Пора братися за розум: споживання природних ресурсів людством можна і потрібно раціоналізувати
2453

Пора братися за розум: споживання природних ресурсів людством можна і потрібно раціоналізувати

Всім відомо, що людина - дитя природи, тому використовувати і змінювати середовище вона може тільки в певних рамках, вихід за які загрожує найбільшому існуванню. Однією з головних загроз є можливе вичерпання природних ресурсів, тому проекти, спрямовані на зменшення їх споживання, стають все більш затребувані суспільством.

Для прикладу візьмемо проблему пластикових відходів. Ми купуємо пластик разом з продуктами, які в нього упаковані, витрачаємо на це свої гроші, і, в кінцевому підсумку, викидаємо. В результаті, використано цінну вуглеводневу сировину на продукт, який потім довгі роки отруює наше середовище проживання. Тільки в морях і океанах Землі цього добра накопичилося вже понад 7,2 млн тонн. Так можливо прийшла пора його зібрати і переробити в щось потрібне?

Так, студент з Нідерландів Боян Слат придумав як виловити пластикові відходи з води, зібравши на реалізацію свого проекту $2 млн. Бразильська фірма Muzzicycles розробила велосипед з рамою з двохсот перероблених ПЕТ-пляшок, що має столітню гарантію міцності. Українська дизайнерська компанія Zelenew перетворює пластикове сміття в оригінальні та практичні предмети інтер'єру. А подружня пара Дженніфер Градієнт і Фабіан Вісс зі Швейцарії додумалися перетворити полімерні відходи в матеріал для 3d-друку і вже побудували діючу установку.

Ще два ресурси, яких потребує людство все більше - це їжа і електроенергія. Зростання населення планети викликає збільшення споживання їжі, для виробництва якої потрібно все більше електричної та іншої енергії. Але виявляється, раціональний підхід застосовують і в цій області. Умільці з США вже зробили пересувну установку, переробку біовідходів, назвавши її Horse (Кінь). Справа в тому, що в установці імітуються процеси, що відбуваються в шлунку травоїдної тварини. В результаті, з 25 тонн органіки можна отримати більш 20,4 тис. літрів добрива для полів і 37 МВт-год електроенергії, а вартість апарату всього $37 тис.

Їжу не приготуєш без енергії, але для її отримання не обов'язково спалювати природні багатства. Наприклад, в чилійському містечку Villaseca успішно працює ресторан, щодня обслуговує близько 70-ти чоловік, всі страви в якому готуються за допомогою десяти сонячних печей. Для того, щоб спробувати «сонячні страви» не потрібно їхати на інший континент. У продажу вже є невеликий сонячний гриль GoSun, американського виробництва, який дозволяє приготувати півтора кілограма їжі навіть в похмуру погоду.

Можливо, у вас також є ідеї подібних або ще кращих екопроектів, але ви не знаєте, як їх реалізувати, отримавши вигоду і для себе, і для людства. У такому випадку варто звернутися в консалтингову компанію Pro-Consulting, тому що наше хоббі - перетворювати ідею в робочий бізнес-план.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами