Кількість випадків масового отруєння продуктами харчування в Україні зростає. Вина, як правило, покладається на працівників магазину або закладів громадського харчування. Однак найчастіше корінь проблеми криється глибше. Адже якість продуктів безпосередньо залежить від умови зберігання і транспортування. Головне дотримуватися температурного режиму. Забезпечити свіжість продукції може тільки узгоджена робота «холодного» ланцюжка: Виробник - транспорт - склад - транспорт - роздрібна мережа. В умовах жорсткої конкуренції виробники роблять високу ставку на логістику. Висотехнологічних транспортні мережі можуть дозволити собі лише гіганти харчової галузі. Але і у більш дрібних гравців ринку є помічники - навіть якщо бізнес не великий, і власна логістика власнику не по кишені, то організувати якісне транспортування можуть логістичні оператори і холодильні склади. На думку аналітиків компанії Pro-Consulting, їх умовно можна розділити на три типи:
Ринок отримає потужний поштовх до розвитку, тільки якщо середній і малий бізнес підвищать власні стандарти, вважають аналітики компанії Pro-Consulting. Поки що ж вони віддають перевагу більш дешевим варіантам. Точніше, переобладнаним старим холодокомбінатам і овочесховищ. Сучасні мультитемпературні склади існують в основному в зоні найбільших міст. Далеко не всі вони пропонуються на відкритий ринок. Однак вимоги орендарів до холодних складів поступово підвищуються, а ринок оживає.
Не останню роль в цьому зіграла економічна і геополітична нестабільність останніх років, які стримували відкриття нових об'єктів. Вони також впливали на споживачів, що мають виробничі потужності в зоні проведення АТО. Так, кондитерські компанії «Конті» і «А.В.К.» тепер ведуть діяльність у Дніпропетровській та Київській області.
Але все ж обсяги транспортування продукції харчової промисловості зростають, відзначають в компанії Pro-Consulting. Головним поштовхом до їх зростання стало збільшення асортименту пропонованих торговими точками свіжих продуктів.
Якість логістики та зберігання харчових продуктів регулюється державою. Зберігання продуктів входить в так званий «харчовий ланцюжок» (ДСТУ 4161-2003 та ДСТУ ISO 22000: 2007) і підпадає під дію Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», «Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі» , "Державних санітарних правил для підприємств громадського харчування». Оскільки ці документи були розроблені досить давно, вони вимагають модернізації в світлі нових технологій виготовлення та упаковки продуктів, підтримки температури, вважають аналітики компанії Pro-Consulting.
Основна проблема холодної логістики - дотримання умов зберігання на всіх етапах харчового ланцюжка. Для цього потрібна розгалужена система холодних складів, велика кількість обладнаного транспорту і відсутність тривалих затримок при завантаженні-вивантаженні товарів між усіма точками зберігання.
Аналітики спостерігають гострий дефіцит якісних холодних складів: недостатня кількість сучасних конструкцій з обладнанням, яке може забезпечити різні варіанти температурного режиму - від категорії «фреш» (+ 2 ... + 6 ° C для м'ясомолочної продукції і +15 ° C для овочів) до глибокої заморозки . Причина - висока вартість створення логістичних об'єктів і відсутність державної підтримки. Моніторинг дотримання температурного режиму дозволить уникнути впливу людського фактора. Зіпсована продукція не потрапляла б на прилавки.
Таким чином, можна виділити такі напрямки розвитку для об'єктів холодної логістики:
- Ініціювання державних програм підтримки для зниження фінансових витрат створення складів.
- Зниження накладних витрат за рахунок масштабу
- Зниження витрат на енергоспоживання шляхом поліпшення ізоляції, мінімізації часу відкриття дверей, збільшення частки нічної активності для використання більш низької температури навколишнього середовища.
- Збільшення частки автоматизації та посилення моніторингу по всьому холодному ланцюгу.
У 2017-2019 роках на ринках-споживачах послуг холодної логістики в цілому очікується збереження рівня виробництва минулого року, помірне зростання і спад в окремих галузях взаємокомпенсуються. На даний момент не оголошено про будівництво нових холодильних, морозильних або мультитемпературних складів. У найближчій перспективі такі об'єкти можуть будуватися виробниками галузей-споживачів для власних потреб.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: