Сприятливі умови виробництва: аналітичний огляд ринку рослинного масла України

Сприятливі умови виробництва: аналітичний огляд ринку рослинного масла України

Рослинна олія - продукт рослинного походження, який виготовляється шляхом вилучення жиру з олійних культур. До рослинних масел відносять:

• соняшникова олія;
  • соєве масло;
  • кокосова олія;
  • лляна олія;
  • рапсове масло;
  • оливкова олія.

На ринку України найбільш популярними є соняшникова, рапсова і соєва олія. 95% ринку займає соняшникова олія:

Розрізняють два види соняшникової олії: рафінована і нерафінована. Рафінована соняшникова олія проходить додаткове очищення, після чого втрачає смак і запах, змінює колір. Термін придатності рафінованої олії більше, ніж нерафінованої. Нерафінована олія відрізняється більш темним кольором і густою консистенцією.

Без рослинного масла не обійтися на кухні. Близько 98% українців використовують його в домашніх господарствах. 90% вважають за краще соняшникова олія, а 60% - рафінована соняшникова олія. Популярність рафінованої олії весь час зростає. Масло використовується не тільки в побуті, але і при виробництві лакофарбової продукції, консервів, мила, різноманітних мазей.

Соняшникова олія містить вітаміни А, Е і D, жирні кислоти, рослинні жири, необхідні для нормального функціонування імунної системи, зору і т.д.

Популярність соняшнику серед аграріїв пояснюється високою рентабельністю цієї культури - 80%. Для порівняння, рентабельність зернових культур становить 43%. Варто зазначити, що для вирощування соняшнику в нашій країні підходять клімат і грунт. На сьогоднішній момент на ринку соняшникової олії присутні 70 вітчизняних заводів-виробників.

Можна прогнозувати, що в подальшому будуть нарощуватися виробничі потужності і розширюватися ринки збуту соняшникової олії. Крім того, за останні 5 років українські підприємства наростили виробництво ріпакової олії та сої в 30 разів. Основна маса олійних культур експортується в країни Євросоюзу для виробництва біопалива.