| Дата підготовки: | Червень 2025 року |
| Кількість сторінок: | 56, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
| Графіків і діаграм: | 20 |
| Таблиць: | 38 |
| Спосіб оплати: | передоплата |
| Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
| Мова звіту: | українська, російська, англійська |




Аналітиками Pro-Consulting було проведене дослідження ринку соків прямого віджиму в Україні в 2021 – 2025 роках. В звіті описані такі продукти сокової промисловості, як яблучні та грушеві соки прямого віджиму.
Український ринок соків прямого віджиму наразі переживає період значного скорочення через ряд негативних факторів, таких як погодні умови, зниження площ під інтенсивні сади та економічні труднощі. Одним із основних факторів впливу є зменшення площ під інтенсивними садами, що пов’язано з війною, весняними заморозками 2023-2024 років та відсутністю системної державної підтримки. Валовий збір яблук у 2024 році зменшився на 30-40% через несприятливі погодні умови, що призвело до зростання закупівельних цін на яблука на 90% порівняно з 2023 роком. Це створює значну цінову напругу, особливо для малих виробників, які залежні від сторонніх постачальників.
Значний вплив на ринок має підвищення вартості енергоносіїв, логістики та упаковки, що збільшує собівартість продукції. В 2024 році на тлі зростання тарифів на електроенергію та пальне, собівартість виробництва соків зросла на 17%. Вже в 2025 році підвищення вартості природного газу сприяло збільшенню витрат на пастеризацію на 20-30%, що ще більше ускладнило ситуацію, особливо для малих виробників. Підвищення тарифів на транспортування, що збільшились в 4 рази, також негативно позначилося на вартості кінцевої продукції.
Водночас, великі виробники, які мають власні садівничі площі, зберігають більший контроль над постачанням сировини та інвестують у модернізацію, що дозволяє їм залишатися конкурентоспроможними. Наприклад, нові виробничі лінії на заводі одного з операторів дозволяють переробляти до 1500 тонн фруктів на добу.
Внутрішнє споживання соків, особливо преміального сегмента NFC, демонструє тенденцію до скорочення через зниження доходів населення, інфляційні очікування та перехід до більш дешевих продуктів. Попит на соки також стримується низьким рівнем поінформованості споживачів про відмінності між соками прямого віджиму та відновленими. Відсутність чіткого позиціонування на полицях супермаркетів та перевага ціни при виборі також гальмують розвиток цього сегмента.
Однак глобальні тренди працюють на користь українських виробників, адже світовий ринок органічних продуктів демонструє двозначні темпи зростання, а зростаюча увага до складу продуктів (чиста етикетка, відсутність цукру) створює перспективи для розвитку ринку соків прямого віджиму в середньостроковій перспективі.

1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (вступний пункт з описом товару, його застосуванням, описом методології дослідження та класифікаторів)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду; проблеми і передумови розвитку)
1.3. Загальні показники ринку. Розрахунок ємності ринку в 2021 – травень 2025 рр. (за формулою «виробництво + імпорт – експорт») у натуральних показниках. Оцінка за видами досліджуваної продукції.
1.4. Сегментація і структурування ринку (за видами, походженням)
1.5. Сировинна база, технологія виробництва
2. Державне регулювання галузі
2.1. Основні закони, що регулюють галузь (перелік, коротке резюме і особливості законів та ліцензій)
2.2. Податки і збори на ринку (загальне оподаткування бізнесу; імпортні та експортні мита, плани про їхню зміну (при наявності))
2.3.Особливості проведення державних закупівель (загальні принципи та умови проведення)
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Перелік основних суб’єктів господарювання і їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; товарні групи, торгові марки і асортимент; регіональна представленість)
3.2. Частки ринку основних гравців ринку (виробників з урахуванням експорту та імпортерів)
3.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
4. Обсяг виробництва продукції в 2021 – травень 2025 рр. (за видами досліджуваної продукції)
4.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
4.2. Частки виробників
5. Зовнішня торгівля та ЗЕД
5.1. Експорт продукції з України в 2021 – квітень 2025 рр. (обсяги, структура, географія) – окремо за видами
5.2. Імпорт продукції в Україну в 2021 – квітень 2025 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів) – окремо за видами
6. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт для визначення насиченості сегментів ринку)
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію
7.2. Середні поточні ціни на продукцію
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
8. Брендинг і реклама (аналіз позиціонування конкурентів на ринку, присутність в каналах просування)
9. Аналіз споживання на ринку
9.1. Вподобання споживачів щодо товару, портрет споживача (кабінетним методом)
9.2. Аналіз інтернет-аудиторії в галузі, пошукових запитів і видачі конкурентів
9.3. Споживання в секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (обсяги, структура по регіонах, організаторах і учасниках) в 2024-2025 рр.
9.4.Структурування та сегментація споживання (B2B, B2C, B2G)
10. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
11. Інвестиційна привабливість галузі
11.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу
11.2. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок
11.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок
12. Висновки. Прогнозні показники ринку
12.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
12.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2025-2028 рр.
12.3. Рекомендації по виходу на ринку
1. Коди УКТЗЕД та НПП досліджуваних товарів
2. Ємність ринку яблучного соку в Україні у 2021- травень 2025 рр., в натуральних та вартісних показниках, тис. тонн, млн грн
3. Ємність ринку грушевого соку (в т.ч. суміші) в Україні у 2021 – травень 2025 рр., в натуральних та вартісних показниках, тонн, млн грн
4. Сегментація ринку грушевих соків (в т.ч. суміші) прямого віджиму в Україні відносно походження у 2021- травень 2025 рр., у натуральному вираженні, тонн
5. Найбільші компанії України за доходом по КВЕДу 01.24 «Вирощування зерняткових і кісточкових фруктів», в 2024 році, грн
6. Асортимент і торгові марки №1
7. Асортимент і торгові марки №2
8. Асортимент і торгові марки №3
9. Асортимент і торгові марки №4
10. Асортимент і торгові марки №5
11. Асортимент соків та пюре і торгові марки №6
12. Регіональна представленість компаній-виробників соків прямого віджиму
13. Факторний аналіз суб’єктів господарювання на ринку соків прямого віджиму в Україні, 2023-2024 рр., в натуральних показниках, тис тонн,
14. Частки виробників соків прямого віджиму в Україні, у 2021-2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн,
15. Географія експорт яблучного соку з України, у 2024 році, в грошовому та натуральному вираженні, , тис. грн, тонн
16. Основні експортери яблучного соку з України, у 2024 році, в грошовому та натуральному вираженні, тис. грн, тонн
17. Географія імпорту яблучних соків прямого віджиму в Україну, у 2024 році., в грошових та натуральних показниках, тис. грн, тонн
18. Географія імпорту грушевих соків (в т.ч. суміші) прямого віджиму в Україну, у 2024 - травні 2025 рр., в грошових та натуральних показниках, тис. грн, тонн
19. Основні імпортери яблучного соку в Україну, у 2024 році, в грошовому та натуральному вираженні, тис. грн, тонн,
20. Основні імпортери грушевого соку в Україну, у 2024 році, в грошовому та натуральному вираженні, тис. грн, тонн,
21. Асортиментна карта яблучного та грушевого соків прямого віджиму в Україні
22. Середні поточні ціни соків прямого віджиму в Україні на 26.07.2025, грн/л з ПДВ
23. Результативна таблиця застосування ІМК на ринку соків
24. Використання основних каналів реклами на досліджуваних ринках по операторах
25. PR-діяльність основних суб’єктів господарювання та їх співпраця зі ЗМІ
26. Аналіз присутності суб’єктів господарювання в онлайн-каналах комунікації
27. Аналіз активності суб’єктів господарювання в онлайн-каналах комунікації
28. Аналіз брендингу основних суб’єктів господарювання
29. Перелік та опис галузевих виставок, запланованих на 2025 р. в Україні
30. Аналіз інтернет-запитів досліджуваної продукції
31. Аналіз інтернет-запитів стосовно найбільших гравців на ринку соків прямого віджиму
32. Об’єми державних закупівель яблучних та грушевих ( в т.ч. суміші) соків прямого віджиму в Україні за регіонами у 2024 – травень 2025 рр., в грошових показниках, тис. грн
33. Найбільші організатори державних закупівель яблучних та грушевих (в т.ч. суміші) соків прямого віджиму в Україні за регіонами у 2024 – травень 2025 рр., в грошових показниках, тис. грн
34. Найбільші переможці державних закупівель яблучних та грушевих (в т.ч. суміші) соків прямого віджиму в Україні за регіонами, у 2024 – травень 2025 рр., в грошових показниках, тис. грн
35. Можливості та загрози для суб’єктів господарювання на ринку соків в Україні
36. PESTLE-аналіз факторів впливу на ринок соків України
37. Карта ризиків ринку соків України
38. Основні бар’єри для розвитку компанії на ринку соків в Україні
1. Сегментація ринку соків прямого віджиму за смаками в Україні, в натуральних величинах, %
2. Обсяг виробництва яблук в Україні, у 2024 році., тис. тонн
3. Обсяг виробництва груш в Україні, у 2024 році., тис. тонн
4. Площа насаджень груш та яблунь підприємствами в Україні, у 2021 – 2024 рр., тис. га
5. Обсяг виробництва (валовий збір) із загальної площі насаджень груш та яблунь в Україні, у 2021 – 2024 рр., тис. ц
6. Частки ринку основних гравців на ринку соків в Україні, у 2024 році, у натуральному вираженні, %
7. Динаміка виробництва яблучних соків прямого віджиму в Україні, 2021-2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
8. Динаміка виробництва грушевих соків прямого віджиму в Україні, 2021-2025 рр., в натуральних показниках, тонн
9. Динаміка експорту яблучного соку прямого віджиму в Україні, у 2021- травні 2025 рр., в натуральних показниках, тонн
10. Динаміка імпорту яблучного соку прямого віджиму в Україні, у 2021- травні 2025 рр., в натуральних показниках, тонн
11. Динаміка імпорту грушевого соку прямого віджиму в Україні, у 2021- травні 2025 рр., в натуральних показниках, тонн
12. Динаміка індексу цін на соки в Україні, 2021- травень 2025 рр., відносно 01.01.2021 р.
13. Динаміка цін на соки прямого віджиму в Україні, 2021- 2024 рр., ціна, грн/літр
14. Основні складові собівартості компаній з виробництва соків в Україні, %
15. Складові ціни продукції основних суб’єктів господарювання в Україні,%
16. Структура споживання досліджуваних продуктів за категорією зайнятості споживача в Україні, %
17. Структура споживання досліджуваних продуктів за категорією віку споживача в Україні, %
18. Структура споживання соків за каналами збуту в Україні
19. Прогноз ємності ринку яблучних соків в Україні, на 2025-2028 рр. при песимістичному, базовому та оптимістичному сценарії у натуральному вираженні, тис. тонн
20. Прогноз ємності ринку грушевих соків (в т.ч. суміші) в Україні, на 2025-2028 рр. при песимістичному, базовому та оптимістичному сценарії у натуральному вираженні, тонн