У пошуку нових чумацьких шляхів: аналіз ринку технічної солі в Україні

У пошуку нових чумацьких шляхів: аналіз ринку технічної солі в Україні

Українська земля багата на корисні копалини. Зокрема, тут є запаси всіх видів технічної солі, обсяг яких оцінюється числом 16,7 млрд тонн.

За видобутком солі Україна знаходиться на 17 місці світі з 110 країн. 95% валового обсягу солі витягується з Артемівського родовища кам'яної солі, яке розробляється з 1879 року. У Донецькій області є ще одне родовище із значними сольовими запасами - Слов'янське.

Несприятлива економічна ситуація, що склалася в 2014-2015 роках, негативно відбилася і на обсягах солевидобутку. У 2014 році вона впала на 21,1% в порівнянні з попереднім періодом, а в 2015-му падіння ще більш прискорилося і склало 30,2%. Головними причинами занепаду є: втрата виробничих потужностей на непідконтрольних територіях, часткова втрата російського ринку збуту і скорочення внутрішньоукраїнського споживання. Ці фактори наклалися на проблеми самих соледобувних підприємств. Так, ДП «Артемсіль», що має потужності для щорічного видобутку 7 млн ​​тонн солі, в 2013 році видало всього 3,5 млн тонн, а в 2016 році більш ніж в два рази менше - 1,6 млн тонн. Позначилися і близькість до району бойових дій, і зростання тарифів на залізничні перевезення, і дефіцит вагонів, і зловживання керівництва компанії. Важка ситуація склалася на ДП «Дрогобицький солевиварювальний завод», колишній третій за обсягами видобутку в Україні. Йому було анульовано дозвіл на користування надрами, і підприємство в березні 2018 року припинило роботу. Перспективи даного ДП поки що туманні, оскільки його обладнання зношене на 85-90% і потрібні серйозні інвестиції в його модернізацію. Схожі проблеми з обладнанням і на багатьох інших вітчизняних соледобувних підприємствах.

Незважаючи на проблеми, галузь все ж знаходить в собі сили для відродження. У 2017 році було зафіксовано зростання виробництва в порівнянні з 2016-м з 1783,5 до 1815 тис. тонн. Ємність внутрішнього ринку при цьому виросла на 8,5%. У першому кварталі 2018 року спостерігалося подальше нарощування виробництва в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, при цьому росли як експорт, так і місткість ринку, а обсяг імпорту навпаки, зменшився.

Таки чином, вітчизняні виробники в 2017 році забезпечили 99,9% українського споживання солі.

Проведений аналіз ринку технічної солі в Україні дозволяє говорити про складний стан даної галузі. Ємність внутрішнього споживання даного продукту невелика в порівнянні з виробничим потенціалом. Тому перспективи розвитку галузі будуть залежати від успішності збільшення експортних поставок. Підприємствам потрібні інвестиційні ресурси для проведення назрілої модернізації, які держава на поточному етапі виділити не в змозі. Тому виходом з положення стане виставлення деяких держпідприємств на приватизацію. В цілому, намічений останнім часом тренд на відновлення виробництва після різкого спаду 2014-2015 років, продовжиться. Його динаміка буде залежати від ступеня подолання кризових явищ.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: