Дата підготовки: | Липень 2022 року |
Кількість сторінок: | 19, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 12 |
Таблиць: | 4 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками Pro-Consulting проведено дослідження ринку свинини у Дніпрі та області. У ході дослідження проаналізовано загальні ринкові тенденції, розраховано ємність ринку свинини на території Дніпропетровської області та загалом, розглянуто зміни у державному регулюванні ринку в умовах воєнного стану, виробничу динаміку, оцінено частки операторів ринку свинини та надано їх загальну характеристику, розглянуто поточні середні ціни на свинину у Дніпрі та області, їх динаміку у 2021 році, сформульовано прогнозні показники та виділено майбутні тенденції ринку свинини, надано рекомендації щодо розвитку.
У Дніпропетровській області виробництво свинини доволі поширене: із 55 найбільших виробників свинини 6 знаходяться саме в ній.
Як і в Україні в цілому, так і на Дніпропетровщині зокрема, протягом кількох років спостерігається зменшення поголів’я свиней. Основні причини – низька рентабельність бізнесу та погіршення епізоотичної ситуації в країні через поширення африканської чуми свиней (АЧС). За даними Держстату, поголів'я свиней щорічно зменшується на 3-5%, а в Дніпропетровській області ці темпи ще сильніші - 6-10% на рік.
Російське вторгнення в Україну мало значний вплив на ринок України, а особливо у Дніпрі та області.
Так, через активні бойові дії постраждали свинокомплекси в Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях. Перші 5 областей було окуповано у квітні, а там вироблялося 23% товарної свинини в Україні. На Дніпропетровщині постраждав свинокомплекс у Синельниківському районі.
У зв'язку з невизначеністю попиту та розірваними каналами поставок, оператори переважно скорочують поголів'я свиней, щоб уникнути банкрутства.
В області, на відміну від України загалом, немає дефіциту сировини, а відсоток імпортної продукції невеликий. Справа в тому, що місцеві великі виробники не сильно постраждали від заборони на ввезення польської генетики, оскільки спочатку розводили види з інших країн. Проте їх торкнулося загальне підвищення цін цьому фоні. В Україні ціни на свинину зростають через дефіцит свиней, у світі – через подорожчання кормів.
На думку експертів ринку, у такий складний для України час м'ясна галузь може стати ключовою для української економіки. Активний розвиток галузі забезпечить нові робочі місця, податки та доступні ціни на продукти харчування.
Ключові тенденції під час війни:
• Скорочення купівельної спроможності, що вплинуло на продуктовий кошик та витрати населення, зараз переважно люди купують дешевші продукти, у тому числі й м'ясо куряче, а не свиняче.
• Скорочення населення в країні через вимушену міграцію, що означає скорочення попиту на продукти харчування.
• Зростання світових цін на зерно, а отже, і імпортне м'ясо.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку (чинники впливу, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку м'яса в Україні та оцінка ринку у місті Дніпро у 2021 р. (виробництво + імпорт – експорт)
2. Державне регулювання галузі. Аналіз змін на період воєнного стану та законів, що впливають на галузь, у тому числі програми з підтримки бізнесу
3. Виробництво продукції 2021 р.
3.1. Динаміка виробництва у кількісних показниках
3.2. Динаміка виробництва у вартісних показниках
3.3. Частки виробників
4. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
4.1. Перелік основних операторів ринку та їх структурування (юридична інформація, види діяльності та спеціалізація; товарні групи, торгові марки та асортимент; регіональна представленість)
4.2. Частки ринку основних операторів ринку
5. Ціна та ціноутворення на ринку
5.1. Динаміка цін на продукцію
5.2. Середні поточні ціни на продукцію
6. Канали збуту продукції (опис та оцінка структури продажів по каналах)
7. Висновки. Прогнозні показники
7.1. Висновки та прогнозні тенденції розвитку ринку
7.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку у 2022 році
7.3. Рекомендації щодо розвитку на ринку
1.2.1. Динаміка ємності ринку свіжого свинячого м'яса у 2020-2021 роках. (загалом по Україні) в натур. вираженні, тис. т.
4.1.1. Основні оператори ринку свинини
5.2.1. Середні роздрібні ціни на охолоджену свинину за видами
5.2.2. Роздрібні ціни у великих супермаркетах у Дніпро
1.2.1. Реалізація свиней в областях України, 2021 рік, тон, %
3.1.2. Динаміка поголів'я свиней у Дніпропетровській області на 1 лютого, 2019-2022 рік
3.1.3. Динаміка маси свиней у Дніпропетровській області, що реалізується на забій, тис. тонн, 2019-2021 рр.
3.2.2. Динаміка реалізації свиней на забій у Дніпропетровській області, у грошовому вираженні, млрд. грн.
3.3.1. Частки виробників на ринку свинини у Дніпрі та області, %
4.2.1. Частки ринку основних операторів ринку свинини у Дніпропетровській області, %
5.1.1. Динаміка середніх споживчих цін на свинину в Дніпропетровській області
5.1.2. Динаміка середніх споживчих цін на свинину в Україні у 2021–2022 рр., грн. за кг
5.1.4. Закупівельні ціни на живих свиней, грн/кг живої маси
області у 2021-2022 рр., грн. за кг
6.1. Результат опитування респондентів-споживачів у містах України – Де купується продукція?
6.2. Структури продажів каналами на ринку м'яса та їстівних субпродуктів та продуктів переробки м'яса в Україні
7.2.1. Прогноз ємності ринку свинячого м'яса у Дніпрі та області, у натуральному вираженні у 2022 році, тис. тонн