Дата підготовки: | Липень 2020 року |
Кількість сторінок: | 52, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Таблиць: | 24 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting проаналізувала аграрний ринок України. У дослідженні розглянуто структуру імпорту і експорту сільськогосподарської продукції, проаналізовано основні оператори, які закуповують імпортну продукцію, проаналізовані норми потенційного ввезення сільськогосподарської продукції в Україні.
За 6 місяців 2019 і 2020 років перші шість позицій не змінилися. У структурі експорту на першому місці була кукурудза, далі соняшникову олію, суміш пшениці, макухи, соєвих бобів, м'ясних і пташиних субпродуктів.
У рибної промисловості перші дві компанії займають 32% всього ринку. На ринку тютюну домінують компанії іноземного походження. На українському ринку не так багато компаній, які займаються виробництвом тютюнових виробів. Перші чотири компанії займають більше 80% ринку.
Лук імпортується оптовими і роздрібними торговцями. Арахіс імпортується кондитерськими компаніями, які використовуються їх у виробництві. Жири та олії також імпортуються кондитерськими компаніями. Морква, ріпа й інші овочі імпортуються сільськогосподарськими компаніями, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею.
При ввезенні лосося, форелі на територію України необхідно сплатити 5-2% ввізного мита і 20% ПДВ. Для інших видів риб товарної групи «0303» квот на ввезення продукції немає.
При імпорті тютюну товарної категорії «2401» потрібно сплата ввізного мита у вигляді 1%. Також необхідно сплатити акцизний збір в розмірі 1139,76 грн/кг (діє з 01.01.2020 по 31.12.2020). Відповідно при імпорті товару потрібно платити податок на додану вартість - 20%. Імпорт тютюнової сировини може здійснюватися тільки господарюючими суб'єктами, що мають ліцензію на виробництво тютюнових виробів; установки для ферментації тютюну, які продають ферментоване тютюнову сировину виробникам тютюнових виробів або на експорт. Також з документів необхідно мати фітосанітарний контроль (рослини) і фітосанітарний сертифікат.
Ввізне мито на насіння цибулі, цибуля, цибуля-шалот і часник становить 10%, а на цибулю-порей та інші цибулинні овочі - 20%. Податок на додану вартість - 20%. Документація повинна мати фітосанітарний сертифікат, сертифікат якості, фітосанітарний контроль (рослини), фітосанітарний контроль (насіння).
Ввізне мито на арахіс в упаковках масою нетто 25 кг і більше становить 0%, а для інших категорій мито становить 5%. Документація повинна мати фітосанітарний сертифікат, сертифікат якості, фітосанітарний контроль (рослини), фітосанітарний контроль (насіння).
Для горіхів, мигдалю, фундука, розфасованих в пакети з масою нетто понад 10 кг, імпортне мито відсутня, а для інших категорій мито становить 5%. Для волоських горіхів ввізне мито становить 10%. Для каштанів, фісташок мито - 5%. Для горіхів макадамія і кедрових горіхів мито становить 15%. Документація повинна мати фітосанітарний сертифікат, сертифікат якості, фітосанітарний контроль (рослини), фітосанітарний контроль (насіння).
Ввізне мито на тваринні жири і масла в первинних упаковках з вагою нетто 1 кг становить 10%. Для гидрогенизированного касторової олії це 20%, для оливкового масла - 10%, а для пальмового - 5%. Для інших видів олій і жирів ввізне мито становить - 5%.
Для картоплі в упаковці 5 кг і більше - 5%. Для солодкої кукурудзи, квашеної капусти, гороху -15%.
1. Топ-25 товарів, що експортуються Україною у 2019–6 місяцях 2020 року
2. Топ-25 товарів, що імпортуються Україною, країни-імпортери, обсяги та вартість торгівлі
3. Топ-25 перероблених харчових продуктів, що імпортуються Україною, країни-імпортери, обсяги та вартість торгівлі
4. Перелік основних сільськогосподарських та перероблених харчових товарів імпорту, ланцюги поставок яких були порушені через кризу COVID-19 та де Індія має потенціал експортувати цю продукцію
5. Контактні дані та профіль основних покупців/імпортерів цієї продукції
6. Конкретні норми та вимоги до якості для таких продуктів при імпорті, наприклад, максимальний рівень залишків, специфікація розміру/зерна, параметри рівня домішок (наприклад, значення білого/плантаційного цукру ICUMSA), NTB тощо.
7. Список імпортерів птиці, а також яєць птахів в Україну. Параметри якості та конкретні норми імпорту щодо цих товарів.
8. Зміни у торгівлі кави/чаю з 2019 по 2020 рік. Показники експорту та імпорту
1. Топ-25 товарів, експортованих Україною у 2019 році
2. Топ-25 товарів, що експортувалися Україною за 6 місяців 2019- 6- місяців 2020 року
3. Топ-25 товарів, імпортованих Україною у 2019 році
4. Топ-25 товарів, що імпортуються Україною за 6 місяців 2019- 6 місяців 2020 року
5. Топ-25 перероблених харчових продуктів, що імпортуються Україною у 2019 році
6. Топ-25 перероблених харчових продуктів, що імпортуються Україною за 6 місяців 2019- 6- місяців 2020 року
7. Географічна розбивка українського імпорту сільського господарства та продовольства
8. Імпорт України за 6 місяців 2019- 6 місяців 2020 року
9. Основні оператори українського ринку
10. Ввізне мито на потенційну продукцію для Індії
11. Вміст токсичних елементів, гістаміну та N-нітрозамінів у замороженій рибі
12. Технологічні вимоги до замороженої риби
13. Технологічні вимоги до неферментованої тютюнової сировини
14. Технологічні вимоги до тютюнового сирого ферменту
15. Технологічні вимоги до арахісу
16. Технологічні вимоги до пальмової олії
17. Технологічні вимоги до моркви
18. Показники якості столових буряків
19. Оператори ринку, які імпортують курячу продукцію
20. Вимога до категорії та ваги яєць
21. Технологічні вимоги до курячих яєць
22. Структура імпорту кави та чаю України за 6 місяців. 2019 та 6 місяців. 2020 рік
23. Структура експорту-імпорту кави та чаю України за 6 місяців 2019- 6 місяців 2020 рік
24. Компанії, що імпортують чай/каву