Сила природи: український ринок альтернативної енергетики

Сила природи: український ринок альтернативної енергетики

Отримання енергії з використанням технологій, що забезпечують незалежність від невідновлюваних джерел сировини, і менше забруднення екосистеми планети є глобальними пріоритетами прогресу енергетичної галузі. Велике значення будівництва альтернативних генеруючих станцій надають такі країни як Китай, США, Німеччина, Італія, Іспанія, Японія, Індія і скандинавські країни, в яких зосереджено 75% світової потужності зеленої енергетики.

Важливість такого підходу в підвищенні ступеня національної енергобезпеки усвідомлюють і в Україні. Найбільш розвиненими на території нашої країни є технології використання енергії сонця і вітру, завдяки яким в 2016 році вироблено 79,3% електроенергії з поновлюваних джерел. Їх перевага пов'язана з тим, що вони менше залежать від місця розміщення, і не вимагають доступу до річок, як гідроелектростанції, або до джерел сировини у вигляді підприємств тваринництва або сховищ твердих побутових відходів, як станції на біомасі. Однак біомасу можна використовувати не тільки для отримання електроенергії, як при перетворенні енергії сонячного світла, води, що рухається або вітру, а й для вироблення тепла, як разом з електрикою, так і без нього.

Основну частину енергії з альтернативних джерел в нашій країні отримують спеціалізовані енергокомпанії. Вони виробляють 98% відсотків електрики в секторі сонячної генерації, інші 2% припадають на домогосподарства. Ще більша частка спеціалізованих підприємств у вітряної енергетики - 99%. У вітчизняних сільгосппідприємств є можливість використовувати власні біовідходи для виробництва енергії, але поки їх генерація займає не більше 10% в галузі.

Збільшення частки вироблення енергії домогосподарствами і галузевими підприємствами сприятиме значному розвитку ринку альтернативної енергетики України.

В даний час українська галузь нетрадиційної енергетики подолала наслідки кризи 2014-2015 років і вийшла на траєкторію подальшого зростання. Факторами, що негативно вплинули на альтернативну генерацію, є:
• втрата контролю над станціями на територіях Криму і частини Донбасу;
• знецінення національної валюти, що зумовило зростання внутрішніх цін на імпортне обладнання;
• внутрішня нестабільність, знизила інвестиційну привабливість України.

Подальше відновлення національної економіки, стабільна ситуація на валютному ринку і надійність банківської системи створять умови для розвитку альтернативної енергетики. Додатковим стимулом до зростання цієї галузі є фінансування міжнародними кредиторами програм підвищення енергоефективності вітчизняної економіки.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: