Норми в шоколаді. Як зміниться в 2018 році склад українських солодощів - коментар Романа Палія, аналітика компанії Pro-Consulting. Фокус
4887

Норми в шоколаді. Як зміниться в 2018 році склад українських солодощів - коментар Романа Палія, аналітика компанії Pro-Consulting. Фокус

У 2018 році в силу вступив наказ Міністерства аграрної політики і продовольства №157 про імплементацію європейських вимог до продуктів з какао і шоколаду.

Серед основних вимог: в темному шоколаді повинно бути не менше 35% какао-продукту, в молочному - не більше 25% і не менше 14% молочних продуктів. Шоколаду в шоколадній цукерці має бути не менше чверті. Під забороною тепер ароматизатори, що імітують запах шоколаду і молока. Якщо продукт не буде відповідати цим вимогам, називати його можна буде "глазурована цукерка" або "солодкий батончик".

В Європу з випередженням

Для виробників шоколаду в Україні європейські вимоги до продукту новиною не стали.

Сьогодні ми активно експортуємо свій шоколад в інші країни. Українські виробники шоколаду і виробів з нього почали переорієнтуватися на нові ринки збуту, працюючи за європейськими стандартами", - говорить заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева. Тому фактична дата набрання наказом Мінагро в силу, швидше за все, не приведе до значних змін в обсягах виробництва або експорту даної продукції.

Підтверджують це і представники кондитерської галузі. Великі виробники, що експортують шоколад в ЄС, виробляють його відповідно до означеними нормами.

"Всі компанії, які мають інтереси в Європі, давно перевели свою продукцію на цей стандарт. Такі вимоги галузі визначили ще при Яценюку. Безпосередньо для нас нічого не змінилося, продукція відповідає цим вимогам уже третій рік", - коментує ситуацію директор з розвитку СНД " Малбі-фудс "Ігор Малиновський. За його словами, і на експорт, і на внутрішній ринок компанія виробляє продукцію однакової якості.

"Вся ця історія має відношення до експорту українських цукерок в Європу та інші країни світу. Всі великі корпорації мають певні продукти для різних країн", - уточнює президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.

Для виробників шоколаду в Україні європейські вимоги до продукту новиною не стали

На внутрішньому ринку крафтового шоколаду також не очікується будь-яких істотних змін. Про це Фокусу розповіли представники "Львiвскої майстернi шоколаду". Компанія отримує сировину від європейських виробників і використовує в своїх виробах натуральні складові, рецептури адаптуються до європейських вимог. Це дозволить "Майстерням" залишити і назву, і склад своєї продукції незмінними. "Часткові зміни будуть внесені тільки в маркування упаковки шоколадних виробів, щоб формально відповідати новим вимогам чинного законодавства", - пояснили в компанії.

На наш смак і гаманець

У Міністерстві аграрної політики і продовольства сподіваються, що європейські вимоги до якості продукції все ж дозволять збільшити обсяги внутрішнього виробництва солодощів і їх різноманітність. Питання в тому, чи потрібно це українцям.

"Якщо подивитися на раціон наших співвітчизників, за всіма нормами приблизно на 20% цукровмісних продуктів більше, ніж у всіх наших сусідів, як із Заходу, так і зі Сходу. Ми ласуни", - говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Інше питання, що збільшення кількості якісних какао-продуктів і натуральних добавок підвищить ціну шоколаду. "Зміна цін спровокує незначне скорочення споживання і подальшу адаптацію попиту до нових цін", - відзначає аналітик компанії Pro-Consulting Роман Палій.

За його словами, нові вимоги до шоколаду приведуть в першу чергу до скорочення обсягів виробництва "шоколадної продукції". "Сенс і ефект її виробництва полягав у тому, щоб при мінімальних матеріальних витратах отримати дешевий продукт, що нагадує класичні батончики або плитку, але в складі якої явно виражений великий вміст пальмових олій і консервантів", - пояснює експерт. Тут напружитися доведеться в першу чергу невеликим і середнім компаніям. Найбільш болісно відреагують регіональні виробники, продукція яких орієнтована на внутрішнє споживання.

Менш оптимістичний щодо адаптації споживачів до більш високих цін Олексій Дорошенко. "Українці купуватимуть так званий" шоколадний продукт ". Оскільки не всі зможуть дозволити собі якісний продукт, та й не всі захочуть те, що тепер називається шоколадом", - вважає він.

Цукерка з ефектом сигарети

Дієтологи звертають увагу споживачів на те, що сьогодні і якісна дорога продукція небезпечна для здоров'я. По більшій мірі в цукерках навіть з дорогого сегмента може міститися до 20% трансжирів.

Нові вимоги до шоколаду приведуть в першу чергу до скорочення обсягів виробництва "шоколадної продукції"

"Якщо цукерки з начинкою, то в більшості випадків там є трансжири, навіть якщо вміст какао-продуктів 26-37%", - упевнений Олег Швець. Передумов до того, що кількість шкідливих жирів в шоколадної продукції зменшитися, сьогодні немає. Законопроект про обов'язкове обмеження трансжирів у продукції до 2%, який пропонувала Асоціація дієтологів України в минулому році, пройшов лише громадські слухання і застопорився.

Правда, є шанси, що українці зможуть дізнатися про наявність шкідливих жирів при першому погляді на упаковку, що не вичитуючи дрібний шрифт і не намагаючись згадати курс хімії, щоб зрозуміти, що під цією назвою ховаються трансжири.

В Мінагро кажуть, що за новими стандартами в продуктах, які будуть називатися шоколадними, дозволяється вміст до 5% (в перерахунку на суху речовину) шести видів рослинних олій - ілліпе, ши, сіл, пальмового, кокосового, манго.

"Інформація про склад продукту повинна бути розміщена поряд з назвою, в одному полі зору з переліком інгредієнтів, і чітко відокремлена, щоб споживач міг відразу її побачити. Також цю інформацію слід виділяти жирним шрифтом і великими літерами", - говорить Ольга Трофімцева.

У Госпродпотребслужбі інформують, що готові вести перевірки дотримання вимог до шоколадної продукції, як і раніше - за попереднім планом за винятком позапланових перевірок на вимогу. Якщо знайдуть невідповідності, підприємство оштрафують і відкличуть з продажу браковану продукцію.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 16.01.2018
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами