Ринок каменів в Словаччині: особливості бізнесу

Ринок каменів в Словаччині: особливості бізнесу

Ринок каменів в Словаччині вивчався компанією Pro-Consulting за період 2019-2020 років. Маркетингове дослідження ринку включає параметри внутрішнього виробництва і зовнішньої торгівлі, сегментацію за видами операторів і напрямками діяльності, особливості споживання продукції, фактори впливу та тенденції розвитку даної галузі. Готовий аналіз ринку каменів в Словаччині можна придбати на сайті компанії.

Ознайомтеся з типовою структурою дослідження ринку - за нею можна проаналізувати будь-який ринок України і світу

Ринок каменів в Словаччині складається з обсягів внутрішнього видобутку та імпортної продукції. Найбільш популярним натуральним каменем в Словаччині є граніт. Він має високу міцність і стійкість до зовнішнього впливу. Граніт може використовуватися в необробленому вигляді при будівництві або служити сировиною для виготовлення декоративних виробів. Так як видобуток граніту, та й інших видів каменю, в Словаччині не дуже розвинений, ринок заповнюється переважно імпортом. Так, в 2019 році на ринок каменів в Словаччині поставлено з-за кордону в грошовому вираженні:

• граніту - на $ 2,68 млн;
  • вапняку - на $ 1,25 млн;
  • мармуру, алебастру, травертину - на $ 1,11 млн;
  • сланцю - на $ 0,47 млн.

Можливо, вам стане в нагоді аналітика ринку виробів з граніту і послуг з його обробки

Найбільші обсяги імпорту надходять на ринок каменів в Словаччині з Польщі, Чехії, Італії, Китаю та Канади. У натуральному вираженні більше каменю привозиться з географічно близьких країн, а з далеких поставляється більш дорога продукція, і вона лідирує в грошовому вираженні. Моніторинг ринку каменів в Словаччині показує, що в 2020 році імпорт впав більш ніж на 11%, і це пов'язано з обмеженнями через пандемію коронавірусу. Така ж тенденція характерна і для ринків каменів інших країн.

Прочитайте аналітику ринку щебеню в Україні і країнах ближнього зарубіжжя

Аналіз ринку каменів в Словаччині свідчить про те, що його продукція використовується для виготовлення таких виробів, як:

• бруківка;
  • бордюрний камінь;
  • обробна плитка;
  • скульптури і пам'ятники;
  • сантехніка;
  • кухонні поверхні.

На сайті доступний до покупки готовий аналіз ринку каменів з Словаччини (2021 рік) - ознайомтеся зі структурою готового звіту по ринку

Споживачів на ринку каменю в Словаччині можна розділити на три основні групи:

• підприємства, що займаються грубою обробкою каменю;
  • виробники пам'ятників, скульптур і подібних виробів;
  • виробники сантехніки і стільниць.

Представники першої групи займаються головним чином обробкою каменю власного видобутку. Їх діяльність здійснюється поруч з кар'єром, не вимагає високотехнологічного обладнання і особливих умов виробництва.

Друга група споживачів спеціалізується на виготовленні декоративних виробів переважно ритуального призначення. Вони закуповують камінь відповідно до замовлень, що отримали, і для них важливі такі властивості матеріалу, як малюнок і колір.

Підприємства третьої групи виробляють продукцію складних форм, призначену для інтенсивної повсякденної експлуатації, вони використовують для цього високоточне обладнання.

Можливо, вам стане в нагоді і огляд ринку залізобетонних виробів в Україні

Дослідження ринку каменів в Словаччині дозволило надати рекомендації для організації і розвитку бізнесу в даній сфері. Зокрема, при розробці стратегії пропонується звернути увагу на:

• диверсифікацію виробництва;

Оскільки попит в кожному окремому сегменті споживання ринку каменів в Словаччині обмежений, краще виробляти якомога ширший асортимент продукції для максимального охоплення споживчої аудиторії.

• використання високотехнологічного обладнання;

Це дозволить підвищити ефективність виробництва, одночасно знизивши його відходність і травмонебезпеку, що позитивно позначиться на якості і собівартості продукції.

• розташування недалеко від місць видобутку сировини і одночасно в логістичній доступності до ринків збуту кінцевої продукції - великих містах;
  • наявність сайту, на якому була б представлена ​​вся наявна продукція і можливість замовити ту, яка тимчасово відсутня.

Більш детальну інформацію про дану сферу бізнесу та її інвестиційну привабливість можна знайти у повних матеріалах маркетингового дослідження ринку каменів в Словаччині, розміщеного в магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.

Також ознайомтеся з оглядом ринку цементу в Україні

Ми підготували для вас короткий перелік готових проектів на цю і суміжні теми. Дані проекти можуть бути актуалізовані і розширені за товарними і географічними межами під ваші цілі: