитку. Справа в тому, що до недавнього часу вітчизняні харчові підприємства воліли купувати яйця в їх природному вигляді, в шкаралупі. Однак, прогресивні тенденції поступово проникають і на нашу територію, тому внутрішній попит на яєчні продукти неухильно зростає.

Виробництво яєчних продуктів почало з'являтися в Україні приблизно з 2005 року, і практично всі перші виробники орієнтувалися тільки на експорт. Як пише AgroPortal.ua з посиланням на дані компанії Pro-Consulting, вже в 2009 році на міжнародний ринок було поставлено 4,2 тис. тонн сухих яєчних продуктів. Цього року прогнозується експортувати майже в три рази більше - 11,9 тис. тонн. Ну а найбільші обсяги експорту були зафіксовані в 2013-2014 роках, але потім, через втрату виробничих потужностей на непідконтрольних територіях, темп зростання був не просто загублений, а в 2015 році відбулося падіння на 40%.

Читати про світовий ринок яєць і яєчних продуктів

На нову висхідну траєкторію експорт яєчних продуктів з України вийшов лише в 2018 році. Згідно з результатами аналізу ринку яєць і яєчних продуктів світу, проведеного компанією Pro-Consulting, в минулому році з України на світовий ринок надійшло 7,8 тис. тонн сухих і 6,2 тис. тонн рідких яєчних продуктів, що перевищує показники попереднього року на 98 % і 24% відповідно.

Примітно, що відкриття ринку ЄС вплинуло на структуру виробництва яєчних продуктів в Україні. Оскільки для Євросоюзу характерно споживання в основному рідких яєчних продуктів, то багато вітчизняних виробників, переорієнтувалися саме на цей вид ЯП. У 2017 році обсяг випуску рідких яєчних продуктів вперше в історії України перевищив обсяг сухих, а в 2018-му навіть відбулося скорочення виробництва сухих ЯП на 1,9%.

Купити готове дослідження: ринок яєць і яєчних продуктів світу. 2019 рік

Разом з тим, обсяги яєчних продуктів двох видів можна порівнювати напряму. На виробництво 1 кг порошку йде 86 яєць, а на таку ж масу рідкого ЯП - всього 22 яйця. Крім того, сухі яєчні продукти довше зберігаються і їх зручніше транспортувати. Тому, за прогнозами аналітиків Pro-Consulting, виробництво сухих яєчних продуктів в Україні в середньостроковій перспективі буде динамічно розвиватися. У наступному році воно досягне 13,5 тис. тонн, а до 2023 року зросте до 16,9 тис. тонн.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами