Як вирощувати нут в Україні – коментарі аналітиків компанії Pro-Consulting. Аграрний тиждень

Багата українська земля надає вітчизняним аграріям широкий вибір варіантів отримання прибутку. Такими варіантами можуть бути як вирощування традиційних культур, таких як пшениця і кукурудза, так і нішевих, таких як нут. У другому випадку може досягатися велика віддача від інвестицій за рахунок низького рівня конкуренції і більш високої вартості кінцевого продукту.

Нут поки не дуже популярний на внутрішньоукраїнському ринку, проте його можна поставляти на експорт в країни Центральної Азії, Південної Європи і Африки, в яких середнє споживання даної культури досягає 35 кг в рік на людину.

Світове виробництво нуту становить близько 12 млн тонн з урожайністю приблизно 0,92 т / га.

Посівні площі і світове виробництво нуту

За даними FAO

Така незвично низька для українських аграріїв середньосвітова врожайність є одним із стримуючих чинників для істотного збільшення посівів нуту в нашій країні. Адже інші види зернових і зернобобових значно обганяють нут за цим показником. Так, середня врожайність в Україні квасолі становить 1,5 т / га, гороху - 3,13 т / га, пшениці - 4,21 т / га. Однак, відставання нуту по врожайності може бути скорочене в умовах південних регіонів нашої країни. Тут його можна збирати до 2,5-3 т з гектара, що в поєднанні з високою ринковою вартістю послужить джерелом підвищеної рентабельності підприємства.

Недооціненість нуту добре розуміють в українській Асоціації виробників і споживачів бобових. Розроблена її фахівцями програма передбачає популяризацію нуту в Україні та триразове збільшення його посівів до 2020 року. В результаті, повинні вирости не тільки експортні поставки, а й внутрішнє споживання цієї культури. Тому варто вже сьогодні зайняти нішу на цьому перспективному ринку.

Створити господарство з вирощування нуту на площі 200 га можна по бізнес-плану, написаному аналітиками Pro-Consulting. Крім безпосередньо посівів, в складі підприємства будуть знаходитися: зерносховище для зерна, гараж для техніки, складські приміщення для матеріалів, комплектуючих, інвентарю; транспортні засоби; обладнання, для проведення польових робіт і первинної обробки зерна. Загальна сума інвестицій складе 430 тис. євро.

Згідно з проведеними по бізнес-плану розрахунками, щороку дане підприємство зможе експортувати до 400 тонн нуту на суму 300 тис. євро. Рентабельність продажів складе 52%, що означає отримання 52 центів чистого прибутку з кожного євро доходу.