Внутрішній ринок і експорт: бізнес-план підприємства по виробництву соняшникової олії

Вирощування соняшнику, ріпаку та сої - основні і ключові напрямки АПК України. Головною тенденцією є постійний попит на ці культури на зарубіжних ринках. Україна займає першу позицію в світі по виробництву і експорту соняшникової олії - посівні площі під соняшник, сою та ріпак з кожним роком збільшуються. Так, згідно з наявними статистичними даними, за 20 років посівні площі під соняшник зросли в 3 рази, під сою - в 75 разів, під ріпак - в 9 разів. У період з 2011 по 2015 року обсяги посівних площ під соняшник залишалися на колишньому рівні, але в 2016 році даний параметр виріс на 19%. За той же період обсяги посівних площ під сою зросли на 90%, а під рапс скоротилися на 20%.

Рисунок. Динаміка посівних площ і врожайності соняшнику, сої та ріпаку в Україні за 1995-2016 рр.

За даними Державної служби статистики
1 - без урахування території АРК

Олійно-жирова промисловість України входить в список найбільших галузей харчової переробки і випускає соняшникову олію. Рентабельність підприємств в даній галузі набагато вище, ніж в мукомольном виробництві. Діючі в Україні потужності з переробки олійних культур в 2016 році досягли 16,5 млн тонн (потужності з переробки сої - 2 млн тонн, ріпаку - більше 1,3 млн тонн). Це дає можливістьі задовольняти як внутрішні потреби ринку, так і нарощувати експортні поставки. До 90% переробних потужностей олійних зосереджено на виробництві соняшникової олії. Соя і ріпак реалізуються за кордон в якості вихідної сировини. Більш вигідним для нашої країни є експорт продуктів внутрішньої переробки у вигляді олії і шроту.

Рисунок.Структура переробки основних видів олійних в Україні, тис.т

За даними Асоціації «Укроліяпром»

Даний проект, розроблений фахівцями компанії Pro-consulting, передбачає створення олієпресового заводу поблизу сировинних джерел. Вибираючи місце розташування, необхідно також враховувати фактор віддаленості від конкурентів - це забезпечить повне завантаження підприємства і стабільний ринок збуту. При виборі локації для майбутнього підприємства необхідно звернути увагу на:

• транспортна доступність (під'їзні комунікації, ж/д);
• доступність електроенергії, а при використанні технології гарячого пресування - газу або пари;

Технологія переробки олійних за проектом буде здійснюватися шляхом прямої екстракції гексаново розчинником, який передбачає первинний віджимання масла шляхом пресування з підготовленої сировини і переробки олійного макухи шляхом екстрагування в цеху екстракції. Пресування сировини дозволяє отримати до 35% масла без застосування розчинників і з меншими витратами тепла в порівнянні з чистим екстрагуванням.

Проект передбачає закупівлю комплексної лінії для переробки олійного насіння на олію та гранулювання побічних продуктів. Структура необхідного обладнання виглядає наступним чином:
1) лінія підготовки і пресування сировини;
2) лінія екстракції;
3) лінія рафінації та дезодорації;
4) лінія розливу та фасування в ПЕТ;
5) додаткове обладнання: котельня; ваги; електросилова частина.

У проекті виділено 3 зони отримання доходу:
1. Реалізація олії соняшникової рафінованої.
2. Реалізація соняшникової макухи.
3. Реалізація лушпиння.

Рисунок. Структура доходів по проекту

Рентабельність інвестицій, що показує величину чистого прибутку, отриманого після вкладення інвестиційних коштів в проект, становить 179%, тобто один вкладений євро принесе 1,79 євро чистого прибутку. Рентабельність продажів за проектом може досягати 13,8%, тобто кожен євро доходу принесе підприємству 0,138 євро чистого прибутку.