Потрібно більше природності: огляд українського ринку органічного цукру

Потрібно більше природності: огляд українського ринку органічного цукру

Все більше людей в світі, в тому числі і в нашій країні, переймаються ідеями здорового способу життя і активного довголіття. Велика увага при такому способі життя приділяється якісному харчуванню. Звідси і зростаюча популярність органічних продуктів.

Від звичайних продуктів органічні відрізняються режимами вирощування і переробки. Перша вимога до них - незастосування хімічних препаратів. Органічні культури ростуть в екологічно чистих районах на природних добривах, боротьба з бур'янами ведеться вручну. Технології переробки такого врожаю в продукти харчування виключають використання ненатуральних добавок і барвників. Завдяки зазначеним обмеженням, органічні продукти максимально зберігають природні властивості і речовини, тому найбільш корисні для організму. Відповідно, і ціна на них вище, ніж на звичайні.

Україна має хороші можливості з вирощування та переробки органічної продукції з подальшим її експортом на світовий ринок. Зокрема, одним з таких продуктів може бути органічних цукор. Поки ж дана можливість знаходиться в розділі потенційних і реалізується слабо. Любителі органіки нашої країни змушені задовольнятися переважно імпортною продукцією.

Органічний цукор, представлений на нашому ринку, в основному зроблений з очерету. Є незначні обсяги кокосового і бурякового цукру.

З початком кризи в 2014 році продавці органічного цукру випробували на собі вплив тих же негативних факторів, що і учасники інших ринків. Воно проявилося в рості логістичних витрат, подорожчання палива, зниження купівельної спроможності населення. Збільшення попиту на продукцію «органік» почалося тільки в 2016 році з відновленням вітчизняної економіки і підвищенням доходів населення. Посилення конкуренції на даному ринку призвело до зниження середньої ціни на імпортований органічний цукор. У порівнянні з 2014 роком, до вересня 2017 го вона впала на 37,1%.

Подальший розвиток ринку органічного цукру багато в чому буде залежати від внутрішньоекономічної ситуації в нашій країні і фінансового стану споживачів даної продукції.

Основними ризиками для цього ринку є:

• зниження доходів цільових груп споживачів;
• посилення конкуренції між учасниками ринку;
• збільшення фіскального навантаження на імпортерів і виробників органіки;
• зростання цін та сировину, енергоресурси і послуги для підприємств, які виробляють органічний цукор;
• зменшення доступності фінансових ресурсів для учасників ринку через підвищення процентних ставок по кредитах, нестабільності валютного ринку та інфляційних процесів.

У разі, якщо вдасться уникнути вищезгаданих ризиків, ринок органічних продуктів, в тому числі і цукру, має значний потенціал для зростання як за рахунок збільшення попиту всередині України, так і експорту за кордон. Якщо позитивні процеси в українській економіці продовжаться, слід очікувати збільшення інвестицій у виробництво органіки на території нашої країни.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: