Повторення пройденого. Що буде з курсом гривні в 2018 році ― коментарі аналітиків компанії Pro-consulting. Фокус

В останні дні року, що минав 2017 року курс гривні до долара подолав психологічний поріг в 28 UAH / USD і продовжував падіння. Офіційний курс НБУ станом на 15 січня складав 28,53 UAH / USD. В обмінних пунктах готівковий долар продавали по 28,31-28,63 UAH / USD. Нацвалюта не просідала до такого рівня з лютого 2015 го.

Що відбувається

Опитані Фокусом експерти називають безліч факторів, які провокують подібне ослаблення гривні. "У 2017 році освоєння бюджетних коштів було максимально зрушено до кінця року і в останні робочі дні грудня в економіку влили величезні обсяги коштів з єдиного казначейського рахунку. При цьому обсяги валютної виручки знаходяться на традиційно низькому для цієї пори року рівні", - пояснює Микита Мишаков , провідний експерт відділу продажів казначейських продуктів АТ "ОТП Банк".

Нагадаємо, до осені 2017 го в Україні утворився бюджетний профіцит в 68,6 млрд грн і вже тоді експерти попереджали, що поспішне освоєння цих коштів напередодні нового року може помітно послабити гривню. І коли за грудень 2017 го в країні освоїли 49 млрд грн залишків коштів казначейського рахунку, девальвація не змусила себе довго чекати.

Чи не пішли на користь гривні і тривалі новорічні свята. "Валютний ринок в першій половині січня перебуває у владі низької ділової зовнішньоторговельної активності, коли критичний імпорт продавлює курс. Крім цього, продовжується висновок отриманої раніше прибутку нерезидентами", - говорить Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.

На готівковому ринку попит на валюту теж підвищується. На думку генерального директора Pro-Consulting Олександра Соколова, після свят громадяни інвестують в долари решту коштів, в тому числі так звану тринадцяту зарплату, виплату якої практикують на деяких підприємствах в кінці року.

І, нарешті, на гривню впливають процеси, що відбуваються на зовнішніх ринках. За словами Шевчишина, гривня дешевшає на тлі поточного ослаблення євро проти долара, так як Європа для України є ключовим торговим партнером.

Як завжди

Гривня дешевшає на тлі поточного ослаблення євро проти долара.

В останні кілька років на українському валютному ринку спостерігаються схожі тенденції: взимку гривня просідає, до літа зміцнюється, а з осені знову починає дешевшати. При цьому зберігається глобальний тренд плавного ослаблення курсу. Деякі експерти сходяться на думці, що і в 2018-му поведінку нацвалюти буде аналогічним.

"З досвіду попередніх років, валютний ринок стабілізується в лютому, в березні-квітні розпочнеться зміцнення гривні, пов'язане з підвищенням пропозиції готівкового долара, в тому числі і від дрібних аграріїв, які фінансують посівну кампанію, а ближче до осені тренд розгорнеться", - говорить Олена Белан, головний економіст Dragon Capital. На її думку, в 2018-м до сезонних факторів може додатися підвищена невизначеність напередодні виборів, через що з наступної осені серед громадян посиляться девальваційні очікування.

Олександр Соколов також прогнозує повторення в 2018 році сезонних циклів з єдиною відмінністю - більш істотним просіданням гривні цієї зими через виплати за кредитами, отриманими в розпал кризи.

З іншого боку, Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи ICU, вважає думку про сезонні зміни курсу гривні помилковим. За його спостереженнями, на коливання обмінного курсу в першу чергу впливають події на внутрішніх і зовнішніх фінансових ринках, які розгортаються через зміни в регулюванні і щодо приватних фінансових установ (фондів) до фінансових активів з підвищеним ризиком і прибутковістю.

Мінімум і максимум

Як би того не хотілося, долар в 2018 році навряд чи вже буде коштувати менше 26 UAH / USD. За оцінками Олени Белан, під дією сезонних факторів протягом року курс буде коливатися в діапазоні 26-29 UAH / USD.

У групі ICU, за базовим прогнозом, мінімальний можливий в 2018 році курс оцінюють в 27 UAH / USD, максимальний - в 28,5 UAH / USD. "Оптимістичний прогноз: вартість долара на міжнародному ринку знижується до 80 пунктів за індексом DXY, що стає істотним позитивом для всіх країн, що розвиваються, включаючи Україну. Песимістичний прогноз: вартість долара по DXY зростає до 110 пунктів, що призведе в кризовий стан багато країн", - ділиться припущеннями Олександр Вальчишен. Однак такі крайнощі в 2018-м експерт вважає малоймовірними.

Купувати валюту краще не зараз, а ближче до літа.

Для розуміння: DXY - індекс долара за версією Торгової палати Нью-Йорка, який спирається на курс американської валюти по відношенню до валют основних міжнародних торгових партнерів США. Станом на 11 січня цей показник становив близько 92 пунктів, на початку 2016 року - трохи більше 100.

За прогнозами FOREX CLUB діапазон коливань курсу на 2018 рік згідно з базовим сценарієм повинен скласти 27,5-30,3 UAH / USD. При цьому новий, 2019 рік гривня зустріне на позначці 29-30,3 UAH / USD (ймовірність 55%). Відповідно за оптимістичним сценарієм, можливість реалізації якого в FOREX CLUB оцінюють в 25%, до кінця року долар буде коштувати майже як зараз - 28-29 UAH / USD, а якщо все піде не так і втілиться в життя песимістичний прогноз - американська валюта подорожчає до 30,5-33,5 UAH / USD (ймовірність 20%).

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що купувати валюту краще не зараз, а ближче до літа, коли гривня зміцниться до 26-27 UAH / USD. Адже дешевше вже навряд чи буде.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: