Бізнес в сфері АПК: як відкрити підприємство з вирощування люцерни

Бізнес в сфері АПК: як відкрити підприємство з вирощування люцерни

Люцерна посівна - основна бобова кормова культура і одна з найцінніших польових рослин. Розрізняють понад 50 сортів люцерни посівної, але широко поширені лише кілька. Вони відрізняються по стійкості до холоду, лужного середовища, посухи та хвороб.

Готові бізнес-плани в галузі с/г та АПК

Серед основних переваг люцерни варто виділити:

1. Високу продуктивність і поживність. За вегетаційний період люцерна посівна дає 4-5 повноцінних укосу, що дозволяє отримати 500-600 ц / га зеленої маси, що відповідає 100 120 ц / га кормових одиниць і 18-19 ц / га протеїну. У 100 кг сіна в середньому міститься 45 корм.ед, 10 кг протеїну, а до складу білка входять всі незамінні амінокислоти. У 100 кг зеленої маси міститься 21,7 до од., 4,1 - протеїну, 6-8,5 мг каротину.
2. Довголіття. Люцерна посівна зростає на одному місці близько 4-6 років і більше без значного зниження врожайності, що економить матеріальні ресурси для обробки грунту.
3. Багатоукісність і здатність швидко виростати після скошування.
4. Засухоустойчивість. Коріння люцерни проникають всередину грунту на 3-3,5 м, що забезпечує рослину вологою навіть в самі посушливі часи.
5. Підвищення родючості грунту. Люцерна збагачує грунт азотом - до 150 кг/га за рік, що відповідає 4-6ц азотних добрив. Це покращує фізичні, біологічні властивості і структуру ґрунту, підвищуючи вміст органічної речовини.

Готовий бізнес-план вирощування люцерни

Вирощування люцерни - рентабельний бізнес у сфері АПК. Якщо дотримуватися правильної технології, люцерна дає урожай на протязі 4-6 років. Вона є ідеальним кормовою рослиною завдяки високим поживним властивостям. В Україні люцерну вирощують у відносно невеликих обсягах, що пов'язано з відсутністю знань в області технології виробництва даної культури.

Метою реалізації проекту є організація роботи сільськогосподарського підприємства з вирощування люцерни площею в 1 500 га, що забезпечить одержання врожаю зеленої маси понад 100 000 т з подальшим висушуванням його на сіно і реалізацією на експорт.

Готові дослідження ринків АПК і с/г

Даний проект відрізняється сезонністю. Крім того, при вирощуванні необхідно враховувати вегетаційний період люцерни, час скошування трави для заготівлі сіна, період виробництва і терміни реалізації для скорочення витрат на зберігання сіна.

Основні капіталовкладення включають:

Дана культура трохи привередлива до грунту, вологолюбна, сухо-, жаро- і холодостійка рослина. Грунтово-кліматичні умови всіх зон України підходять для вирощування люцерни на корм, але для отримання насіння більше підійде Лісостеп і Степ.

Люцерна найкраще росте на наступних видах грунтів:

o чорноземи;
o каштанові грунти;
o бурі грунти;
o рендзини;
o дерново-підзолисті ґрунти з карбонатними материнськими породами.

Даний проект, розроблений фахівцями компанії Pro-consulting, передбачає вирощування люцерни для заготівлі сіна, яке в подальшому буде пресуватися в тюки вагою 20 кг і поставлятися на експорт. Рекомендується використовувати сорт насіння Серафима, який забезпечить високий рівень врожаю - 690 ц / га, вихід сіна - 170ц / га.

Рисунок. Динаміка доходів за Проектом

Бізнес-план на замовлення