Розведення равликів (геліцекультура) — один із видів тваринництва, продукцію якого, окрім кулінарії, використовують також у косметології та фармації. Мода на равликів прийшла до нас із Європи — Італії, Іспанії, Франції та Греції, де їх часто вживають за вечерею. В Україні ж равликів подають переважно у дорогих ресторанах, де страва із 15 равликів зазвичай коштує від 300 грн.
Середня закупівельна ціна на живих равликів у нас починається від $3-4 за 1 кг. На експорт українських равликів відправляють у Румунію і Литву в середньому по $1-1,2/кг. Там їх обробляють і перепродують до Італії, Франції, Угорщини за ціною вже в $5-6/кг. У роздробі вартість готових равликів і страв із них в Європі може досягати $20 за 1 кг.
За останні 4 роки ринок українських равликів виріс у 100 разів. Про це свідчать, зокрема, різко зростаючі обсяги експорту. Популярність цього виду бізнесу пояснюється високою доданою вартістю, а також тим, що для вирощування великої кількості равликів потрібні малі площі. Щорічне споживання равликів на світовому ринку перевищує 120 тис. тонн, а пропозиція покриває попит лише на 60-70%.
Розведення равликів розпочинається з покупки маточного стада, середня оптова ціна якого — не менше €3-4 за 1 кг (від 1 тис. кг). Для отримання стабільного виводка у стаді має бути мінімум 500 равликів. Багато виробників радять шукати їх у Польщі, оскільки там виробництво равликів — на більш розвиненому рівні. Так само близьке географічне розташування знижує ризики загибелі равликів і витрати на транспортування.
Велика частина внутрішнього споживання равликів припадає на домогосподарства, а також на ресторани при фермах. Останні влаштовують екскурсії на ферми, де й пропонують відвідувачам придбати равликів або страви із них. Інша частина внутрішнього споживання припадає на ресторани і магазини.
Позитивна динаміка зростання імпорту і виробництва равликів за 2015-2017 рр. свідчить про зростання популярності виробництва м’яса равликів в Україні.
Для підприємства з мінімальними вкладеннями, виробництво якого направлене на вирощування равликів і подальший продаж їх як делікатесної страви або маточного поголів’я, перспективними ринками є Литва, Румунія і Польща. Оскільки дані країни є членами ЄС, виробники готових страв із равликів більше знають про споживчі переваги в Європі. Всі компанії — імпортери українських равликів мають легкий доступ на європейські ринки, що дає можливість вести торгівлю безпосередньо з ресторанами і представляти свою продукцію на полицях магазинів. А також — простий доступ на ринки Франції, Німеччини, Англії та інших країн, що дає можливість поставляти равликів до супермаркетів і ресторанів.
На світовому ринку, як і раніше, простежуватиметься вплив короткострокових і середньострокових тенденцій до розвитку. Таких як попит з боку найбільших імпортерів і споживачів — країн ЄС, а також розвиток даного ринку в країнах — експортерах равликів (передусім Індонезії). За 2015-2017 рр. спостерігалося як зниження, так і зростання обсягів експорту та споживання равликів. Це, у свою чергу, відображало і рівень виробництва.
Якщо складно визначитися, чим саме ви б хотіли займатися, спеціалісти компанії Pro-Consulting допоможуть вам це зрозуміти. Замовити можна готовий або індивідуально розроблений проект. Для учасників програми підтримки підприємництва «Будуй своє» Pro-Consulting надає знижку до 40% на аналітику ринку і готові бізнес-плани.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: