| Дата підготовки: | Червень 2025 року |
| Кількість сторінок: | 79, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
| Графіків і діаграм: | 1 |
| Таблиць: | 33 |
| Спосіб оплати: | передоплата |
| Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
| Мова звіту: | українська, російська, англійська |




Аналітиками компанії Pro-Consulting було проведене дослідження світового ринку продуктів переробки кукурудзи. В ході роботи було проаналізовано загальні тенденції на ринку, обсяги в грошовому вираженні, основні оператори, експорт, імпорт, ціни, споживачі. Під роботою було підведено висновки та розроблено прогнозні тенденції, SWOT, PESTLE аналізи.
Основними продуктами переробки кукурудзи є:
Кукурудзяне борошно – продукт помолу висушених зерен кукурудзи, призначений для виробництва хлібобулочної продукції, кондитерських виробів тощо.
Олія з кукурудзи – рідка жирова речовина, яку видобувають з кукурудзи.
Крохмаль кукурудзяний – крохмаль, що одержують завдяки процесу мокрого помелу кукурудзи.
ГФС (глюкозно-фруктозний сироп) - продукт, що виробляється шляхом ферментативного гідролізу та обцукровування кукурудзяного крохмалю, з подальшою ізомеризацією частини глюкози у фруктозу, з максимальним вмістом 44% до маси сухих речовин.
Мальтоза - солодовий цукор, природний дисахарид, що складається з двох залишків глюкози; міститься у великих кількостях у пророслих зернах кукурудзи.
Глюкоза - це найпростіший із вуглеводів, що належить до моносахаридів.
Фруктоза - це природний підсолоджувач та функціональний інгредієнт, що виробляється з крохмалю.
Лимонна кислота - хімічний продукт, який виробляють шляхом біосинтезу із цукру за допомогою цвілевих грибів.
Молочна кислота - у чистому вигляді безбарвні кристали, але через високу гігроскопічності зазвичай використовують її концентровані водні розчини, які представляють собою безбарвні або злегка жовтуваті сиропоподібних прозорі рідини з кислим смаком та слабким специфічним запахом.
Тренди За досліджуваний період на світовий ринок кукурудзи суттєво вплинули кілька факторів, що стали каталізатором як зміни обсягів виробництва, так і перерозподілу торгівельних потоків:
Повномасштабне вторгнення в 2022 р. значно скоротило посівні площі в Україні та змістило експортні маршрути. Проте вже у 2024 році площі під кукурудзою в Україні відновилися до 85 % довоєнного рівня (3,8 млн га), а обсяги врожаю склали 26,9 млн т. Альтернативні логістичні шляхи — «зерновий коридор», портові перевалки на Дунаї та залізничні перевезення — дозволили підтримати експорт до ключових ринків (Іспанія, Португалія, Китай), знижуючи залежність від традиційних маршрутів.
Зростання виробництва в Південній Америці. Бразилія збільшила посіви до 22,3 млн га (+4 %) і досягла врожаю 130 млн т у маркетинговому році 2024/25, що разом із приблизно 1 223 млн т світового обсягу в 2024/25 і 1 277 млн т у 2025/26 (IGC) стало історичним максимумом. Особливо активний експорт до ЄС та Азії — імпорт бразильської кукурудзи до Китаю виріс на 25 % у 2024 році.
Корекція посівних площ у США. Після піку в 2023 році (94,1 млн акрів) площі під кукурудзою в 2024 зменшилися на 3 % до 91,5 млн акрів через зміни в ротації культур і високі ціни на сою. Це спричинило часткове перекриття попиту з боку біоетанольної промисловості.
Волатильність цін сформована одночасними оптимістичними прогнозами (рекордні поставки з Південної Америки та США) й ризиками (кліматичні загрози в «кукурудзяному поясі» США, мінна небезпека в Чорному морі). За даними FAO, у травні 2025 р. Індекс цін на зернові знизився на 1,8 %, а на Чиказькій біржі липневі ф’ючерси опустилися до $161,41/т, найнижче за 8 місяців. Публікації USDA (Acreage Report 30 червня, Grain Stocks Report 1 червня) додавали коливань до 2 %.
Геополітичні тарифи. Після виборів 2024 р. США запровадили масштаби тарифів (до 34 % на обладнання), що спричинило подорожчання кукурудзяної сировини в ЄС (20 %) і Японії (24 %) на 18–22 %, стимулюючи перефокусування закупівель до Бразилії й Аргентини.
Політики біопалива. З 1 серпня 2025 р. у Бразилії частка етанолу з кукурудзи в паливі зросте з 27 % до 30 %, а в Україні й ЄС продовжується розвиток стимулів для змішаних паливних сумішей. Це підвищує попит на кукурудзяний крохмаль для біоетанолу та кормових добавок.
Диверсифікація споживчих сегментів. Зростання ринку HFCS в Азійсько-Тихоокеанському та Близькосхідному регіонах (275 тис. т імпорт Індонезією, нові потужності в Саудівській Аравії) поєднується з поширенням біопластиків і precision fermentation. Генетично інженерні ферментаційні лінії на кукурудзяних цукрах сьогодні виробляють лимонну й молочну кислоту з вищою вихідністю та меншим вуглецевим слідом.
Споживання в країнах, що розвиваються, зростає: у Суб‑Сахарській Африці та деяких латиноамериканських державах воно перевищує 100 кг кукурудзи на особу на рік із темпом +2,7 % щорічно. Це стимулює розвиток переробних потужностей у регіонах із низькою купівельною спроможністю.
Разом ці тренди формують нову динаміку ринку кукурудзи: менші посівні площі в традиційних лідерах, зростання Південної Америки, активне відновлення України та диверсифікація кінцевого використання — від кормів і етанолу до біопластику й високотехнологічних біохімікатів.
Загальні показники Загальні об’єми виробництва досліджуваних товарів складають близько 25% переробки кукурудзи, іншу частину займають сегмент кормів для тварин (40%), виробництво етанолу (35%), зернових продуктів для людей, насіння та пряме споживання (менше 1%). Наразі продовжується зростаюча тенденція на всіх ринках. Загальні обсяги продажів у грошовому вираженні демонструють зростання, що зумовлено насамперед глобальною інфляцією — за оцінками, у період 2020–2024 років середній рівень інфляції у світі склав близько 5–6 % на рік, накопиченою до ≈25–30. Ціни Загалом імпортні ціни на перероблену кукурудзяну продукцію залишаються досить подібними у більшості регіонів, тоді як в Австралії вони вищі через збільшені логістичні витрати.
Борошно демонструє значний розрив між внутрішніми ринками (Україна та Мексика) і розвиненими економіками (Канада, Британія), через дешевизну технологій виробництва та різні регуляторні норми.
Крохмаль залишається найбільш конкурентним у регіонах із розвинутим виробництвом крохмального зерна (Азія), тоді як європейські та північноамериканські ринки платять премію через вищі стандарти якості й більші виробничі витрати.
Органічні кислоти (лимонна й молочна) відображають високі логістичні та регуляторні бар’єри в Африці й Океанії — там ціни на молочну кислоту перевищують $6/кг. Водночас у Китаї та інших азійських країнах вони залишаються мінімальними завдяки вертикально інтегрованим виробництвам і нижчій собівартості та наявність ширшого виробництва.
Кукурудзяна олія найдорожча в європейських і південноамериканських нішах із високими вимогами до харчових олій, тоді якв Азії та частково в Африці мас-маркетові варіанти залишаються найдоступнішими.
Глюкоза як універсальний цукрозамінник має найвищу ціну в Північній Америці та деяких країнах Африки, через відсутність технології переробки в регіоні — навпаки, в Азії ціна залишається мінімальною.
Споживачі Переважна частина кукурудзяних інгредієнтів споживається харчовою промисловістю та виробництвом напоїв. Зокрема, кукурудзяне борошно майже цілком йде на продовольчі цілі – виготовлення масових продуктів (тортильї, снеки, крупи) у руках кількох транснаціональних і регіональних лідерів галузі. Кукурудзяна олія використовується головно для приготування їжі (смаження, виробництво жирів) великими харчовими компаніями та мережами громадського харчування, хоча помітним став і попит з боку виробників біопалива. Крохмаль кукурудзяний – універсальна сировина – знаходить збут як у харчовиків (всесвітні бренди продуктів, напоїв), так і в суміжних промисловостях (фарма, папір, текстиль).
Сегмент підсолоджувачів (глюкоза, фруктоза) майже повністю залежить від харчового сектора: виробники безалкогольних напоїв та солодощів – ключові споживачі, а США, де HFCS замінив цукор, – приклад географічної концентрації такого попиту. Лимонна кислота – теж продукт, 3/4 якого споживають виробники напоїв та харчів по всьому світу; при цьому найбільше споживання припадає на ринки Європи та Північної Америки, де розташовані штаб-квартири і заводи провідних FMCG-компаній. Молочна кислота вирізняється тим, що окрім класичних сфер (їжа, фарма), стрімко зросла її роль у біотехнологіях і виробництві матеріалів – транснаціональні хіміко-переробні підприємства інвестують у заводи PLA, задовольняючи запит світових брендів на екологічну упаковку.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (вступний пункт з описом товару, його застосуванням, описом методології дослідження, класифікаторів та джерел інформації)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду: макро фактори, урожайність, зміни поведінки споживачів; проблеми і передумови розвитку)
1.3. Загальні показники ринку
1.3.1. Обсяги ринку у грошовому вираженні;
1.3.2. Обсяги продажів продукції у грошовому вираженні;
1.4. Сегментація і структурування ринку (за видами продукції, регіонами)
1.5. Огляд сировинної бази, суті та вартості основних технологій виробництва
2. Основні оператори ринку (виробники)
2.1. Перелік основних операторів ринку і їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; товарні групи; регіональна представленість)
2.2. Обсяги основних гравців ринку за продуктами
3. Зовнішня торгівля на ринку продуктів переробки кукурудзи
3.1. Експорт продуктів переробки в 2020-2024 рр. (Обсяги за найбільшими країнами, структура, географія)
3.2. Імпорт продуктів переробки в 2020-2024 рр (Обсяги, структура, географія, частки імпортерів в Україні)
4. Ціна і ціноутворення на ринку
4.1. Динаміка цін на продукцію (за цінами ЗЕД)
4.2. Середні поточні ціни на продукцію
4.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
5. Аналіз споживання на ринку
5.1. Основні галузі-споживачі продуктів переробки та їхній стан у світі
6. Інвестиційна привабливість галузі
6.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу за основними регіонами
6.2. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу.
6.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок
7. Висновки. Прогнозні показники ринку
7.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
7.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2025-2030
7.3. Рекомендації по розвитку на ринку
1. Коди HS досліджуваних товарів
2. Світове виробництво кукурудзи в 2020-2025 МР, в натуральних показниках, млн тонн
3. Оцінка обсягів світового ринку цукрозамінників в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
4. Оцінка обсягів світового ринку кукурудзяного крохмалю в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
5. Оцінка обсягів світового ринку кукурудзяного борошна в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
6. Оцінка обсягів світового ринку кукурудзяної олії в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
7. Оцінка обсягів світового ринку лимонної кислоти в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
8. Оцінка обсягів світового ринку молочної кислоти в 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, млн тонн, млрд дол.
9. Оцінка обсягів продажу продукції в 2020-2024 рр., в грошових показниках, млрд дол.
10. Оцінка обсягів продажу продукції за видами продукції та регіонами в 2020-2024 рр., в грошових показниках, млрд дол.
11. Приблизна вартість виробничої лінії для кукурудзяного борошна та крохмалю, станом на червень 2025 р., тис. дол.
12. Приблизна вартість виробничої лінії для кукурудзяної олії, станом на червень 2025 р., тис. дол.
13. Приблизна вартість виробничої лінії для цукрозамінників з крохмалю, станом на червень 2025 р., тис. дол.
14. Приблизна вартість виробничої лінії для кислот з глюкози, станом на червень 2025 р., тис. дол.
15. Присутність компанії в провідних позиціях досліджуваних сегментів
16. Обсяги доходів основних гравців ринку в 2024 році за продуктами в грошових показниках, млрд дол.
17. Обсяги світового експорту продуктів переробки кукурудзи за видами, в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн дол.
18. Найбільші країни-експортери продуктів переробки кукурудзи за видами, в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн дол.
19. Міжнародна географія експорту продуктів переробки кукурудзи за видами, в грошових показниках, млн дол.
20. Обсяги світового імпорту продуктів переробки кукурудзи за видами, в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн дол.
21. Найбільші країни-імпортери продуктів переробки кукурудзи за видами, в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн дол.
22. Міжнародна географія імпорту продуктів переробки кукурудзи за видами, в грошових показниках, млн дол.
23. Найбільші імпортери продуктів переробки кукурудзи в Україну, 2020-2024 рр., в натуральних та грошових показниках, тис. тонн, млн дол.
24. Середні поточні ціни на продукти переробки кукурудзи, червень 2025 рік, дол/кг
25. Регіональний розподіл споживання
26. Основні сектори споживання та регіони
27. Можливості і загрози на ринку продуктів переробки кукурудзи за регіонами
28. PEST LE аналіз ринку світового ринку продуктів переробки кукурудзи
29. Бар’єри для входу виходу оператора на ринок продуктів переробки кукурудзи
30. Коефіцієнти щорічного росту за кожним продуктом
31. Прогнозна оцінка обсягів продуктів переробки кукурудзи в світі в 2025-2030 роках, в грошовому вираженні, млрд дол.
32. Найбільші країни Європи за негативним балансом та їх потреби за видами товарів, 2024 рік, в натуральних показниках, тис. тонн
33. Найбільші країни Близького Сходу за негативним балансом та їх потреби за видами товарів, 2024 рік, в натуральних показниках, тис. тонн
1. Динаміка імпортних цін за регіонами та видами товарів в 2020-2024 рр., дол./кг